Политика

Борисов: Ако икономиката върви добре догодина, ще компенсираме и колегите от МВР

Борисов: Ако икономиката върви добре догодина, ще компенсираме и колегите от МВР

c6d94480b256418ab7686c467f643106

 

 

 

„По никакъв начин не трябва да се противопоставят едни структури на други. Високо ценим работата на българските служители в МВР, затова в най-голямата световна икономическа, здравна, че и политическа криза – 15% увеличение на заплатите“.

 

 

 

Това коментира премиерът Бойко Борисов по време на работно съвещание с трима министри.

 

 

 

„Да, не са 30%, както в някои от другите организации. Но първо – там бяха много ниски заплатите, не бяха увеличавани в продължение на години. Затова го направихме лятото за тях. Върви ли добре икономиката догодина, ще компенсираме и колегите от МВР. В това могат да бъдат сигурни“, категоричен е той.

 

 

 

 

„Тези няколко месеца просто трябва да преодолеем тази криза. Стотици милиони отиват в здравната система“, допълни премиерът.

 

 

В болница да се настаняват хората, които са с коронавирус и съпътстващи заболявания. Това разпореди премиерът Бойко Борисов, предаде actualno.com.

 

 

 

„Тези няколко месеца трябва да преодолеем тази криза. Стотици милиони отиват в здравната система. За лекарствата, за които говорим, всичките те се плащат допълнително“. Това подчерта  Борисов на работно съвещание заради коронакризата.

 

 

 

 

Борисов акцентира, че страната ни разполага с 46 000 легла за активно лечение. „Така че като държава с болнични легла ние имаме огромна база. Но трябва да се съсредоточите върху хората със съпътстващи заболявания, те да влизат в болница. Защото тези 14-дни за заболелите с коронавирус са много тежки„, отбеляза министър-председателят. Борисов добави, че по отношение на тестването, България прави необходимото по линия на Европейската комисия, за да се гарантира най-добрата възможност за тестване.

 

 

 

 

„А като правителство ще осигурим всички видове ваксини, които предлага ЕК“, категоричен беше премиерът. Той възложи на здравния министър да изготви план за ваксинирането на рисковите групи от населението, когато страната ни вече разполага с одобрените ваксини. Министърът на здравеопазването увери, че е създадена необходимата организация за гражданите, които пожелаят да се ваксинират.

 

 

 

 

Борисов подчерта ключовото значение на спазването на противоепидемичните мерки от всеки един българин, защото това помага в битката с коронавируса. „Цяла Европа страда, но съм убеден, че мерките, които имаме трябва да се спазват. Затова – ако не се налага, не се събирайте на големи групи“, каза още министър-председателят. Той бе категоричен, че ако икономиката върви добре догодина, служителите от системата на МВР ще бъдат компенсирани допълнително.

 

 

 

Конкретика

 

 

Здравният министър проф. Костадин Ангелов докладва също, че в рамките на болничния пазар е налице логистика за осигуряване на допълнителни количества медикаменти за лечението на коронавируса, както и възможността за преместване на препарати от едно лечебно заведение в друго. „Нямаме недостиг на национално ниво на определените за заболяването лекарствени продукти, в момента сме създали организация за внос на допълнителни количества от необходимите препарати на територията на България“, допълни министърът на здравеопазването.

 

 

 

В момента се извършва раздаването на пакети храна за 470 000 българи и семействата им с най-необходимите продукти, осигурява се също топъл обяд и патронажна грижа на възрастни, хора с увреждания, карантинирани и други нуждаещи се, заяви социалният министър Деница Сачева. Важните услуги ще продължат да се предоставят и догодина като за целта за общините са отделени над 85 милиона лева, в т.ч. и по линия на т.нар. COVID-стандарт. Социалният министър подчерта, че от оперативни програми ще бъдат насочени 120 млн. лв. за допълнителните възнаграждения от 1000 лева на лекарите и медицинския персонал на първа линия като общият ресурс ще стане около 240 млн. лв.

 

 

 

 

Финансовият министър Кирил Ананиев добави, че за планираното 15-процентно повишение на заплатите на полицаите и пожарникарите от 1 януари необходимият ресурс е осигурен от преструктуриране на разходите и трансферите по централния бюджет.

Борисов пък, че в никакъв случай едни социални групи не трябва да се противопоставят на други, а както и досега държавата ще продължи с мерките за подкрепа на нуждаещите се, включително и с помощ за служителите от етнографските музеи.

 

Политика

More in Политика

IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024
ангелкова

Познахте ли коя е жената до Живко Коцев? Тя самата не можа да се разпознае

април 23, 2024
радев,радев

Радев подписа на Главчев да стане и външен министър

април 22, 2024
hristo-ivanov-02-1024x701-1

Христо Иванов с нов апел „Нито глас за Пеевски“

април 21, 2024
venko-sabrutev

Венко Сабрутев от „Промяната“ умен като Златка, изключи Ирландия от Европейския съюз

април 20, 2024