Политика

Борисов срещу претенциите на бизнеса: Искате германски обезщетения, а плащате ли германски данъци?!

Борисов срещу претенциите на бизнеса: Искате германски обезщетения, а плащате ли германски данъци?!

big_kskskdkd

 

 

 

Премиерът Бойко Борисов уверява, че бизнесите, които ще бъдат засегнати от въвеждането на новите ограничителни мерки, ще бъдат подкрепени от държавата. Но застана срещу претенциите им за големи обезщетения с мотива, че няма как да получават германски помощи след като не плащат германски данъци.

 

 

 

Той посочи, че правителството не прави нищо по-различно от другите европейски държави в отговора срещу епидемията от коронавирус, следва ясна стратегия и не приема обвиненията, че се е провалил и забавил. Той заяви, че решението за частично затваряне е било трудно, но се налага, за да си вземе здравната система глътка въздух и след тези 3 седмици да има „хиляди излекувани“, предаде медиапул.бг.

 

 

Борисов, който не присъства на брифинга на здравния министър и оперативния щаб, за обявяването на новите по-строги противоепидемични мерки, предпочете да използва утвърдения канал за комуникация – видеомонолог от заседанието на Министерския съвет.

 

 

Борисов коментира, че в другите държави в Европа и по света не се прави нищо по-различно отколкото тук. „В много от най-напредналите държави не стигнаха леглата, не стигнаха болниците – тези, които сме ги имали за пример. И там ли не са били подготвени? Няма и как да се подготвят, защото това е като наводнението.

 

 

 

Когато извали огромно количество дъжд, на може да бъде поет от системите. И затова стават наводнения навсякъде в света. Когато в кратък период от време хиляди хора се заразят от една болест, плюс останали, които са си текли досега, естествено, че болниците ще бъдат пренатоварени“, заяви Борисов.

 

 

 

 

„Чета как щабът бил закрит. Няма такова нещо. Но нека напомня на нашите критици, че щабът стана мръсна дума и всеки въпрос беше кога ще им спрете всяка сутрин брифингите. Нека напомня, че в парламента не искаха да носят маски. Нека напомня, че се демонстрираше срещу мерките с изгаряне на маски“, каза премиерът.

 

 

Искат помощи като в Германия, но не плащат германски данъци 

 

 

Той коментира с раздразнение, че една част от бизнеса дава пример как в Германия подпомагали повече икономиката. „Да де, ама там е 60% данъкът. В България е 10%. Сиреч, всеки месец българският бизнес плаща 10% данък на държавата, а другите 90% прибира като печалба и инвестиции евентуално. Едно и също ли е да взимаш на 100 лева 60, а 40 да оставяш на бизнеса, както много големи европейски държави, които ми се дават за пример сега. Или на 100 лева и то след облагане да остават 10 на бюджета, 90 да отиват при бизнеса“, заяви Борисов.

 

 

 

„Над 10 години сме оставяли повече пари в бизнеса. Летните месеци оставихме най-либералния режим в Европа да бъде в България и целта ни е била колкото може повече хора в този период, когато вирусът беше най-слаб, хората минаваха много леко“, посочи той.

 

 
Борисов твърди, че правителството следва ясна стратегия:

„Тези дето затворихме първи пред пролетта, сега чакахме, за да може икономиката ни да дръпне. Тези, като Великобритания, които късно затвориха пролетта, сега затвориха първи“.

 

 

От думите на Борисов стана ясно, че министърът на образованието не е съгласен със затварянето на учениците, особено до четвърти клас, детските градини и яслите, но въпреки това подкрепя решението, защото е солидарен.

 

 

Борисов съобщи, че за тези 3 седмици мерките за засегнатите ще обхванат 350 000 души и няма да похарчим по-малко от 350-400 млн. за компенсация на бизнесите. В същото време да спомена, че за миналия месец от ДДС са влезли със 70 млн. лева по-малко в бюджета.

 

 

Премиерът очаква в това време болниците да излекуват и изпишат хиляди оздравели.

 

ОТ ФОРУМА:

Боклуко, ДА, плащат….. и не само те. В процентно съотношение българи и германци плащат горе-долу едно и също. И с една подробност – германците имат доста повече облекчения от нас. Да те ЕБА у копелдака гнусен. 

 

 

Медиапул

Политика

More in Политика

Bojko-borisov-655x346

Борисов гневен на Радев, отрече се от служебното правителство: Да си носи той отговорност!

април 18, 2024
президент

Радев намекна, че не иска Даниел Митов за външен министър, ето какво предприема

април 17, 2024
главун

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

април 16, 2024
кючуков

Любомир Кючуков: Правителството не е експертно, а политическо, външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

април 16, 2024
ezgif-2-b348f3a860

Излагация: Прекъснаха партийна среща на ПП в Пловдив с викове: Стига сте лъгали, Кокорчо / ВИДЕО

април 15, 2024
big_4cea

Нейнски: Иран постъпва с Израел така, както Русия с Украйна

април 15, 2024