Политика

България уведоми ЕК, че няма да приеме предложените проекти на преговорна рамка за Северна Македония

България уведоми ЕК, че няма да приеме предложените проекти на преговорна рамка за Северна Македония

 

ВЪНШНО

 

 

 

България уведоми днес Европейската комисия, че не е в състояние да приеме предложената към момента преговорна рамка за Република Северна Македония и проекта на декларация към нея, тъй като тя не дава необходимите гаранции за изпълнение на поставените от страната ни условия.

 

Това съобщиха за БГНЕС от Министерството на външните работи.

 
„Същевременно България благодари на Германското председателство на Съвета на ЕС и на комисаря по разширяването Оливър Вархей за конструктивния подход и всекидневната съвместна работа в търсене на решение, което все още не е изключено да бъде постигнато въпреки кратките срокове“, заявиха от МВнР.

 

 
„За България е неприемлив вариантът условията ни към Република Северна Македония да бъдат поставени в декларация на Съвета на ЕС, съпътстваща преговорната рамка. Декларацията на Съвета не е правно обвързващ инструмент и не дава търсените от България юридически гаранции. Такива гаранции бихме имали, ако нашите искания бяха отразени в текста на Преговорната рамка, за което и настояваме“, категорични са от българското външнополитическо ведомство.

 

 

Заев смята, че България е нарушила член от договора между двете страни: „Вече имаме първата блокада от страна на България. Днес беше нарушен чл. 2 от Договора, ние досега не сме нарушавали нищо. Това е първото неприятно усещане. Трябва да бъдем разумни и да решим спора по приятелски начин“, заяви премиерът на Северна Македония, цитиран от БГНЕС.

 

 

Днес от страна на съседна България е изпратено не особено приятелско послание, първата стъпка е блокирана, обяви той.

 

 

 

Съгласно чл. 2 от Договора за добросъседство, България трябва да ни подкрепя по пътя към интеграцията. „Българската страна ще споделя своя опит с цел да съдейства на Република Македония да изпълни необходимите критерии за членство в Европейския съюз и ще подкрепя Република Македония за получаване на покана за членство в НАТО съгласно съответните решения от срещите на върха на НАТО”, е записано в чл. 2, т. 2 от Договора.

 

 

 

„Щастлив съм, че имаме подкрепата на Германия”, заяви Заев.

 

 

 

Според него, не трябва да се драматизира, независимо, че от българска страна посланието не е положително. Премиерът е оптимист, че по време на следващите две срещи на работните групи може да се стигне до сближаване на позициите и се надява на положителен изход от срещата с българския премиер Бойко Борисов в понеделник.

Политика

More in Политика

IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024
ангелкова

Познахте ли коя е жената до Живко Коцев? Тя самата не можа да се разпознае

април 23, 2024
радев,радев

Радев подписа на Главчев да стане и външен министър

април 22, 2024
hristo-ivanov-02-1024x701-1

Христо Иванов с нов апел „Нито глас за Пеевски“

април 21, 2024
venko-sabrutev

Венко Сабрутев от „Промяната“ умен като Златка, изключи Ирландия от Европейския съюз

април 20, 2024