Политика

Гайдарски: Хаосът тръгва отгоре надолу. Днес на Бат Бойко нещо няма да му хареса и всичко се променя

Гайдарски: Хаосът тръгва отгоре надолу. Днес на Бат Бойко нещо няма да му хареса и всичко се променя

 

big_hbuuli

 

 

 

Създава се хаос от горе надолу. Не става въпрос да се направи едно щабче, над което е само министър-председателя и да му се сменят представителите.

 

Това коментира в ефира на Нова телевизия бившия здравен министър проф. Радослав Гайдарски, който е в дома си след като вече е преболедувал коронавируса.

Проф. Гайдарски припомни, че по време на птичия грип е изработена програма за справяне с пандемиите. „Тя беше много добре приета в САЩ и може и те да са взели нещо от нея“, каза той.

 

 

Бившият министър обясни, че в тази програма ключовите министерства – на транспорта, на труда и социалната политика, на образованието и на здравеопазването са с равни права.

 

 

„Днес на Бат Бойко нещо няма да му хареса, защото някой нещо му е казал, той се люшка наляво-надясно и всичко ще се промени. Така се създава хаос от горе надолу“, коментира проф. Гайдарски.

 

 

 

 

Коронавирусът е коварно заболяване, от което човек може да няма и идея, че е болен. Аз съм от тази група хора, заяви  Гайдарски.

 

 

 

Той знаел, че е контактен с болни и затова си направил PCR тест, който се оказал положителен. Медикът нямал никакви оплаквания – нито температура, нито треска, но се оказва, че има сериозни смущения в белия дроб. Насищането с кислород било доста под 90%.

 

 

„Доста неприятно. Много хора трябва да минат от там, може би, от тези, които непрекъснато дават съвети, за да видят как протича 24-часово лечение на болен. Всеки дава съвети, но това е най-лесното нещо”, сподели бившият здравен министър. Проф. Гайдарски бил хоспитализиран, но вече е в дома си и с два отрицателни теста.

 

 

 

„Това е едно коварно заболяване, за което в самото начало заразения може и да не разбере, че го има. Аз съм от тази група. Нямах никакви оплаквания, нито смущения във вкусовите качества. Понеже бях контактен с няколко заразени, реших да си направя тест. Той се оказа положителен. Когато колегите ми настояха да остана в болницата, реших, че искат да ме сплашат малко и преувеличават картината”, разказа проф. Гайдарски.

 

 

Шефът на Реанимацията на болница „Токуда“, където работи екс министърът – проф. Николай Младенов, обаче преценил, че състоянието на колегата му не е било добро. Радослав Гайдарски не е усетил развитието на пневмонията, която обаче екипът му забелязва на рентгенова снимка.

 

 

 

 

„Насищането на кислород в белия ми дроб беше около 74%, а трябва да е около 96%. При мен беше много ниско, но аз не го усещах. Имаше нещо като слабост на организма, но нямаше температура, нямаше кашлица, нямаше нищо”, добави проф. Гайдарски.

 

 

 

Според него ситуацията в COVID отделенията не може да бъде описана, а само човек, който го е преживял, разбира ужаса да си настанен или да работиш в такова отделение. Той е на мнение, че трябва да се прибегне към пандемичния план. Системата е предложена преди години, одобрена е и от американските служби.

Според него 1000 лева са малко за медиците на първа линия, в други държави давали по 4000 евро.

 

Нова тв

Политика

More in Политика

горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024
радевbig_1b5a

Служебният кабинет се оказва по-сложен и от ротацията, задава се нова политическа каша

март 25, 2024