ОБЩЕСТВО

Ден 116: Будните са на площада! „Възраждане“ поведе факелно шествие в защита на сегашната конституция

Ден 116: Будните са на площада! „Възраждане“ поведе факелно шествие в защита на сегашната конституция

phpd790de_800x_

 

 

 

Няколко протеста ще се съберат на Орлов мост в София тази вечер.

 

 

 

В центъра на столицата има засилено полицейско присъствие, тъй като  се очаква да бъдат блокирани ключови булеварди.

 

 

 

От площад “Народно събрание“ тръгна факелно шествието на политическа партия “Възраждане“ в защита на действащата конституция.

 

 

 

Тук симпатизантите, които дойдоха от Орлов мост, с запалени факли, с портрети на Ботев, Левски и Захари Стоянов – се обявиха срещу проекта за нова конституция, внесен от ГЕРБ, ОП и „Воля“. Според тях тя той е “кризисен PR“ и опит на управляващите да се задържат на власт, за да могат “те да организират изборите“.

 

 

 

Шествието пое с озвучителна техника по бул. “Цар Освободител“, който е блокиран за движение. Активистите на партията минаха край Министерството на правосъдието, Съдебната палата и стигнаха фонтана на президентството, където се провежда традиционният протест, организиран от Отровното трио.

 

 

 

 

С протест пред Народната библиотека започна днешния 116-ти пореден ден от избухването на гражданското недоволство. Активисти от демонстрациите се събраха около 16 ч. по случай Деня на будителите, а после се отправиха на факелно шествие към Орлов мост.

Очаква се движението да бъде временно блокирано, а по-късно групата да се присъедини към антиправителствената демонстрация на пл. “Независимост”.От политическа партия „Възраждане“ ще проведат друго шествие, което ще тръгне от старата сграда на парламента и ще се стигне до Министерски съвет. Те протестират срещу идеята на управляващите за приемане на нова Конституция.

 

Хронологията на днешния протест следим на живо.

 

 

 

 

 

Днес се проведе и пореден протест в парк „Росенец“. Граждани подредиха символична фотоизложба върху оградата около лятната резиденция на Ахмед Доган с надпис „Частен имот“.

 

 

 

Започна и подписка, с която гражданите искат да поставят паметник на независимостта пред резиденцията. Протестиращите настояха пътят, който води до морето, да остане общински.

 

 

 

Вчерашната демонстрация премина под знака на Хелоуин. На площада бяха изсипани стотици тикви, а призивът към гражданите бе да вземат по една и да “сготвят Бойко”.

 

 

 

 

Продължава да кипи общественото недоволство срещу управляващите и главния прокурор. Исканията на гражданите остават непроменени от първия ден – оставка, предсрочни избори и гарантиране независимостта на съдебната власт. Недоволството им е провокирано от липсата на демокрация, разпространена корупция.

 

 

 

 

 

Такива констатации бяха направени и от Брюксел. Погледът на Европа бе насочен към България заради продължаващите протести на сънародниците ни в чужбина. Европейската комисия излезе с първия си доклад за върховенството на закона в Европейския съюз, който очерта доста сериозни проблеми, пред които е изправена страната ни. Те бяха повторени и от резолюцията, гласувана и приета от депутатите в Европейския парламент.

 

 

 

 

Междувременно продължава международният отзвук на случавщото се у нас. Редица авторитетни издания следят протестите срещу управляващите и публикуват изключително критични към властта в България материали. В един от последните такива се посочва, че страната ни може да се окаже проблем за цяла Европа и да покаже двойните стандарти в Европейската народна партия, която иска да обвърже отпускането на европейски средства за пострадалите от COVID-19 държави с върховенството на закона. България обаче изглежда попада в “мъртвата точка” на ЕНП.

 

 

 

 

 

А иначе – общо пет национални протеста под надслов “Велико народно въстание” са се провели в страната от началото на демонстрациите. Сериозни ескалации имаше по време на първия, третия и последен национален протест.

 

 

 

 

 

ФрогНюз припомня, че огромното недоволство избухна след като прокуратурата нахлу в сградата на Президентството, за да арестува служители от администрацията. Безпрецедентния ход бе определен като погазване на Конституцията и посягане върху суверенитета на държавата. Всичко това се случи и на фона на акцията на Христо Иванов в парк “Росенец”, който направи неуспешен опит да акостира на българския бряг близо до лятната резиденция на Ахмед Доган

 

 

Оф нюз, Фрог нюз

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

171161419827241

Наистина ли се помисли за Кралица?… Илияна Раева втрещи с външния си вид

март 28, 2024
парите

Енергийно дружество предупреди за голям проблем със сметките за ток от 1 юли

март 28, 2024
горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
събев

Бившият министър на „Промяната“ Николай Събев: ПП-ДБ е средство за удоволствие на сексуален доминант

март 27, 2024