ОБЩЕСТВО

Ден 136! Протестиращи пред НС зоват: Борисов, долу! Стигна се до сблъсъци

Ден 136! Протестиращи пред НС зоват: Борисов, долу! Стигна се до сблъсъци

1c1fae69e809625da5828dd280b2ca1a

 

 

 

Протестът на „Цар Освободител“ ескалира преди минути – полицията „Антиконфликт“ се намеси, за да спре недоволните, които искат да стигнат до стълбите на старото Народно събрание, за да поднесат венец. 

 

 

 

Униформените се строиха в стена и не пуснаха бунтарите да стигнат до входа на бившия парламент.

 

 

 

В отговор протестиращи мятаха водни бомбички към полицаите.

 

 

По-рано бунтарите успяха да поднесат венец на стълбите на бившия парламент, който нарекоха умрял.

 

 

 

С днешното събитие се отбелязва 136-я ден на антиправителствените протести. Събралите се скандират „Оставка“ и „Борисов е позор, оставка и затвор“. Пред сградата на НС има много полиция. Има хора от различни краища на страната-Перник, Пловдив, Враца, Стара Загора и др.

 

18, 40 часа

Ген. Шивиков:

Скъпи сънародници, нашата управляваща хунта и онези 240 хрантутника се кипрят с портрета на Васил Левски. Но те нямат доблестта да поставят портрета пред себе си, а го закачват отзад, за да не го гледат в очите. Те знаят, че са българоубийци.

Преди 144 г. след Априлската епопея един велик французин от трибуната не френския сенат казва: „Избива се един народ. Знаете ли къде – в Източна Европа“. Избива се българския народ от турците.  В 21 век се избива един народ от своя омразен политически елит, от правителството на Бойко Борисов. България ще я бъде!  Ще оцелеем напук на тези изедници!

 

18, 30 часа:

Росен Миленов:

 

Българи ,всеки ден тук се води епична битка за независимостта на българската държава. Владеят ни нагли и прости мутри като Бойко Борисов. Днес всеки от нас трябва да осъзнае, че ние сме ограбени не само материално, но и духовно. На върха на държавата има не човеци. Затова съм яростен и бесен. Ние не може да сме свидетели на умишлени убийства от онези политици, на които им гласувахме доверие. Те ни взеха всичко. В съдебната власт няма нищо. Ние, за да живеем, трябва да се защитим.  Не виждам друго средство, освен улицата и юмрука. Всички институции работят за мафията. И прокуратурата, и данъчните и полицията. Това трябва да се разпусне. Мафията си има имена-Борисов, Пеевски-онзи Дебелея. Няма я държавата, няма я. Хората умират. Горе главата и мачкайте всички наред.  Никой не е по-голям от българския народ. Никой!

 

18, 25 часа

Велислав Величков от „Правосъдие за всеки“:

 

Ние от „ИПВ“ сме за съдебна реформа сега. Но не по Борисовски, Цацаровски, Гешевски, Пеевски. А реформа, която да върне прокуратурата на хората, реформа, която да гарантира, че виновните ще отидат в затвора. А тези ., които нямат вина, няма да бъдат притискани. Че няма да се арестува хора за различното им мнение. Каквото и да стане ние казваме прокуратурата. Това е свързващото звено между олигархията и уж публичната власт, която не се намира в тази сграда. Отидоха си на мястото-в Партийния дом. Едноличната власт на Бойко Борисов, която се гарантира от каскета и охранява тези, които крадат безнаказано и три мандата на един  и същ премиер. Тази прокуратурата уреждаше парите и далаверите на властта. Този, който взе парите, той назначава главните прокурори. А зад него стои един Сарай –човекът милионер, конструкторът на всяка власт-Ахмед Доган.

 

Започнаха като в 19 век да умират хора в линейки и на стълбите на болницата. Защото властта не направи нищо, за да подготви системата на здравеопазването за това, което предстои. Това не предумишлено престъпление. Прокуратурата не разследва престъпното бездействие на най-олигархичната власт в българската история. Свободни хора, не се отказвайте, не се прибирайте вкъщи.  Ще дойде време да се търси отговорност. Правосъдието няма цвят, корупцията няма цвят, смъртта няма цвят. Без промяна в правосъдието не правим нищо. Както казва Моника Маковей: Изчистете правосъдието и то ще изчисти всичко останало.

 

Много хора са на протеста, въпреки лошото време
.

 

18, 00 часа:

Ренета Инджова взе думата:

Този знак, пред стълбите на нашата умряла република е същият знак, който трима души пред стълбите на болницата дадоха знак на целия свят. Не съм чакала този момент, по-добре да ме нямаше. Днес ви поздравявам за смелостта, за разума, за достойнството. Ние ще победим, защото се борим срещу една власт, която има поддръжници, единствено в тази сграда. В нея няма опозиция, всички са в колапс. Нека дипломатическите представителства покажат истинското лице на властта и нейните чекмеджета. Ние показахме на смета лицемерието на властта.

 

17, 55 часа:

Официално бе сложен венец на 44-то умряло НС. Малко преди това жена каза: Искаме тотална промяна на модела на управление. През тези 136 дни бях толкова вдъхновена, че имах силите да преобърна света. Къде са сега нашите сънародници. Било ми е тъжно, после пак съм продължавала. Заради такива като вас, което са лъвове в сърцата си, си струва да се живее.

 

Протестиращи поднасят венец пред НС
.

 

17, 45 часа:

Отец Дионисий взе първи думата:

Горди българи, честит да е днешният празник на християнското семейство и християнската младеж.

Според „Репортери без граници“ страната ни е 111-то място, а според действителността, е на онова, което е след последното. Българската журналистика не се бори срещу това да е на последно място, особено в лицето на трите големи телевизии. От мен шапка долу към всички българи, които сте на площад „Народно събрание“. Поклон.

136 дни си станахме едно семейство. Всички ние  туптим с едно сърце. Силата на един протест е или в числеността, или в неговото постоянство. Преди три дни на стълбите на пловдивската болница издъхна българската държава.  Бойко Борисов е българоубиец. Долу! Правителството му, имащо за социален министър адаш на сатаната, защото Деница, означава Сатана, долу!

Българите вече не живеят в България. Имаме правото на тази престъпна власт да кажем: Долу, веднага и оставка днес!

 

17,35 часа:

Протестът беше официално открит с химна на страната.  Водещ припочни, че протестът  се провежда по мотото: „Единни ще победим“.

 

Лупа БГ, Фрог нюз

 

https://frognews.bg/novini/den-136-protestirashti-zapochnaha-sabirat-pred-iskane-ostavkata-kabineta-borisov.html

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

e961bfe94512459ab7a699114384cfec

Кораб достави във Варна първото американско ядрено гориво за АЕЦ „Козлодуй“, експериментите с централата започват скоро

април 19, 2024
Image_17681956_40_0

Трагедия: Две бебета от Кюстендил починаха от коклюш, в страната броят на заразените расте

април 19, 2024
171350701868336

Военният Запрянов: Нападението над Иран не застрашавало България, ние нямаме ПВО и разчитаме на НАТО

април 19, 2024
960x540

България е на прага на конституционна криза. Вината за това е изцяло на правната нула Христо Иванов

април 18, 2024
Bojko-borisov-655x346

Борисов гневен на Радев, отрече се от служебното правителство: Да си носи той отговорност!

април 18, 2024
Image_17667510_40_0

Мъжът, осквернил гроба на патриарх Неофит, няма досие и не е лежал в психиатрия

април 17, 2024