Политика

Джамбазки станал доброволец във ВМА: Видях на кислородно дишане лидери на протеста, които горяха маски

Джамбазки станал доброволец във ВМА: Видях на кислородно дишане лидери на протеста, които горяха маски

 

unnamed

 

 

Има две страни на монетата с мерките за К-19 – държавната репресия и мерки, а другото е самосъзнание. На второто видимо не може да се разчита. Това заяви пред Нова тв евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки относно ситуацията с коронавируса у нас, след като стана доброволец във ВМА.

 

 

 

 

„Не съм си правил ПР, станах доброволец преди 3 седмици и никой не разбра. Не ме е страх, но имах опасения дали ще се справя. Във ВМА има млади хора в тежко състояние. В отделението видях на кислородно дишане и лидери на протеста, които горяха маски. Работата е на смени – чистим и дезинфекцираме фанатично, изнасят се марли и спринцовки. Клиниката е пълна с тежко болни хора. Станах свидетел и на реаниматор, който след нощна смяна остана, за да транспортира пациент“, твърди евродепутатът.

 

 

 

„Факт е, че винаги може по-добре да се справим, но е факт, че никой не знаеше какво точно ще се случи. Сега ще станат ясни истинските професии – лекари, пожарникари, учители. Няма ги“, каза той.

 

 

 

„Ще направя сравнение между България и Белгия. Икономиката там е много по-голяма и силна от нашата. Ако това направим в България, ще оставим хората на улицата, защото десетки фирми и малки бизнеси ще фалират“, каза Джамбазки.

 

 

 

„Ако правителството затвори всичко, хората ще излязат на улицата и ще кажат, че убиваме бизнеса. На хората, които агресивно не пазят собствения си живот и не спазват мерките, какво да им направим, да ги заключим доживот“, запита Джамбазки.

 

 

 

„В другите страни, където има блокада, и власт и опозиция са обединени за определени мерки. Тук не е така. Всяка критика има основание – материално-техническата част можеше да е по-добре организирана. В момента виждам как обучават санитари за сестри, за да могат да помагат“, призна той от собствен опит.

 

 

 

 

„Няма медсестри не само заради пандемията, а защото тя получава принципно унизително ниско възнаграждение. Чувствам се отговорен заради ситуацията в обществото, защото все пак съм избран от него“, каза той.

 

 

 

 

Той разказа и какво прави като доброволец: „Работата си е санитарска и е на смени. Задачата ни е да осигурим въздух на лекарите – чистим фанатично всичко. Дезинфекцира се, полива се с хлор. Инфекциозната клиника е пълна отгоре до долу. Така помагаме на лекарите да останат здрави повече време“, каза той.

 

 

 

 

Джамбазки разкри на каква шокираща история се е натъкнал:

Видях там реаниматор, който след нощна смяна изчаква до 6 часа на следващия ден, за да се транспортира последния човек жив. Не си взе детето от детска градина. Ако ходех там за пиар, щях да го оглася преди 3 седмици, когато започнах, а не сега случайно да се разбере“, каза Джамбазки.

 

 

 

 

Той разкри, че в събота и неделя има по един лекар и две сестри. „Само тези хора отговарят за всички болни тогава“, подчерта той.

„Не ме е страх, но не съм спокоен. Човек може да се разболее от страха си. Има млади хора в тежко състояние. Имаше и лидери на протеста, които горяха маски, но не искам да споменавам имена„, каза той.

 

 

Блиц

Политика

More in Политика

итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024
радевbig_1b5a

Служебният кабинет се оказва по-сложен и от ротацията, задава се нова политическа каша

март 25, 2024
нейнски

Нейнски: Очаквам репресиите в Русия да се увеличат под претекст за грижа за сигурността на гражданите

март 25, 2024