Политика

Дончев заговори за нов локдаун у нас и обяви кога затягат мерките, които вече били уточнени

Дончев заговори за нов локдаун у нас и обяви кога затягат мерките, които вече били уточнени

 

big_32e3

 

 

Нови ограничения ще бъдат наложени у нас, обяви вицепремиерът Томислав Дончев, като уточни, че това ще се случи, ако заболелите и смъртните случаи продължават да се увеличават. Той заяви, че мерките вече са уточнени.

 

 

Относно ситуацията с разпространението на коронавируса у нас и предприетите мерки, Дончев обясни, че има огромна разлика спрямо мерките напролет и тези от есента.

 

 

Сега държавите от ЕС избират мерки, като се опитват да минат с минимум икономически щети. Ние се стремим към същото, образно казано – да се движим по ръба на бръснача.

 

 

Да, имаме списък с допълнителни мерки, но считаме, че към днешна дата няма нужда да бъдат предприети. За да се случи това, трябва да има увеличение на броя на заразените и увеличаване на смъртността.

 

 

 

Не искам това, което се случи в началото на годината в Испания и Италия, да се повтори тук. Ще направим всичко възможно, допълни вицепремиерът в ефира на БНТ.

 

 

 

Дончев коментира и въпроса с предложението на Цветан Цветанов президентът Румен Радев да свика КСНС заради ситуацията с COVID-19.

 

 

 

При този труден институционален диалог, не знам как би изглеждал такъв съвет. Досега ние не сме чули никаква конкретна позиция от страна на държавния глава, смята Дончев.

 

 

 

Според него, въвеждане на тотален локдаун след тази трудна пролет, ще е много тежък удар върху икономиката.

 

 

 

Ако ние като общество и държава искаме да сме по-богати, по-добре икономически, има само един път – да произвеждаме по-скъпи неща, такива каквито другите не могат, а не на ишлеме, не в по-евтин вариант за производството, обясни вицепремиерът. За това обаче е нужно икономиката да се развива в три основни направления – декарбонизация, зелена икономика и тотална дигитализация.

 

 

 

Относно т.нар. зелена сделка за намаляване на вредните емисии, Томислав Дончев обясни, че никой не може да даде отговор на въпроса докога ще работят централите с въглища в България.

 

 

 

Въпросът тук е икономически – докога енергията ще бъде на конкурентна цена. По всяка вероятност, минната индустрия ще съществува през последните 5 години, може и повече.

 

 

 

Създаден е фонд за енергиен преход, ЕК ще ни помогне, разбира се, необходима е и местна мобилизация и концентрация на усилията, категоричен е вицепремиерът.

 

 

БНТ

Политика

More in Политика

итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024
радевbig_1b5a

Служебният кабинет се оказва по-сложен и от ротацията, задава се нова политическа каша

март 25, 2024
нейнски

Нейнски: Очаквам репресиите в Русия да се увеличат под претекст за грижа за сигурността на гражданите

март 25, 2024