ОБЩЕСТВО

Д-р Стойчо Кацаров: Очаквам увеличение на починалите. Заразата се разпространява много бързо

Д-р Стойчо Кацаров: Очаквам увеличение на починалите. Заразата се разпространява много бързо

 

kacarov

 

 

„Очаквам увеличение на починалите. Леталитетът на това заболяване е 3 на 1000. Колкото повече хора се срещнат с това заболяване, толкова повече ще починат“.

 

 

 

Това заяви д-р Стойчо Кацаров, който е бивш депутат от ОДС, председател на Центъра за защита на правата и здравеопазването и има репутация на един от скептиците по темата „коронавирус“.

 

Липсва организация на процеса, разкриват се едни структури, хвърлят се пари, без да се оцени ефектът от мерките, обобщи Кацаров. Днес ние ще берем плодовете от лошото състояние на здравната система, каза той пред БНТ.

 

 

 

И попита на каква база беше взето решение да се дават по 1000 лв. на личните лекари заради коронавируса. Дават се пари на око, това не може да е стандарт, подчерта лекарят.

 

 

 

Според Кацаров, най-важното е, че медицинските стандарти забраняват в определени отделения да работят хора, различни от съответните стандарти.

 

 

 

По Национална здравна карта също има ограничения. НЗОК не може да плати по закон за отделения за COVID, които сега се разкриват – тези законови препятствия трябва да бъдат първо премахнати. Кой ще плати, попита лекарят.

 

 

 

Д-р Стойчо Кацаров попита и за тестовете – колко от тях са повторни, като изрази съмнение, че всъщност новите заразени може да са по-малко. Още преди месеци националният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев заяви, че всеки положителен тест, който излиза за деня през Единния информационен портал, е нов.

 

 

 

Идеята на тестовете, освен диагноза, е да може да се карантинират контактни лица. РЗИ има ли капацитет – трябва да го направи правителството, настоя лекарят.

 

 

По думите му има голям проблем не просто с анализа на самите тестове и кои от положителните проби са на новооткрити случаи, а и с проследяването на контактните лица.

 

„РЗИ не може да проследи карантинираните. 3800 е числото на положителните днес. Между 5 и 10 контактни се предполага, че има този човек. РЗИ има ли капацитет да проследи 40 хиляди души? Трябва правителството да го направи“, заяви д-р Кацаров и допълни:

 

„Ако не карантинираме контактните, безсмислено е да се тества. Не можем да прекъснем предаването на вируса“.

 

И даде пример с Германия – ако в даден регион заразените станат едиколко си души, съставът на РЗИ трябва да се увеличи с едиколко си души. В България план няма – ако ние не можем да обхванем контактите, не прекъсваме веригите на заразяване, категоричен беше той. Може да се направи много повече от това, което се прави.

 

 

 

Може да се измият например улиците – с вода, за да не се вдига прах и да се увеличават аерозолите с вирус във въздуха.

Може да се увеличи броят на автобусите, на влаковете – простички мерки, които ще дадат по-добър резултат от затваряне на едно или друго, обобщи Кацаров.

 

 

Епицентър, БНТ

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

e961bfe94512459ab7a699114384cfec

Кораб достави във Варна първото американско ядрено гориво за АЕЦ „Козлодуй“, експериментите с централата започват скоро

април 19, 2024
Image_17681956_40_0

Трагедия: Две бебета от Кюстендил починаха от коклюш, в страната броят на заразените расте

април 19, 2024
171350701868336

Военният Запрянов: Нападението над Иран не застрашавало България, ние нямаме ПВО и разчитаме на НАТО

април 19, 2024
960x540

България е на прага на конституционна криза. Вината за това е изцяло на правната нула Христо Иванов

април 18, 2024
Bojko-borisov-655x346

Борисов гневен на Радев, отрече се от служебното правителство: Да си носи той отговорност!

април 18, 2024
Image_17667510_40_0

Мъжът, осквернил гроба на патриарх Неофит, няма досие и не е лежал в психиатрия

април 17, 2024