ОБЩЕСТВО

Жена осъди РЗИ заради излишна, принудителна 14-дневна изолация

Жена осъди РЗИ заради излишна, принудителна 14-дневна изолация

240a371f24e047a58c0f524361457211

 

 

 

Жена спечели дело срещу столичното РЗИ след принудителна 14-дневна изолация. Решението е на Административния съд в София

 

 

 

 

От делото става ясно, че жената, която съди здравните власти, отишла за рутинен тест, тъй като колега от работата ѝ бил болен. Резултатът ѝ излиза „отрицателен”, след което получава втори, този път „положителен”. Според правилото обаче, в Информационната система се вписва само положителният резултат на база, на което тя автоматично е трябвало да се изолира.

 

 

 

 

„Един от основните мотиви в решението на Административния съд е,че има два различни теста. И съответно РЗИ е бил длъжен да извърши трети тест, за да се провери кой от двата резултата е достоверен”, обясни адвокат Мариана Митова, цитирана от NOVA.

 

 

 

 

Тъй като това не е било направено, жената изкарва у дома 14 дни в изолация, без на практика да знае дали наистина е носител на вируса. А адвокатите са категорични – дори в ситуацията на пандемия, хората трябва да имат право на избор.

 

 

 

Това обаче се оказва един от многото подобни случаи, за които вече се водят дела. С нас се свързва друг потърпевш, който се оказва в същата ситуация. Георги Георгиев в момента е в изолация, след положителен тест за COVID-19. Въпреки, че само ден след него, си направил втори тест, който излязъл отрицателен. Здравните власти взимат под внимание само положителния.

 

 

 

Заради нанесените големи финансови загуби, Георги също се е обърнал към адвокат. Защитничката му обаче е категорична – дори да спечелят делото, решението ще излезе много, след като изолацията му вече е приключила.

 

 

 

 

Към този момент няма отговор от здравните власти, а в Закона продължава да е записано, че на задължителна 14-дневна изолация подлежи всяко лице, дало положителна проба. Дори след това да има няколко с отрицателен резултат.

 

Нова тв

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

171161419827241

Наистина ли се помисли за Кралица?… Илияна Раева втрещи с външния си вид

март 28, 2024
парите

Енергийно дружество предупреди за голям проблем със сметките за ток от 1 юли

март 28, 2024
горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
събев

Бившият министър на „Промяната“ Николай Събев: ПП-ДБ е средство за удоволствие на сексуален доминант

март 27, 2024