Политика

Захариева с крупен дипломатически гаф – яви се с обърнат национален флаг! Блокирахме С. Македония за ЕС

Захариева с крупен дипломатически гаф – яви се с обърнат национален флаг! Блокирахме С. Македония за ЕС

zaharieva
Външният министър Екатерина Захариева се яви пред медиите с предпазна маска с националния флаг, който обаче беше обърнат на обратно.
Тя застана пред микрофоните, за да обяви официалната позиция на България спрямо Северна Македония, която е, че България подкрепя преговорната рамка за присъединяване на Албания към Европейския съюз, но не и тази за Северна Македония.

Това обяви на брифинг в Министерството на външните работи българският дипломат номер едно. Захариева изтъкна, че трите условия, поставени от София, не са спазени от Скопие.

 

 

 

 

„Готови сме да продължим преговорите, когато има готовност за компромиси от другата страна“, подчерта външният министър.

 

 

Дали обърнатия флаг е протоколен гаф от бързане и недоглеждане на вида на външния ни министър тепърва ще бъде коментирано. Със сигурност детайлът не е останал незабелязан и ще стане повод за много негативни реакции към страната ни.

 

 

 

Националния символ, поглеждайки назад във времето, често е бил поставян на обратно, започващ с червено, зелено и бяло, а всички добре знаем, че обърнат флаг символизира военно положение, затова е много важно да се спазват така добре регламентираните правила за разполагане на националният ни символ.

 

 

 

България не е одобрила текстa на преговорната рамка между Северна Македония и ЕС на онлайн срещата на външните министри на страните членки.

 

 

 

Документът задължително трябва да бъде одобрен от всички страни членки, за да има политическото решение за започване на преговори за присъединяване и първа междуправителствена конференция.

 

 

 

 

Българската позиция е, че Северна Македония към момента не изпълнява договора за добросъседство от 2017 г.

 

 

 

 

Исканията на София да не се използва терминът „македонски език“, както и „много ясен и изричен текст, че няма да се поддържат претенции за македонско малцинство в България“ не са включени в преговорната рамка на ЕС за Северна Македония.

 

 

 

Същевременно Екатерина Захариева съобщи, че на днешния Съвет „Общи въпроси“ България е одобрила преговорната рамка между Албания и ЕС.

Политика

More in Политика

venko-sabrutev

Венко Сабрутев от „Промяната“ умен като Златка, изключи Ирландия от Европейския съюз

април 20, 2024
171361364370379

Радев: Главчев явно още не е разбрал с какво се е заел като премиер, щом предлага да оглави и МВнР

април 20, 2024
big_12

Главчев с ново 20: Предложих на президента аз да поема Външно, не знам дали и кога ще издаде указ

април 20, 2024
171350701868336

Военният Запрянов: Нападението над Иран не застрашавало България, ние нямаме ПВО и разчитаме на НАТО

април 19, 2024
Bojko-borisov-655x346

Борисов гневен на Радев, отрече се от служебното правителство: Да си носи той отговорност!

април 18, 2024
президент

Радев намекна, че не иска Даниел Митов за външен министър, ето какво предприема

април 17, 2024