ОБЩЕСТВО

Здравен шеф: Ние сме вече в здравната катастрофа, оставка на правителството!

Здравен шеф: Ние сме вече в здравната катастрофа, оставка на правителството!

 

a4f9d6ff690e4265a9f915dba84ce1d6

 

 

Щом едно правителство не може да прави здравна политика, то трябва да си подаде оставката.

 

 

 

Не сме на прага на здравна катастрофа, а сме вътре в нея. Думите са на Александър Александров, председател на Българския съюз на лекарските асистенти и фелдшерите.

 

 

 

Пред Дарик Александров изтъкна, че в подобни кризи като настоящата, фелдшерите и асистентите са били едни от основните на първата линия в България. В момента обаче те работят нелегално, защото няма нормативна уредба, по която да го правят, категоричен е Александров.

 

 

 

 

 

 

 

Ние сме вече в здравната катастрофа, според мене. Защото виждаме неадекватните реакции на Министерството на здравеопазването. Виждаме по-специално и неадекватните реакции, по отношение на медицинската професия лекарски асистент.

В такива кризи, в такива тежки условия от 140 години фелдшерите са се включвали активно в борбата с епидемии – те са били едни от основните хора, които са на първа линия в здравния фронт в България. Това се случва и сега.

 

 

 

 

Но, за жалост управляващите отказват да признаят, че има такава професия. В момента фелдшери и лекарски асистенти работят в нашето здравеопазване почти нелегално, ако не и изцяло, защото няма нормативна уредба, по която да го правят„, коментира Александър Александров.

 

 

 

 

Тези хора работят консултативна дейност, лечебна дейност, 60 – 70 процента от работещите в спешните центрове в България са работещи в спешните центрове, работят и в училищното здравеопазване, работят и по министерства – там, където държавата е поела ангажимент да има качествена медицинска помощ.

 

 

 

 

По Закона за съсловните организации обаче ние фигурираме като асоциирани медицински професионалисти, което е абсурдно. Кашата е пълна, най-добре е, щом не могат да правят здравна политика, да си подадат оставката. Има начини и методи, по които ще дойдат други хора, за да решат проблемите в здравеопазването„, заяви председателят на Българския съюз на лекарските асистенти и фелдшерите.

 

Дарик

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

свещ

Тъжна вест: Отиде си голям български поет! СНИМКА

март 29, 2024
tova-li-e-balgariia-prebiha-817

Пребиха афганистанец, който от 20 г. живее в София и жена му – българка, посред бял ден пред блока им

март 29, 2024
big_768206

Скандал в парламента: Кой шмърка в залата и кой ползва крем от тестис на усурийски тигър

март 29, 2024
171161419827241

Наистина ли се помисли за Кралица?… Илияна Раева втрещи с външния си вид

март 28, 2024
парите

Енергийно дружество предупреди за голям проблем със сметките за ток от 1 юли

март 28, 2024
горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024