Политика

Здравният министър посочи какво ще стане, ако се стигне до пълно затваряне

Здравният министър посочи какво ще стане, ако се стигне до пълно затваряне

 

 

560x315

 

 

 

До края на тази седмица през РЗИ-тата изключително голям брой бързи антигенни тестове ще влезе в здравната система. Tова съобщи министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

 

 

 

 

Това е разписано да се случи при достигане на 300 души заболели на 100 хиляди население, в каквато ситуация сме в момента. До 18 ноември се чака решение на европейско ниво относно бързите антигенни тестове и дали те ще бъдат равнозначни на PCR тестовете. Затова и нашите експерти ще задържат окончателното си решение, поясни Ангелов.

 

 

 

 

В настоящия момент, при дифузно разпространение на вируса, локдаун няма да има ефект, категоричен е министър Ангелов. По думите му в момента обществото няма разбиране за спазването на мерките и ако се стигне до затваряне, това ще изкара хората на улиците и може да се получи обратен ефект.

 

 

 

Запитан защо ресторантите остават да работят в режим до 23.30 часа, Костадин Ангелов коментира:

 

 

 

„В хода на предното затваряне в страната, когато имаше почти пълен локдаун, имахме изключително сериозни обвинения към нас, че сме увредили психичното здраве на българите. Затваряне на държавата изцяло, лишаването на хората от възможност за някакъв тип социален живот…

 

 

 

При стриктно спазване на противоепидемичните мерки, брой хора, седнали на маса, с отстояние между седалките гръб с гръб, носенето на маски от персонала, носенето на ръкавици – при спазването на тези мерки опасността от разпространението на вируса е минимална.“

 

 

 

 

При нощните заведения е различно – там има струпване на хора и липса на дистанция, затова те остават затворени, допълни Костадин Ангелов пред БНР.

 

 

 

 

Данните за развитието на епидемичната обстановка се проследяват в динамика за двуседмичен период, тогава се правят и заключенията, уточни проф. Ангелов и припомни, че е налице несвоевременно подаване на данните към системата и закъснения в попълването, което се дължи и на субективен фактор.

 

 

 

 

През лятото е имало усилена подготовка в няколко направления – леглова база, персонал, апаратура, лични предпазни средства, усилване на цялата здравна система, заяви здравният министър.

 

 

 

 

 

Смъртността ни не е на първите места в Европа, което означава, че все още капацитетът на здравната система е добър, подчерта проф. Ангелов.

 

 

Глас БГ

Политика

More in Политика

горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024
радевbig_1b5a

Служебният кабинет се оказва по-сложен и от ротацията, задава се нова политическа каша

март 25, 2024