Политика

Идеята на министър Ангелов за самостоятелни COVID-болници във всяка област върви към провал

Идеята на министър Ангелов за самостоятелни COVID-болници във всяка област върви към провал

img_20201008_104108

 

 

 

Идеята на министъра на здравеопазването Костадин Ангелов всяка област да има самостоятелна болница за лечение на коронавирус се проваля. Другото негово успоредно настояване – да се разкриват лечебници, в които няма болни от COVID-19, e на път да се увенчае с частичен успех.

 

 

Министърът бе пратил в началото на седмицата писма до областните щабове с искане да посочат кои точно заведения ще реорганизират за целта. Изискваше се отговор в спешен порядък. Първи отрицателно и на двете идеи отговориха Русе и Кюстендил, с което стана стана ясно, че процесът няма да е лесен.

 

 

 

После отказ дадоха и други градове. Вчера медицинският съвет на област София сметна за „нецелесъобразно, неприложимо и непрепоръчително“ намерението за разкриване на COVID-болница. Като евентуално „чисто“ лечебно заведение бе посочена УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, но това да стане след изписването на хоспитализираните към момента пациенти с коронавирус – не те да бъдат премествани в други заведения.

 

 

 

 

„Предвид дифузното разпространение на коронавирусната инфекция на територията на област София изчистването на лечебни заведения от инфекцията и тяхното строго профилиране ще бъде затруднено. (…) Във всички лечебни заведения в областта, с изключение на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, продължават да функционират специализирани отделения за лечение на пациенти с коронавирусна инфекция“, се казва още в становището на медицинския съвет за област София. Той е решил и да възложи на РЗИ анализ на заетостта и оборудването на болничните легла в COVID-отделенията, за да се види необходимостта от увеличение на леглата.

 

 

 

И Бургас като София отговори положително единствено на идеята за „чисти“ болници. Дори предложи няколко – кардиологичната болница „Сърце и мозък“, Очната, както и заведенията в Поморие и Средец. Но самостоятелна COVID-болница бе отхвърлена, защото „не би задоволила нужния брой легла и ще застраши специализираната помощ за редица други заболявания“.

 

 

 

И двете предложения бяха отхвърлени в Пазарджик. А и в Шумен. „При 219 легла, настанените до тази сутрин пациенти в усложнено състояние с коронавирусна инфекция са 256“, съобщи за Радио Варна депутатът от БСП доктор Десислав Тасков, доброволец в шуменската болница. „Няма пациенти в състояние, което не изисква хоспитализация. Повечето от настанените са неадекватно или недостатъчно лекувани хора, потърсили помощ след влошаване на състоянието“, разказа Тасков.

 

 

 

 

Чиста болница няма да има и в Кърджали. „Единствената болница, която разполага с достатъчен брой профили, за да извършва лечение на болните не само с COVID-19, е областната МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“. Но тя не може да бъде определена за „чиста“, тъй като нейния леглови фонд и ресурсен кадрови потенциал е най-големият в областта. 340 са леглата в МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“, те са два пъти повече от всички легла на всички останали болници в областта взети заедно. Така че там задължително ще бъдат приемани и пациенти с COVID-19, но тя не може да остане „чиста болница“, коментира пред БНР и областният управител на Кърджали Никола Чанев.

 

 

МЪКИ

 

 

 

Много трудно се осъществява идеята за COVID-болница в Пловдив, уж обещана на мига от премиера Бойко Борисов и кметът Здравко Димитров. Градската управа отправи вчера апел към общините от областта да направят дарения за преструктурирането на  МБАЛ “Св. Мина”. Първа с 5000 лв. помогна община Родопи.

 

 

 

 

„Община Пловдив продължава да полага усилия за привеждането на МБАЛ “Св. Мина” в COVID-болница. Разкрит  е необходимият брой легла, за да се отговори на изискванията на РЗИ-Пловдив. Направен е анализ на състоянието и са описани необходимите ремонти дейности, апаратура и медицински консумативи, които спешно трябва да се подсигурят, за да може общинското лечебно заведение да функционира нормално. 

 

 

 

 

Приоритетно е разгледана съществуващата кислородна система, която покрива една трета от леглата и се нуждае от ремонт, а за останалите две трети е изработен проект и изграждането му започва веднага. Сума за доизграждане на инсталацията е 75  000 лв. Болницата обаче не разполага с подобни средства“, се казва в съобщението на градската управа. Отворена е дарителска сметка, а призовани за нея са още фирми, граждани. Приемат се и директни дарения на маски, защитни облекла и консумативи, свързани с работата на персонала.

 

Сега

segabg.com

 

Политика

More in Политика

горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024
радевbig_1b5a

Служебният кабинет се оказва по-сложен и от ротацията, задава се нова политическа каша

март 25, 2024