ОБЩЕСТВО

И грипът дойде. Първи пациенти, заразени едновременно с грип и ковид в София

И грипът дойде. Първи пациенти, заразени едновременно с грип и ковид в София

 

big_1e5f

 

 

Грипът достигна и до пределите на България. Дори лабораториите вече са „хванали“ първите пациенти, които едновременно носят вируса на грипа, и този на Ковид 19.

 

 

 

За случая информира “24 часа”, позовавайки се на информация на лабораторията в една от най-големите университетски болници в София при изследвали се по желание с комбиниран тест, препоръчван от Световната здравна организация за специфична диагностика.

 

 

Тестът разграничава трите вируса като причинители на остри дихателни смущения със сходни симптоми, но с различни причинители и различно лечение – грип А, грип В и SARS-CoV-2, който причинява коронавирусната инфекция.

 

Изследването чрез мултиплексния PCR тест показа едновременно грип А и SARS-CoV-2 при трима души, съобщи проф. Радка Аргирова, председател на Българското дружество по медицинска вирусология и на Националния експертен борд по вирусология към Българския лекарски съюз.

 

Пред “24 часа” тя коментира, че появата на случаите не е изненадваща. Вирусолозите предупреждават отдавна за такова развитие в месеците, когато циркулира и сезонният грип.

 

 
Единият доказан случай е на човек с онкологично заболяване и поради това с уязвима имунна система, но другите двама са имали само леки подкашляния.

 

Самият факт на коинфекции не е смайващ по същността си, ако може да се говори за новина, това е, че вече е започнало и разпространението на грипа.

 

 

Тестът използва същата технология както вече познатия PCR за COVID. Секретът за пробата също се взема от носа и гърлото, но използва различни праймерни и флуоресцентни сонди, насочени специфично към съответните различни маркери на вирусите.

 

 

Теоретично грипни вируси може да се открият и през лятото, но масовото разпространение е през студените месеци. За България пиковете обикновено са през януари – февруари, а ако тръгне втора вълна, най-често се развихря през март с друг щам. При такъв сценарий човек може да бъде “повторен” от грипа – да изкара и двата преобладаващи варианта за сезона.

 

 

Тази зима се очаква усложнена обстановка поради пандемията от коронавриус.

 

 

 

Последствията от заразяване с грип и COVID едновременно все още не са ясни, но сега повече от всякога е сигурно, че е по-добре да се ограничи грипната епидемия. Най-ефективният начин за избягване на инфлуенца е чрез ваксинация, напомни преди ден офисът на СЗО за Европа.

 

 

В научните среди се оформят две водещи хипотези за предстоящите месеци: когато се обединят двата типа вируси, ще се влоши драстично протичането, или новите ни хигиенни навици и носенето на маски всъщност могат да намалят разпространението на грипа. Втората версия е очаквана в държавите, в които има респект към правилата и обществена загриженост те да се спазват.

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

Доц._Андрей_Чорбанов_6274957821127726242_2408442630338807554_original

Проф. Андрей Чорбанов: Ваксината срещу коклюш не е за възрастни. Крие риск от тежки нежелани реакции

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024
ангелкова

Познахте ли коя е жената до Живко Коцев? Тя самата не можа да се разпознае

април 23, 2024
php1gkx09_559x345

България пред епидемия от коклюш: До месец болните ще бъдат най-малко хиляда

април 22, 2024
радев,радев

Радев подписа на Главчев да стане и външен министър

април 22, 2024
big_2333

Само на 14 години си отиде слънцето ни Мария, съобщиха от английската гимназия в Бургас

април 21, 2024