Реклама

Как да изберем подходящи Ски за ски сезона? Нови или втора употреба?

Как да изберем подходящи Ски за ски сезона? Нови или втора употреба?

Opera Snapshot_2020-11-06_182823_swissski.bg

 

Със сигурност не е едно и също дали сте начинаещ скиор или вече сте завършен професионалист във всякакви видове зимни и екстремни спортове. Ето защо за да изберете подходящите ски е важен не само ръстът ви, но и опитът, скоростта на спускане и самият терен. Пазарът е пълен с огромно разнообразие от най-различни модели, ни кой модел ски е вашият? Със статията ще се опитаме да внесем яснота, за да сме сигурни, че ще ви помогнем да вземете правилното решение. Съветите, които ще откриете тук, са абсолютно приложими.

 

Ето основните стъпки, при правилният избор на ски, които трябва стриктно да следвате:

 

– Дължина на ските. Това е един много важен и основен фактор! Наистина, как да определите правилният размер? Честно казано, няма магическа правилна формула, чрез която да се определи най-точният размер ски за всеки скиор индивидуално. Теглото и височината са важни фактори, които ни осигуряват чудесна отправна точка, но има и други тънкости и подробности, който е редно да се вземат под внимание. Като главно правило е да се прецени максимално точно ски дължината, а именно това е разстоянието от земята до някъде между брадичката и върха на главата. Само напредналите скиори или състезатели могат да си позволят избор на ски, които са по-дълги от тяхната височина. Това обаче не се препоръчва за начинаещи.

 

Когато вече сте съобразили подходящия диапазон на дължината, в който трябва да си подберете ските, вие трябва да обърнете внимание и на още няколко важни фактора, които от своя страна определят дали ските да бъдат по-дълги или по-къси с няколко сантиметра. Когато те са по-къси, това води до по-лесно управление и правене на по-плавни завой, но когато пък са по-дълги, ските са по-стабилни.

 

Ето причините, поради които трябва да изберете по-къси ски, по-близо до брадичката ви:

 

Ако сте начинаещ скиор или най-много сте стигнали до средно ниво. Ако предпочитате кратки и по-бързи завои, но рядко обичате да карате ски бързо или пък имате тегло, което е над нормата, съпоставено спрямо височината ви.

 

Причини, поради които вие трябва да направите избор към по-дългите ски, които са по-близо до върха на главата ви:

 

  • Ако обичате бързото и екстремно каране.
  • Ако карате ски, които от двете си страни са заоблени.
  • Ако теглото ви е над средната норма за височината ви.

– Ниво на възможностите на скиора

 

В последните години нивото на развитие, до което е стигнал даден скиор, вече няма толкова определящо значение за избор на ски така, както беше преди, понеже новите навлизащи технологии по изработката на ските направи абсолютно възможно един начинаещ скиор да прави своя избор от по-голямото разнообразие на видовете ски. Но все пак и тук има няколко основни характеристики, които могат да отличат различните ски нива спрямо личните и индивидуални способности на скиора.

Opera Snapshot_2020-11-06_183257_www.google.com

Начинаещ , средно ниво

 

В тази графа на способности попадат всички начинаещи скиори, както и тези, които тепърва се учат и усвояват плавното вземане на завои. Типичните свойства на ски за начинаещи са: по-тесни на ширина, имат добра огъваемост, комбинирани, изработени са от по-меки дървесни типове или пяна. Тук основната идея е да се подберат ски, които са по-лесни за управление и за овладяване, когато скиора направи грешно движение. Ако се прибави и „роцкер“ част отпред – на върха на ските или опашката, това ще помогне за по-бързото овладяване на правене на завои по пистата.

 

Средно ниво / за напреднали

 

По-голяма част от скиорите попадат точно в това ниво. Те използват ски, които са по-широки от тези на начинаещите, както и са изработени от по-твърдо дърво и наподобяват конструкцията на сандвич.

 

За напреднали / професионалисти

 

В зависимост от това какъв е теренът и нивото на опит, това са тип ски за скоростни /екстремни/ спускания от професионални скиори. Тези ски най-често са изработени от слой титан, бамбук, въглен или други материали, които имат за предназначение да осигурят по-добро представяне на ските от гледна точка за скорост, както и при по-тежки зимни условия. Обикновено ските за напреднали и професионалисти са по-твърди и нееластични спрямо ските стандартен тип и са доста по-трудни за овладяване, когато се карат с по-ниска скорост.

 

– Ски стил и усещане. Тук също има няколко основни фактора, които спомагат за начина, по който ските се усещат от скиора и самото им представяне на пистата. С формата на ските са свързани три елемента, които играят важна роля при определянето на това дали ските са подходящи за даден скиор или за тяхната употреба. Това са широчина, радиус на завоя и rocker тип.

Това е мярката на широчината на ските в средата на ската, която обикновено и е най-тясната точка. Когато са по-тесни, ските са по-бързи по време на вземането на завой, докато широките ски могат да осигурят по-добра флотация в рохкав или по-сух сняг.

 

В магазините най-често може да откриете ски размери, които са подредени по триделна композиция за връх / ширина / опашка. Като например 115/90/107 мм. Тук имаме 115 мм ширина на върха, 90 мм е за широчината на ската по средата, а последните 107 мм показва ширината на опашката на ската.

 

Радиус на завоя

 

Това е формата на ските, която е определена от ширината на върха и ширината на опашката на ската, като използваната мерна величина е в метри. колкото по-тесни са ските в средата съпоставено спрямо върха и опашката, толкова по-кратък радиус на завоя те ще имат, както и по-дълбок „sidecut“ /това е извивка, която от своя страна позволява и правенето на по-плавни завои/. Ските с дълбок „sidecut“ /по-кратък радиус на завоя/ ще могат да правят по-бързи завои, докато тези модели с много лек „sidecut“ /т.е. широк радиус на завой/, ще правят по-стабилни и по-бавни завои при висока скорост. Има по-модерни видове ски, които комбинират в себе си два или повече радиуса на един ръб.

 

Rocker тип

 

Това са моделите ски, които са противоположни или обратни на camber моделите. Тези два модела ще разгледаме по-долу.

 

Camber /изпъкналост/ 

 

Отнася се за традиционният профил за ски. Стандартно този модел ски имат лека извивка в средата нагоре спрямо точките за контакт, което в случая са двата края на ските. Това е мястото, където ските ще влязат в контакт със снега. Самата изпъкналост от своя страна изисква по-добри и по-прецизни умения от скиора при вземането на завой, както и при карането с точна премерена сила при по-твърд сняг или добре поддържан терен. Натискът, който оказва теглото на скиора е от върха до опашката. Чрез този контакт се получава увеличаване на стабилността, когато скиора се движи с по-висока скорост или когато излиза от завой. Професионалните скиори често имат предпочитания към този тип ски.

 

Rocker /балансьор/ 

 

Както вече споменахме, тук имаме противоположния тип ски на Camber. Това са ски с вдлъбната форма. Самият термин „Rocker“ идва от водните спортове, където той е много по-разпространен.  Rocker  ските имат за цел да предложат по-добра плавност в мек сняг и да повишат лекотата при вземането на завои, като така се намалява и шансът за падане на скиора. Стана тенденция ските да стават все по-широки, а „Rocker“ типът поддържа тази широки форма с много висока маневрена функционалност за голям диапазон скиори. Широките ски са направени предимно за пухкав сняг.

 

 

Rocker / Camber

 

Това е комбинацията от горепосочените видове. Те съчетават традиционният Camber профил, които обхваща по-голямата част от ските, на мястото, където стъпва самият скиор, комбинирано с връх в rocker стил. Този модел ски измества предната точка за контакт със снега по-назад от върха, а задната точка за контакт със снега си остава близо до опашката. От своя страна rocker дава възможност за по-добра флотация в дълбокият сняг, както и за по-слабо усещане за самата твърдост на снега. Съпоставено с тях  camber частта успява да събере и да пренесе енергията по подобен начин, както при Camber ските, поддържа наклона на ските, а теглото на скиора пада назад към опашката. Понеже имат несиметрична форма, този модел ски не са толкова удобни спрямо другите профили, но когато искате да имате универсални ски за всякакъв тип сняг, Rocker / Camber е един чудесен избор.

 

Rocker/Camber/Rocker

 

Този интересен профил разполага с динамичността и плавността на rocker стил ски, но и допълнителен ръб, който е характерен за   camber  варианта. Точката на контакт на ските се намира по-близо към средата на ската, но не е разположена точно под краката на скиора. Camber частта успява да осигури стабилност, докато  rocker  частите на двата края дават добра флотация и позволяват да се правят по-леки и плавни завои. Всичко това осигурява на скиора по-игриво и динамично каране особено за паркови скиори, както и много добра флотация за тези, които са любители на пресния сняг. Много ски производители вече предлагат този атрактивен вариант  Rocker/Camber/Rocker.

Като цяло ски спусканията носят голямо удоволствие на скиора и много приток на адреналин. Усещането е просто несравнимо с нищо друго. Знаем обаче какви рискове има всичко това, както за начинаещи и любители, така и за професионалистите. Паданията обаче понякога са много сериозни и носят тежки последствия за скиорите. Въпреки че пистите са обезопасени, едно тежко падане, особено с висока скорост, може да донесе куп неприятности след себе си, свързани най-вече със здравето.

 

За да се избегне едно такова падане, на всеки един скиор му е необходимо да разполага с възможно най-подходящото ски оборудване според неговия профил. Има много начинаещи, които изпитват много големи трудности в обучението си именно заради лошо и неправилно избрано ски оборудване. А така любовта им към този спорт трудно би се отключила. И за да не изгубите интерес към този вълнуващ спорт и за да не останете разочаровани, опитайте максимално да се възползвате от нашите съвети какъв да бъде вашият най-правилно подреден ски гардероб.

 

ПОДГОТОВКА

 

Тук много важна роля, освен вече споменатите тегло и височина, също така играят възрастта и полът на скиора. За жените ските са с по-издължена задна част, но за сметка на това автоматите са фиксирани по-напред. Естествено, мъжките, дамските и детските обувки също имат съществена разлика. Много е важно вие самите да определите целите си. Ако мислите, че този спорт има нередовен характер и рядко ще го практикувате, то в този случай е по-удачно да наемете част от екипировката. Имате ли обаче възможност редовно да стъпвате по ски пистите, да се наслаждавате и тренирате пълноценно, закупуването на един пълен комплект ски оборудване сега вече има огромен смисъл. Добър вариант е и да закупите ски и екипировка втора употреба.

 

Кои са най-разпространените грешки, които се допускат при избор на едно ски оборудване?

 

В следващите редове ще ви запознаем с основните грешки, които правят начинаещите скиори, когато подбират своето оборудване.

 

– Некачествени обувки

В никакъв случай не бива да спестявате средства точно от това! Изберете възможно най-висококачествените ски обувки, които може да си позволите. Също така те обезателно трябва да са ви по мярка. Добрите обувки осигуряват комфорта на крака ви, така че ако разполагате с такива, ще карате с много по-голяма лекота.

 

– По-големи ски за дете

 

Това е изключителна грешка, която допускат родителите, и то – относително често! За да отчетат своята инвестиция като „инвестиция за бъдеще“, понякога родителите прибягват до закупуването на ски с по-голям размер от необходимото за своето дете. А в същото време въобще не си дават ясна сметка, колко трудно и неудобно и същевременно опасно е карането на по-дълги ски. Може би най-удачно би било да купувате ски втора употреба, защото децата растат бързо и ще се наложи да ги смените скоро.

– Ски за професионалисти

 

Не напразно видовете ски са разделени – за начинаещи, спортисти, фрийръждъри. Абсолютно няма смисъл начинаещ скиор направо да „скочи“ на професионалните ски. Първо, ще плати излишно по-голяма цена и второ, доста ще усложни своето обучение, когато стъпи на дългите и по-твърди ски.

 

Следващият много важен избор, който трябва вие да направите, е правилният подбор на щеки. Тук има няколко основни критерия, към които трябва да се придържате:

 

– Материал. Най-често щеките са изработени от алуминиева сплав или леки въглеродни влакна. Изборът ви зависи изцяло от вашите предпочитания.

 

– Дължина. Тук трябва да запомните основния начин, чрез който да определите оптималната дължината на своите щеки. За целта трябва да поставите щеката вертикално, нагоре с върха, и да я стиснете  по такъв начин, че дланта на ръката ви да опира в пръстена. И сега, ако щеката и предмишницата ви образуват прав ъгъл или почти такъв, може да се каже, че сте намерили правилният размер, който ви трябва.

 

– Форма. За обикновените ски са предназначени правите щеки. А тези с извивките – за напредналите ски спускачи. Запомнете – начинаещ скиор няма никаква нужда от щеки с извивки! Изключително важно правило!

 

ИЗБОР НА ЗАКОПЧАВАНЕ

 

Това е много важно. От едно изключително правилно закопчаване на обувките за ските напрактика зависи вашата безопасност и здравето ви. Трябва да се обърне особено внимание, дали удобно усещате възглавничката на петата и дали отделянето на ските от обувките е надеждно.

 

ИЗБОР НА СКИ ОБУВКИ

 

Подборът на ски обувките не се различава особено спрямо избора на всички останали обувки. Трябват да ви бъдат удобни, да са плътно по краката ви, както и да имат добро закопчаване. Добре би било да обуете обувките си, да се поразходите, да опитате да застанете в стойка за ски спускане. Внимателно анализирайте всички усещания, които имате – дали ви пасват добре обувките навсякъде по краката ви; усеща ли се по-голям натиск на някои места; кракът ви дали се движи напред назад или пък в страни.

 

Когато са налични и усещате някои от тези неща, незабавно трябва да си потърсите друг чифт обувки. Като основен критерий за ски обувки се взема тяхната твърдост. Така, както и при ските, по-опростените, леки и меки модели са подходящи за начинаещите скиори. За професионалистите съответно са по-твърдите. Те разполагат и с допълнителни закопчавания, както и с автомати за фиксиране.

 

ИЗБОР НА КАСКА

 

Каската е добре да пасва идеално на главата ви и не трябва да е твърде тежка. Когато я закрепите, измерете разстоянието между ръба на каската и веждите ви. В идеалния случай това разстояние трябва да бъде два пръста.

 

Абсолютно неразделна част от всяка ски екипировка, каската има за цел да предпазва главата от наранявания. Когато се изработват, се взема предвид каската да бъде достатъчно здрава, а в същото време и олекотена, за да може по този начин високото ниво на защита на скиора да не му пречи на комфорта при спускане. Много важно за всяка каска е какъв вид ще е вентилирането, дизайнът и черупката, като тези неща зависят от терена, по който ще се кара. Има каски както с добро вентилиране, така и такива без вентилиране. Тези модели с доброто вентилиране, са предназначени за използване в по-топли пролетни условия или на места, където има умерен климат, защото такъв вид каска би осигурила поток и въздушен комфорт. Каските без вентилиране могат да се използват предимно при снежно, влажно и прекалено студено време, защото запазват топлината и ограничават въздушния поток.

 

Самата черупка на каската се изработва предимно от UV стабилизирана поликарбонатна черупка, която, освен че осигурява голяма здравина, същевременно е и изключително лека, а отвътре се използва основно двойно – плътен полистирен с допълнителна подплата, като така се постига повече комфорт за скиора. Има видове каски със специфични отвори по черупката, като те се използват предимно при изпълнение на трикове или скоростно каране, защото подпомагат регулирането на температурата.

 

ИЗБОР НА МАСКА

 

Маската и очилата също имат своята важна роля в ски оборудването. Те предпазват очите ви от ултравиолетовите лъчи, от отразяването им от вятъра и снега. Едни обикновени очила няма да могат да се справят с тази задача, ето защо ви трябват специални. Опитайте са да подбирате модели с оранжев или тъмножълт филтър, защото те осигуряват контраст и пълна видимост при всякакво време.

 

В бъдеще, когато вече сте по-напреднали и имате нужния опит, вие сами ще определяте вашите критерии, когато правите избор за ски екипировка. Все пак е редно винаги да се съобразявате със съветите на специалистите, както и да не пренебрегвате тяхната помощ.

 

ИЗБОР НА СКИ РЪКАВИЦИ

 

Те трябва да са водоустойчиви, за да предпазват ръцете от студ и измръзване. Опитайте се внимателно да подберете най-удобния за вас модел и размер, за да може да са ви достатъчно удобни и свободни, за да има циркулация на въздуха, а в същото време – и много добре прибрани, за да се постигне по-добър захват към щеките. Добре ще бъде и да са по-меки, за да може да ви предпазят от неприятно нараняване в случай на инцидент.

 

СКИ ЯКЕ, СКИ ПАНТАЛОН И ГАЩЕРИЗОН

 

Те са неразделна част от всяка ски екипировка и са първата защита от студа, снега и вятъра по време на каране на ски.

 

Като основни фактори при избор може да се отчетат: да са изработени предимно от здрави и дишащи олекотени материали, които да предпазват при валежи, а също така да не позволяват ефекта да запарване при по-интензивно движение. Циповете трябва да бъдат удобно разположени, да са здрави и покрити със специални капачета, като по този начин да не позволяват проникването на вода.

 

Ако обичате зимните спортове и в частност – ски, подборът на правилните приспособления е от особено значение. Не се подвеждайте и не залагайте на ниско качество. Ако спазвате съветите, за вас ще е много по-лесно да направите правилен избор. Не се колебайте да пазарувате ски втора употреба – при нас ще откриете огромен избор от висококачествена стока на достъпна цена.

More in Реклама

32c0ebc30b246cab71ae3bbe3c42fc1e

Ръководство за купуване на интериорни врати

юни 19, 2023
2

Летните горещини с нов специален бонус от efbet

юни 9, 2022
2

Бъдещето на хазарта – хай тек и емоция за милиони играчи

юни 9, 2022
Zlato_final_responsive

„Тръпка за злато“ от efbet – 5 килограма злато чакат на финала на 14-и май!

април 17, 2022
2

В разгара на футболния сезон: efbet с прекрасен бонус и 40% повече маркети

април 8, 2022
efbet_casino_1200x628

Над 500 казино игри предлага efbet

март 31, 2022