Коментари

Караянчева: Не би било лесно да обясниш днешния български празник на човек, непознаващ историята

Караянчева: Не би било лесно да обясниш днешния български празник на човек, непознаващ историята

 

 

big_12c8d

 

 

Не би било лесно да обясниш днешния български празник на човек, непознаващ нито историята, нито болките ни, нито изворите на гордостта ни.

 

Това написа Цвета Караянчева по повод днешния Ден на будителите. Ето как продължава поста й:

 

 

Ден на великите знайни и незнайни българи, които чрез делото си са извисявали и продължават да извисяват духа на нацията. Ден, посветен не на едно голямо събитие, не на един преломен момент, а на движение, труд, съзидание, продължаващи през вековете.

 

 

 

Празник, възникнал, за да подейства като лечителен балсам върху раните след Първата световна война, празник забраняван, възроден и всяка година преосмислян.

 

 

Тази година искам да се поклоня пред нашите лекари и медицински работници, които всекидневно и въпреки умората и изтощението рискуват своя живот и своето здраве, за да лекуват и помагат. Да се поклоня пред нашите учители, които правят всичко по силите си, за да обучават и възпитават в едни тежки, почти невъзможни условия.

 

 

 

Да се поклоня пред нашите учени, които участват наред с колегите си по цял свят в надпреварата за разработване на лечение и ваксина срещу заразата. Пред артистите, музикантите и всички творци, които трудно стигат до своята публика.

 

 

 

Този празник е бил създаден преди почти сто години, за да помогне на българите след понесената национална катастрофа. Днес, в условията на безпрецедентна здравна криза, да отворим отново сърцата си за Деня на будителите в търсене на надежда и оптимизъм.

 

 

Цвета Караянчева

Коментари

More in Коментари

hristo-grozev-768x403

Сириец разкости Христо Грозев: Човек с психични отклонения, който от малък си играе на тайни агенти, търчи и клюкари съучениците си на класната и ги обвинява в агентури

април 12, 2024
chukov

Боян Чуков: Скоро безусловната капитулация на Киев ще бъде най-обсъжданата международна тема

април 12, 2024
bb48fb65db3b4836aef941041d75e75b

Карбовски: Киро иска да бъде избран, за да може той лично да даде властта на ГЕРБ

април 5, 2024
kiril-petkov

Калина Андролова: Някой да скрие Кирил Петков поне до деня на гласуването / ВИДЕО

април 2, 2024
соломон

Соломон иска католици и православни да си обединят Великдена – само така можело да се пречупи Путин

март 31, 2024
КЕВО

ЗЛОВЕЩО ПОСЛУШАНИЕ

март 30, 2024