ОБЩЕСТВО

Математик с кошмарна прогноза: 1 милион българи вече са с К-19, ще умират хиляди до дни

Математик с кошмарна прогноза: 1 милион българи вече са с К-19, ще умират хиляди до дни

 

bf9f4cb503dcd5ca40868fa1fb72944f

 

 

 

Направих изчисления долна граница. Към момента са 220 000 души, които са след инкубационен период. Има още 70 000 които са в инкубационен период. Моите изчисления сочат 700 000 минали през вируса – затова няма забавяне на разпространението, макар да има оптимистични оценки, че вече 1 000 000 българи са се срещнали с него.

 

 

 

Това заяви математикът Лъчезар Томов в ефира на Нова тв.

 

 

 

Ако има много заразени, които са образували антитела, те трябва да образуват защитен вал. Ако хората бяха по стриктни – да работят от вкъщи, това щеше да се види много бързо, добави той.

 

 

 

 

Той обясни пред Нова тв така – децата са масово безсимптомни, дълъг инкубационен период, хваща се някой със симптоми, но вирусът вече е пренесен при родителите. Те ходят на работа, в затворен офис е идеална среда за разпространение и 2 метра разстояние не са достатъчни, е версията на Томов.

 

 

 

„Ще има спад на новозаразените, ако затворим моловете и училищата. Отваряне на училище за всички деца е безумие. Хората, които го предлагат, трябва да се прегледат на психолог. Училищата са клъстери на заразата. Причината – децата са безсимптомни и имат дълъг инкубационен период. Ако се открие положително дете е, защото то е било със симптоми т.е е носело заразата до 12 дни по-рано“, разкри математикът.

 

 

 

За него статистиката на НСИ за смъртността е крайно показателна какво става. Тепърва ще разбираме какво е станало – грубата оценка за първата седмица на ноември е 5500, предварителните данни са за 3179 смъртни случаи общо.

 

 

3300 – 3400 починали на седмица за края на ноември от коронавирус – това е прогнозата на Томов. Според него, ако се бяхме организирали, поне 50% от тези животи е можело да се спасят.

 

 

Томов смята, че ако в края на пролетта се бяхме удържали още малко, сме щели да имаме съвсем друга траектория.

 

 

„Можеше да спестим 50% от смъртните случаи, ако лятото имаше по-добра организация. Ситуацията през топлите месеци беше добра, но всичко започна с разрешаването на баловете на учениците“, съобщи експертът.

 

 

„Когато мислиш позитивно, ставаш позитивен. Когато се управлява, трябва да се разсъждава в най-лошия сценарий. Закъсняваме с мерките за затваряне“, разкри математикът и добави, че вероятно икономическият натиск е довел до сегашната ситуация.

 

 

Според статистика Светослав Трайков, под 1% смъртност от COVID-19 не може да се надяваме. Ако говорим за теорията за стадния имунитет, това значи около 45 000 починали, пресметна Томов. Той обаче предупреди, че поведението на хората се променя и заради това математическите модели не работят добре в дългосрочен аспект.

 

 

 

Епидемията тръгна от баловете, разрешаването им беше голяма грешка, смята още математикът.

 

Нова тв, Блиц

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

Image_17667510_40_0

Мъжът, осквернил гроба на патриарх Неофит, няма досие и не е лежал в психиатрия

април 17, 2024
президент

Радев намекна, че не иска Даниел Митов за външен министър, ето какво предприема

април 17, 2024
37d999ae-4bb9-48f5-80ed-ffb72df19948

Цветни обувки на ток – модерен акцент към вашия тоалет

април 16, 2024
главун

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

април 16, 2024
милошев

Наш професор: Учените разработват метод за създаване на бебе от два мъжки индивида

април 16, 2024
кючуков

Любомир Кючуков: Правителството не е експертно, а политическо, външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

април 16, 2024