Европа

Меркел: Ограниченията ще отпаднат, когато 60% до 70% от населението придобият имунитет срещу коронавируса

Меркел: Ограниченията ще отпаднат, когато 60% до 70% от населението придобият имунитет срещу коронавируса

big_7

 

 

Канцлерът на Германия Ангела Меркел разкри кога ограниченията, наложени заради коронавируса, ще отпаднат.

Ограниченията в обществения живот ще отпаднат напълно чак когато 60% до 70% от населението придобият имунитет срещу коронавируса – независимо дали вследствие на прекарано заболяване или благодарение на ваксинация. Това заяви германската канцлерка Ангела Меркел в неделя, 8 ноември, цитирана от Дойче Веле.

„Ваксината няма да е задължителна“

Относно самото ваксиниране канцлерката също зае ясна позиция. Меркел предполага,че след появата на ваксина първо ще бъдат имунизирани лекари, болногледачи и друг медицински персонал, както и хора от рисковите групи, пише dunavmost.com.

В свое видеообръщение от Берлин канцлерката подчерта изрично, че „никой няма да бъде принуждаван да се ваксинира“. По думите ѝ, германското правителство се надява „твърде скоро“ да има вече разрешителни за допусната ваксина. И наистина, белези за подобен пробив вече има.

Пробив в производството на ваксина

Германската фирма „Biontech“ от град Майнц и нейният партньор „Pfizer“ днес публикуваха дългоочакваните данни от третата фаза на клиничните изпитания на потенциалната ваксина BNT162b2.

От тях става ясно, че седем дни след инжектиране на втората доза препаратът е показал ефективност от над 90%. Това означава, че 28 дни след първата имунизация се създава защита срещу коронавируса. Ваксинацията се състои от общо две дози по 30 микрограма. Колко дълго трае този имунитет засега не е ясно. „Biontech“ и „Pfizer“ са подали молба за спешна регистрация и в Америка.

Близо 44 000 души участват в изпитанието на потенциалната ваксина – сред тях има хора на възраст между 16 и 85 години, както и хора с предварителни заболявания като СПИН, Хепатит С или B и други. Студията по изследването на потенциалната ваксина продължава и ще следи здравословното състояние на участниците в продължение на две години.

Европа

More in Европа

макрон

Макрон: Европа е на смъртен одър и може да умре. Правилата се промениха

април 25, 2024
кипър

По 250 евро към пенсията за Великден в любима на българите страна за туризъм и работа

април 25, 2024
ako-rusiia-specheli-voinata-evropa-726

Урсула фон дер Лайен с епохално откритие: Ако Русия спечели войната, Европа вече няма да е същата

април 24, 2024
1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024
1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024
евро хърватия

Лоша икономическа новина от Хърватия година след приемането на еврото

април 4, 2024