Политика

Можем да наложим по-строги мерки като в „почти цяла Европа“! Във война сме, и аз се питам къде сбъркахме

Можем да наложим по-строги мерки като в „почти цяла Европа“! Във война сме, и аз се питам къде сбъркахме

 

big_phpv6j7py_800x_7e1

 

 

България се готви за по-строги мерки.

Възможно е да се стигне до локдаун като в някои страни в Европа.

 

 

 

В България заболеваемостта вече е 658 на 100 000. На 13-о място сме в Европейския съюз и на 2-ро място на Балканите. По смъртност се нареждаме на 3-то място в ЕС и на второ на Балканите, обобщи данните доц. Ангел Кунчев на брифинга на НОЩ.

 

„Трябва да вземем решение – да спазваме сега действащите мерките, или следва да преминем към по-строги мерки, каквито има в почти цяла Европа. Иначе ще има повече заразени и повече смъртни случаи“, акцентира доц. Кунчев.

 

 

Мерките срещу коронавируса не получават разбиране и подкрепа от хората, това заяви здравният министър Костадин Ангелов. По негови думи все още има хора, които оспорват съществуването на COVID-19 или смятат, че целта на мерките е правителството да ограничи правата и свободите на гражданите.

 

 

Ангелов обясни как се е стигнало до въвеждането на „зелените коридори“ за възрастните хора и подчерта, че мярката е била обсъдена както с организациите на пенсионерите, така и на магазинерите.

 

 

 

 

„Аз също виждам, че има струпвания и хората чакат. Защо, за Бога, чакат да дойде часа?“, попита министър Ангелов.

 

 

„Ние сме във война, в която трябва да спасим възможно най-много български граждани“, заяви здравният министър.

 

 

„И аз се питам – къде сбъркахме“, попита здравния министър.

Той подчерта, че COVID-19 не се държи като грипен вирус, защото ако беше такъв, през лятото е трябвало да изчезне.

 

 

Отново има недоверие. Ако хората не вярват на държавата и продължава да се насажда мнението, че българските лекари са убийци в бели престилки, няма да стигнем доникъде“, подчерта проф. Ангелов, пише bgonair.bg.

 

 

„Ситуацията в цялата страна е изключително сложна. Всички мерки не получават нужното разбиране и подкрепа от гражданите. Продължават да се ширят становищата, че няма такъв вирус и влияем върху правата и свободите на хората“, настоя той.

 

 

 

„Изискването на възрастните хора беше да имаме два коридора само за тях – един преди обяд и втори следобед (от 8 до 10 и от 14 до 16 ч.). Оказа се, че от асоциацията на магазините не може да си позволят тези коридори, защото ще търпят икономически щети. Взехме решението коридорът да е само от 8 до 10 ч. Видяхме, че този коридор е абсолютно недостатъчен и решихме да бъде удължен с още час като го преместим следобед. Сега разбираме, че този коридор носи несъгласие у магазините и не е подходящ. Къде сбъркахме, след като наложихме мярка, която беше съгласувана с всички? Защо не може да се прояви разбиране, че това ограничение преследва медицински цели?“, коментира проф. Ангелов.

 

 

 

По думите му се обмисля как да бъде променена мярката, за да постигне медицински резултат.

„Тези мерки са наложителни и са важни. И щом са мерки, те ограничават. Ако сега се лишим от едни права и свободи, максимално скоро ще ги имаме в тяхната цялост. Колко пъти трябва да ни опровергае вирусът с неговото поведение?! Почти нищо не знаем за този вирус. Нямаме твърда основа, на която да стъпим“, категоричен бе здравният министър.

 

 

 

От изказването му стана ясно, че заетостта на леглата за неусложнени пациенти е 46%, а заетостта на леглата за интензивни пациенти е 25%. Прави впечатление големият натиск върху системата в следните области: в Благоевград са заети 61% от леглата за пациенти в неусложнено положение, в Бургас са 56%, Варна – 66%, Габрово – 95%, Пазарджик – 59%, Перник и Пловдив – с по 60%, Разград – 71%, Русе – 77%, Търговище – 82% и Шумен – 132% (по-малко разкрити легла от настанените пациент).

 

Политика

More in Политика

171350701868336

Военният Запрянов: Нападението над Иран не застрашавало България, ние нямаме ПВО и разчитаме на НАТО

април 19, 2024
Bojko-borisov-655x346

Борисов гневен на Радев, отрече се от служебното правителство: Да си носи той отговорност!

април 18, 2024
президент

Радев намекна, че не иска Даниел Митов за външен министър, ето какво предприема

април 17, 2024
главун

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

април 16, 2024
кючуков

Любомир Кючуков: Правителството не е експертно, а политическо, външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

април 16, 2024
ezgif-2-b348f3a860

Излагация: Прекъснаха партийна среща на ПП в Пловдив с викове: Стига сте лъгали, Кокорчо / ВИДЕО

април 15, 2024