ОБЩЕСТВО

Народният гняв се изля срещу HelpKarma, те изпищяха: Подложени сме на огромен натиск!

Народният гняв се изля срещу HelpKarma, те изпищяха: Подложени сме на огромен натиск!

 

help_karma2

 

 

След като народният гняв се изля със страшна сила в страницата във Фейсбук на платформата за дарения HelpKarma, от фондацията се ожалиха в социалните мрежи, че са подложени на „огромен натиск“. Те в момента обмислят как да оправдаят огромните суми за заплати, както и заеми на близки лица.

 

 

 

Собственикът на платформата Константин Кръстев, който се оказа акционер и във фирмата за бързи кредити „Кредисимо“

 

 

 

 

След сутрешния репортаж по Би Ти Ви стана ясно, че техническият директор Славчо Славчов е получил за декември 2019 г. над 80 000 лв. Първоначално е имал заплата над 20 000 лв., в друг период – над 50 000 лв. Общо за две години е получил сумата от над 775 000 лв. Колосалните пари, които е прибирал, с основание вбесиха хората, голяма част от които са дарители за различни каузи. Прокуратурата пък оповести, че започва проверка.

 

 

 

„Подложени сме на огромен медиен и обществен натиск и сме напълно наясно, че очаквате от нас официално становище по всички въпроси, което ще споделим възможно най-скоро. Най-важното за нашия екип в момента е всеки един човек с кампания в HelpKarma да бъде спокоен – всички събрани средства за вас са налични и защитени! Както винаги досега няма да си позволим да забавим нито един превод от кампания. Продължаваме да работим със същото темпо, грижа и емпатия към вас и всички дарители, на които искаме да обърнем особено внимание – нито един лев в HelpKarma не е бил “отклоняван“!“ – твърдят от платформата, но почти никой не им вярва…

 

 

 

 

Повече от странно е, че в банковите сметки на фондацията има над 5 милиона лева и те все още не са разпределени. Източници на Lupa.bg разкриват, че има сериозни съмнения за надписани фактури за разходи, в това число и за „реклама“.

 

 

 

 

 

Народният гняв се изля със страшна сила в страницата във Фейсбук на платформата за дарения HelpKarma след сутрешния репортаж по Би Ти Ви, от който стана ясно, че организацията е раздавала огромни суми за заплати, както и заеми на близки лица. Над 400 души за 6 часа пустосаха нахалниците от платформата.

 

 

 

 

Според репортажа техническият директор Славчо Славчов е получил за декември 2019 г. над 80 000 лв. Първоначално е имал заплата над 20 000 лв., в друг период – над 50 000 лв. Общо за две години е получил сумата от над 775 000 лв. Колосалните пари, които е прибирал, с основание вбесиха хората, голяма част от които са дарители за различни каузи.

 

 

 

 

„Заплати от по 4000 лв. за ИТ специалист, особено старши, са напълно нормални. В повечето западни фондации се отделя процент от дареното за издръжка, но той не надвишава 3%, а не 7-8%, както е при нашите хубостници. С тези 20 000+ лв. заплата на месец … меко казано, не е морално! Това, за което се съобщи в разследването на Би Ти Ви, е крайно разочароващо”, пише възмутен гражданин във фейсбук страницата на организацията.

 

 

 

 

„ИТ специалистите са високо платени – факт. Но в частни компании. Тук тия мазни гейчовци са сътворили НПО… където заплатите трябва да са по-ниски и те самите да даряват… По-долно, крадливо, лъжливо племе от българското няма…“, обяснява друг.

 

 

 

„Много нечистоплътно! Долни боклуци! Изроди! Грозна работа! Страшни помияри! Даже не ми се догади от вас, ами директно повърнах!”, излива гнева си друг, а думите му обобщават позицията на стотици други отвратени граждани.

 

 

 

И останалите коментари не са особено ласкави:

„Вие сте срам и позор за човешкия вид като цяло! Горките ви родители сигурно сега страдат от неудобство и ще ходят с наведени глави заради вас!”

 

 

 

 

 

„Потресен съм от дебелокожието ви. Определено не е незаконно да получаваш голяма заплата или да си определяш такава, ако имаш собствен бизнес. Но е върхът на аморалността да си раздаваш заплати от парите на хората, отделили от залъка си, за да помогнат на някой в нужда.”

„Вие сте е*аси парцалите долни. Отвратен съм. Боклуци. Вече ме е срам, че съм правил дарения през вас!”

 

 

„Отвратена съм. Най-тъжното е, че отказвате хората от даряването изобщо. Да, помогнали сте на много хора, но заради алчността Ви, сега много повече ще останат без подкрепа.”

 

 

 

„Пълен позор сте! Мижитурки алчни! От нещастието на хората ли ядете? Как не ви е срам? Толкова пъти съм помагал през вашата платформа. За да взимате по 20 000 заплати…”

 

 

 

Друг потребител пък отправи своеобразна клетва – пожелава на членовете на Управителния съвет да им се наложи за тях да се събират дарения и някой друг да изсмуква по 10% от събраните средства.

 

 

 

Съвсем закономерно мнозина призовават фондацията да бъде закрита, а огромните суми, раздадени за заплати, да бъдат върнати и да стигнат до тези, за които са били предназначение според дарителската воля. Прокуратурата вече обяви, че влиза във фондацията за пълна проверка.

 

 

 

 

Малко по-рано днес стана ясно, че председателят на фондацията Костадин Кръстев е сред основателите на фирмата за бързи кредити „Кредисимо“. Той и към момента продължава да е акционер там, макар и с около 15%.

 

 

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

свещ

Тъжна вест: Отиде си голям български поет! СНИМКА

март 29, 2024
tova-li-e-balgariia-prebiha-817

Пребиха афганистанец, който от 20 г. живее в София и жена му – българка, посред бял ден пред блока им

март 29, 2024
big_768206

Скандал в парламента: Кой шмърка в залата и кой ползва крем от тестис на усурийски тигър

март 29, 2024
171161419827241

Наистина ли се помисли за Кралица?… Илияна Раева втрещи с външния си вид

март 28, 2024
парите

Енергийно дружество предупреди за голям проблем със сметките за ток от 1 юли

март 28, 2024
горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024