Здраве

Нещата, които ви пречат да спазвате хранителния си режим

Нещата, които ви пречат да спазвате хранителния си режим

1

Нямаме нужда от диетолог, който да ни каже, че поддържането на хранителен режим само от чийзбургери, понички и пица е нездравословно. Но, за жалост, и диетите невинаги постигат кой знае какъв успех. Къде грешим?

Ето няколко лоши навика, за които специалистите по хранене предупреждават и които съсипват диетата ни.

Липса на достатъчно сън

Сънят играе много важна роля в диетите ви. На първо място, липсата му може да наруши храносмилането. 

След една нощ безсъние може просто да изпитвате дискомфорт и да жадувате вредни храни, но ако не спите редовно около осем часа, това може да доведе до по-големи проблеми. Това е така, защото дългосрочното нарушаване на храносмилането може да доведе до възпаление и хронични заболявания.

Дехидратация

Поддържането на висока телесна хидратация е един от най-важните аспекти на създаването на здравословен начин на живот. Телата ни са съставени от около 60% вода и нашите системи, особено бъбреците, се нуждаят от много вода, за да работят правилно.

А и хидратацията също може да спре чувството на постоянен глад. Понякога може да си мислите, че сте гладни, когато всичко, от което наистина се нуждаете, е голяма чаша вода.

Емоционално хранене

Необходимостта от подсъзнателно облекчаване на стреса или тежките емоции с храна е изключително често срещана. Но яденето, когато не сте гладни, може да обърка естествените сигнали за глад на тялото ви.

Най-добре е да опитате да се справите с появилите се проблеми, да се разходите в парка или просто да се обадите на приятел следващия път, когато искате да се утешите с вредна храна.

Прекаляване с ядките

Ядките, които са пълни с протеини, фибри и здравословни омега-3 мастни киселини, по принцип са част от здравословно хранене. Но те имат и своите недостатъци. Въпреки че ядките са здравословни, важно е да се упражнява контрол върху порциите, тъй като те също са с високо съдържание на калории и мазнини.

Около една шепа ядки на ден е добра закуска за повечето хора.

Нереалистични очаквания

Твърде много хора отъждествяват здравословното хранене с отказ от храните, които обичат. Това просто не е вярно. Един от ключовите фактори за създаването на устойчив път към здравето е умереността. 

Ако си забраните каквото и да е, може да се почувствате лишени, което може да доведе до епизоди на преяждане. Всичко е свързано с баланса и създаването на реалистичен, устойчив план за хранене.

Отказ от растителните храни

Голяма част от хората по света не ядат достатъчно плодове и зеленчуци. Без значение какво точно планирате за диетата си, растителните храни трябва да съставляват голям процент от това, което ядете.

В края на деня никоя диета не може да замести богатите на витамини, минерали и антиоксиданти плодове и зеленчуци.

Твърде бързо хранене

В нашата динамична култура петминутните хранения са нещо обичайно. Това се случва, защото ние разглеждаме храненето като скучна работа, а не като нещо, на което да се наслаждаваме. 

Проблемът е, че когато се храним много бързо, без да се обръщаме внимание на цветовете, миризмите и вкусовете на нашата храна, сигналите за глад може да не разполагат с достатъчно време да ни предупредят, когато сме сити. 

Бавното, внимателно хранене поддържа по-голяма удовлетвореност от храненето и повишено осъзнаване за тялото и за неговите нужди.

А докато се научавате да се храните максимално здравословно, не забравяйте, че Foodpanda доставя продукти от магазина

Здраве

More in Здраве

Image_17742841_40_0

Здравният министър и Кунчев с извънредни решения заради коклюша, огласиха какви стъпки се предприемат

април 26, 2024
Доц._Андрей_Чорбанов_6274957821127726242_2408442630338807554_original

Проф. Андрей Чорбанов: Ваксината срещу коклюш не е за възрастни. Крие риск от тежки нежелани реакции

април 23, 2024
php1gkx09_559x345

България пред епидемия от коклюш: До месец болните ще бъдат най-малко хиляда

април 22, 2024
Image_17681956_40_0

Трагедия: Две бебета от Кюстендил починаха от коклюш, в страната броят на заразените расте

април 19, 2024
Lekar

Лекари въведоха нова такса „компютър“ заради е-рецептите, искат до 10 лв. за „електронно обслужване“

април 13, 2024
big_0d9522d70f971d85e9d97fdffa4c146efe3f5565

Задават се нови промени за прегледите при джипито и направленията към специалист

февруари 20, 2024