Политика

Нинова: Ставам доброволец в болница с ковид-отделение. Борисов е неадекватен и уплашен за изборите

Нинова: Ставам доброволец в болница с ковид-отделение. Борисов е неадекватен и уплашен за изборите

b97242d078fc93c806bfa223efb237aa

Лекарите и сестрите са много организирани и всеотдайни в работатата си. Те са много изморени, изтощени, на предела на силите си.

Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в сутрешния блок на БНТ, коментирайки здравната система в битката й с Ковид-19.

 Нинова е изпитала силата на коронавируса много по-тежко, отколкото в медиите в началото се съобщаваше. Оказва се, че инфекцията е засегнала редица от органите й – от очите до бъбреците. Тя разкри, че е получила и задух, освен високата температура, а след това са започнали и неврологични проблеми, бъбречна криза, последвал е и конюнктивит.
„Минах по трудния начин. Всичко ме болеше“, сподели тя. И съобщи, че влиза като доброволец в коронавирусното отделение на ВМА. Там тя ще изпълнява ролята на санитар.
„Нямам медицинско образование, така че няма какво друго да правя. Но влизам, да. Това го реших още на втория ден, когато лежах в болницата заради COVID-19 и след като видях какво се случва и как работят медиците“ обясни Нинова.

Лидерът на БСП обясни, че 30 души от парламентарната група на партията ще са доброволци на различни места. Някои от тях вече работят в болници и училища.

 

 

Като пациент тя е напуснала по-рано инфекциозното отделение на ВМА по свое желание, след като го обсъдила с лекуващите лекари.

 

 

Управляващите изпуснаха кризата още в летните месеци, децентрализираха кризата от страх да носят отговорност, това създаде хаос, издаваха заповеди, които си противоречет.

 

 

 

Целта, която си поставят е грешна – мисленето им е мандатно, целта е властта – как за използват кризата, за да спечелят изборите.

Алтернативата е – не да мислиш мандатно, а държавнически, каза Нинова.

 

 

 

 

Борисов има страх от предстоящите избори и затова не въвежда по-крути мерки. Прехвърля отговорността на други структури. Поведението му е неадекватно на реалността. Хора умират, а ти показваш как се сторят магистрали и мантинели. Този човек е неадекватен за реалността. Вместо да са с грижа за хората, управляващите са с грижа за олигархията.

 

 

Още през юни бихме активирали националния план за управление при грип. Процесът трябва да се централизира при взимане на решения. Още тогава трябваше да се подготвят болници само за ковид и чисти болници. Бихме осигурили безплатни тестове. Бихме приели държавна наредба, регламентираща заплащането на лекари и медицински сестри. Трябва базова заплата на всички и над нея да се надгражда според болниците и нейното състояние. Да се намали ДДС за лекарствата, посочи Нинова какво би направила БСП, ако е на власт.

 

 

 

 

Болниците да не са търговски дружества, да се промени законодателството, да се направи електронно здравно досие. Здравеопазването трябва да се реформира на регионален принцип. Има региони като Видин, където няма лекари, каза още тя.

 

Партия, зачената в предателство, е обречена на провал.

напускането на двайсетина души от БСП е оздравителен процес. Двама от напусналите бяха кандидати за лидерския пост на БСП. Представете си, ако бяха избрани – щяха да поставят партията на колене пред ГЕРБ, каза Нинова в коментар за отцепниците.

 

Целта е да работим така, че да спечелим изборите, подчерта тя.

 

БНТ, Епицентър, Лупа бг

Политика

More in Политика

big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
прокуратура

Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

април 29, 2024
лена

Лена Бориславова за фалшифицираните документи: Не се притеснявам от проверка, не съм търсена от органите на реда

април 29, 2024
корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024