ОБЩЕСТВО

Нова трагедия! Зам.-директорка на столично училище почина, покосена от COVID-19!

Нова трагедия! Зам.-директорка на столично училище почина, покосена от COVID-19!

 

 

zam-direktor-pochina-covid-19-854

 

 

 

Трагична ситуация с онлайн обучението заради коронавируса – оказа се, че освен лекари, България няма и учители. Ужасът е особено видим в иначе елитното 32-о Средно училище с изучаване на чужди езици „Св. Климент Охридски” в София, след като вчера, 5 ноември, зам.-директорката Надка Васева починала заради Covid-19 на едва 52 години,  пише Lupa.bg.

 

 

 

Новината днес бе потвърдена днес от самото училище.

 

 

В него в момента с положителен тест са общо петима преподаватели. По искане на ръководството на училището, в момента в него присъствено се обучават само учениците от 1 до 4 клас.

 

 

Останалите са на дистанционно обучение.

 

 

 

Онлайн уроците са пълен провал, алармира пред Lupa.bg родител на петокласничка.

 

 

 

„В четвъртък от 6 часа по програма детето ми изкара едва един, другите пропаднаха. С тия темпове на изоставане какви знания ще получат учениците? Чакат ги матури, как ще покрият минимума, като не научават нищо”, пита риторично ядосаният баща.

 

 

 

 

Справедливият му гняв обаче се разбива в неумолимите факти – в пика на епидемията България няма учители.

 

 

 

 

Подобно е нивото на образование и в друго елитно училище – 18-о СУ „Уилям Гладстон”, където много често петокласниците влизат онлайн в час или два от всички предвидени в дневната програма. За да е пълен абсурдът, часовете по физическо пред компютъра се провеждат без пропуски, но по български език, история и математика често пропадат.

 

 

 

Коронавирусът извади на показ и друга драма, за която през последните години се пише упорито, но реални мерки – никакви. Един от големите проблеми пред България е, че освен учители, няма и лекари. На фона на над 4000 официално заразени на ден здравните власти дадоха ясен знак, че са против сегашните хлабави мерки и искат затягане на правилата.

 

 

 

Причината е ясна – броят на заразените продължава да расте и това натоварва сериозно здравната система. По думите на главния здравен инспектор Ангел Кунчев е „абсолютно възможно“ в близко бъдеще в България да се регистрират 10 хил. нови заразени и 300 смъртни случая дневно, ако в страната спазването на противоепидемичните мерки продължава да е „незадоволително“.

 

 

 

 

 

Дали затягане на мерки ще има на практика зависи обаче изцяло от Бойко Борисов, а премиерът бе категоричен, че няма да има ново затваряне. В сряда той за пореден път обяви, че „държавата няма да спира“. на този фон главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев обяви, че се обмислят седем нови мерки.

 

 

 

Сред тях са вечерен час за всички заведения – до 22 часа, зелени коридори за пазаруване за възрастните над 65 години и работа от домовете на 50% от служителите на фирмите, където това е възможно.

 

 

 

 

От щаба предлагат още дистанционно обучение за всички ученици от 5 до 12 клас, както и за всички университети, с изключение на упражненията на студентите в медицинските университети.

 

 

 

Другите мерки засягат здравната система. Освен това доц. Кунчев ще предложи лекари, които са контактни на заразени, да не карат пълната карантина от 10 дни, а да бъдат освобождавани след отрицателен тест на третия ден, за да могат да лекуват.

 

 

 

Здравният министър проф. Костадин Ангелов пък търси форма, за да може да командирова лекари за лечение на коронавирусна инфекция, стана ясно още на седмичния брифинг на щаба. Затова в момента се разглежда предложение на първо време да бъдат мобилизирани лекарите-инфекционисти и епидемиолози от извънболничната помощ.

 

 

 

 

Заболеваемостта от COVID-19 в България върви стремглаво нагоре и вече едва три области са извън критичните зони с над 120 заразени на сто хиляди души население, обяви още Кунчев. Данните са към 1 ноември и се изчисляват с натрупване за 14 дни, поради което са сочени от властите като най-достоверни.

 

 

Преди седмица в т.нар. „червена зона“ бяха две трети от страната – 18 области. Сега единствено Силистра запазва нивото на заразени от предната седмица – между 60 и 119 души на 100 хил. население. Двете области, които преди седмица бяха в обнадеждаващата жълта зона (с между 20 и 59 заразени на 100 хил.) – Добрич и Силистра, са минали на горното ниво на заболеваемост

 

 

Лупа бг

 

lupa.bg

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

парите

Енергийно дружество предупреди за голям проблем със сметките за ток от 1 юли

март 28, 2024
горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
събев

Бившият министър на „Промяната“ Николай Събев: ПП-ДБ е средство за удоволствие на сексуален доминант

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024