ОБЩЕСТВО

НОЩ иска възрастните пак да пазаруват само сутрин и налагане на нови ограничения за офиси и заведения

НОЩ иска възрастните пак да пазаруват само сутрин и налагане на нови ограничения за офиси и заведения

big_big_big_Angel_Kunchevd17

 

 

 

За удължаване на мерките срещу коронавируса и след 12 ноември се обяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на днешния брифинг на Националния оперативен щаб.

 

 

 

Той съобщи, че ще бъдат предложени и нови мерки, като това да се ограничи работата на заведенията и броя на служителите във офисите на фирмите.

 

 

Идеята е да се ограничи и работата на заведенията до 22 часа, а присъствената работа в офиса да се намали до 50% от служителите им.

 

 

В цели области да се премине на онлайн обучение за всички ученици, а извънкласните дейности да се преустановят за всички ученици, предложи Кунчев.

 

 

Според него университетите трябва да минат изцяло на дистанционно обучение, а изключение да има само за упражненията на студентите по медицина, които в момента се използват за помощ в здравните заведения. За хората над 65 г. главният санитарен инспектор предложи да се възстанови мярката да пазаруват само от 8 ч. до 10 ч.

 

 

Главният санитарен здравен инспектор отбеляза, че само Скандинавия, Прибалтика и Гърция са останали извън т.нар. „червена зона“. У нас смъртността е 5,20 на 100 000 души, което ни нарежда на 10-о място в ЕС. За сравнение той даде Чехия и Белгия за над 1400 души на 100 000 души заболеваемост на база 14 дни, а у нас тя е малко над 300.

 

 

 

 

Доц. Кунчев обяви, че няма никакъв проблем да имаме 10 000 заразени и 300 починали на ден, ако мерките продължат да се спазват по начина, по който това се прави в момента в България.

 

 

 

 

Така бихме последвали пътя на Чехия и Белгия. „Вижте една област, която преживя много тежък стрес и епидемичен взрив – Добрич след взетите мерки. После някой да ми обяснява, че нямат значение. От най-тежката ситуация, те са в първата тройка на най-добре справящи се в момента“, добави епидемиологът.

 

 

 

 

 

Здравният министър проф. Костадин Ангелов започна традиционния брифинг за развитието на коронакризата у нас с опит да внесе позитивизъм и отчете, че от началото на седмицата излекуваните от коронавируса са 1417 души. От миналата седмица до този момент излекуваните са общо 2788. Въпреки това обаче 30% от предвидените легла по болниците са заети, като 20 на сто от местата в реанимациите са запълнени.

 

 

 

Положителните медицински лица са 2664, а активните са над 1270, а от тях 90 са хоспитализирани, а седмина са в реанимации.

 

 

 

Навлизаме в изключително сериозна фаза на епидемията у нас, констатира проф. Ангелов. Най-важното според него е, че вижда проява на съзнание и надделяване на разума в спазването на противоепидемични мерки. А като най-важна отбеляза носенето на маска на закрито.

 

 

 

Той препоръча избягване на струпванията, ограничаване на пътуванията, ако те не са необходими.

Проф. Ангелов отбеляза, че дефицит на препарата ремдесивир няма у нас, но призова хоспитализираните и лекуващите се у дома да не гледат на него като на панацея, защото и той, както останалите медикаменти, носи странични ефекти. Има конкретни критерии за използването му.

 

 

 

 

От днес към всички лечебници в страната се спуска Единен протокол за лечение, който включвал не само щатският препарат, но и други антивирусни лекарства, както и хлорохина.

 

 

 

 

„Все още запазваме едни сравнително места по заболеваемост и смъртност в ЕС. Но това зависи от всички нас – за правилното ни разбиране на мерките и на самата ситуация. Изпитвам изключително неприятни чувства, когато виждам в интернет хора, които продължават да търсят вратички в закона, за да нарушат дисциплината и не спазват мерките. Това коства човешки животи, не го правете. Не е време за празнуване, време е за разум, за опазване на здравната система, време е за връщане на доверието в лекарите“, умолява здравният министър.

 

 

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

171161419827241

Наистина ли се помисли за Кралица?… Илияна Раева втрещи с външния си вид

март 28, 2024
парите

Енергийно дружество предупреди за голям проблем със сметките за ток от 1 юли

март 28, 2024
горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
събев

Бившият министър на „Промяната“ Николай Събев: ПП-ДБ е средство за удоволствие на сексуален доминант

март 27, 2024