Политика

Паси: Светът се отърва от популизма на Тръмп, при Байдън Америка отново ще стане лидер

Паси: Светът се отърва от популизма на Тръмп, при Байдън Америка отново ще стане лидер

 

solomon_pasi2

 

 

 

„Америка въздъхна, а светът си отдъхна“. Така започна анализа си за президентските избори в САЩ Соломон Паси.

„Никога в американската история от края на Втората световна война американците не са се радвали толкова на провала на един човек. Америка беше разделена. Не можем да кажем добър или лош е, защото той е сложен човек. Но Америка никога не е била толкова разделена, а светът – толкова без посока.

 

 

 

По традиция американският президент е лидер на свободния свят, а сега свободният свят няма своя лидер“, каза той в сутрешния блок на БТВ.

 

 

 

„При Тръмп имаше позитиви – изключително успешна политика в Близкия изток. Той успя да извоюва мир между Израел, Бахрейн, ОАЕ и Судан. Това е колосален напредък, с който Обама въобще не може да се мери. Той ще прати отново човек на Луната – жена, цялата негова политика с 5G и рисковете, които идват от Китай, са огромно наследство за Джо Байдън.

 

 

 

 

Но той има и негативи – беше екстремно несистематичен играч. Колко майки биха искали техните деца да говорят и да приличат на Тръмп? Не са много. Светът трябва да се отърве от такъв популизъм. Тръмп се противопостави на науката – в Парижкото споразумение остави САЩ да бъде в една група със Северна Корея. Това е нещо нечувано“, коментира Паси.

 

 

 

„Байдън ще върне Америка в системната игра и Америка отново ще стане лидер на свободния и демократичен свят. С него имах много добри професионални контакти от 2001 до 2009 г. Той беше водещ сенатор при ратификацията на членството ни в НАТО. Изключително надежден, предсказуем, вежлив човек.

 

 

 

Политиката на САЩ спрямо България зависи главно от България. Спрямо енергийните проекти не трябва да очакваме голяма промяна. Час по-скоро президентът и премиерът трябва да поканят Джо Байдън. Подходящ момент ще е инициативата „Три морета“.

 

 

 

Ние 12-14 години нямаме визита на американския президент. Тръмп е човек, който не обичаше международните съюзи. Не беше в добри отношения с ЕС, напусна СЗО, вместо да я оглави и поведе напред“, смята Соломон Паси.

Политика

More in Политика

горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024
радевbig_1b5a

Служебният кабинет се оказва по-сложен и от ротацията, задава се нова политическа каша

март 25, 2024