Политика

По 1000 лева ще получи всяко джипи, защото е на първа линия в битката с коронавируса

По 1000 лева ще получи всяко джипи, защото е на първа линия в битката с коронавируса

 

big_556

 

 

 

Самоцелните изследвания за коронавируса затормозяват системата, предупреди здравният министър

 

 

 

 

80 милиона лева за нови мерки срещу пандемията, както и допълнителни финансови стимули за лекарите, борещи се с коронавируса, обеща здравният министър Костадин Ангелов на специален брифинг.

 

 

 

5 милиона на месец ще се отделят за укрепването на доболничната помощ, като всеки общопрактикуващ лекар ще получи по 1000 лв.

 

 

 

В поликлиниките в София и някои от другите големи градове ще бъдат създадени специални COVID-зони с лекар, сестра и лаборант, които ще правят прегледи, тестове за коронавируса, образни изследвания на белия дроб и др. За тези зони ще се заделят по 3 милиона месечно. В екипите всеки ще получава по 1000 лв., както и отделно по 10 лв. за всеки пациент.

 

 

 

В болниците ще бъде увеличен на 20 процента делът на поддържаните в готовност легла. Общо за укрепване на капацитета на големите, структуроопределящи болници ще бъдат заделени около 50 милиона. За антигенни тестове ще има допълнително 15 милиона лева, обеща Ангелов. По думите му в момента няма недостиг на интензивните легла в столицата. Миналата седмица се очертал такъв заради несвоевременното превръщане на болнични легла в такива, които приемат COVID пациенти.

 

 

 

Той се обърна към хората с апел да не се редят за изследвания, ако нямат симптоми. „Самоцелното изследване на хора, които нямат симптоматика, е абсолютно ненужно и то не помага на системата, а я затормозява“, заяви здравният министър. По думите му обикновено при липса на симптоматика PCR-тестът и антигенният текст са отрицателни. „Да съсредоточим усилията си в рационално мислене, а не да ни води страхът“, призова той.

 

 

 

 

Сходна беше препоръката му и по отношение на употребата на ремдесивир: „Не всеки, който постъпва в болница, има нужда от ремдесивир, а само тези, които имат показания за такава терапия. Това, че някой не е включен на такава терапия, означава единствено, че той няма нужда от тази терапия. Ако трябва да говорим в числа, в момента в лечебните заведения в страната имаме около 3700 души, от които 271 в интензивните структури. Не може всеки пациент там да очаква да се лекува с ремдесивир, защото той не е подходящ за всеки един пациент. Има огромен натиск върху лекарите да го включват при всеки болен, но нека не ни води страхът, а разумът.“

 

 

 

 

 

Ангелов отбеляза, че в страната се наблюдава презапасяване с медикаменти, което той определи като ненужно, защото имало достатъчно такива. Здравният министър увери, че властите ще предложат законов механизъм, за да бъде ограничен износът на лекарства от България – какъвто действаше по време на извънредното положение.

 

 

 

 

По повод на случаите, в които се проявяват недъзите на здравната система у нас, Ангелов коментира: „Когато говорим за единични случаи, остава впечатлението, че цялата система не работи. Категорично заявявам, че това не е така. Всеки пропуск, нещо, което е създало лошо впечатление на хората, хвърля петно върху цялата система. Искам да подчертая, че системата работи. Да, нашата система е нереформирана. Всички знаем, че работи трудно, но тя работи добре, защото вие виждате какви са числата и къде стоим в Европа. Нашите резултати са съизмерими с тези на страните с добри здравни системи. Нашите пациенти имат добър достъп до здравеопазване. Нека не създаваме усещането, че нашата истема е лоша. Нашата система е добра, лекарите ни са отговорни и подготвени.“

 

 

 

 

 

Няма да има линейки, които да действат единствено по отношение на COVID случаи, стана ясно на брифинга. 17 на брой допълнителни линейки се работят на територията на София, от които 10 вече имат осигурени парамедици и шофьори.

 

 

 

COVID-зоните в София

 

 

 

От сряда в част от ДКЦ-та в София трябва да заработят т.нар. COVID-зони, в които хората със симптоми могат да получат клиничен преглед, тестване и при нужда – рентгенова снимка, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова. Окончателно тези зони трябва да са готови най-късно другата неделя, поясни тя. Кметът коментира, че целта на новите зони е да облекчи и намали натискът върху болниците в града.

 

 

 

„Пациентите, които личните лекари ще изпратят в тези зони, ще могат да прегледани и да се прецени дали се налага лечение вкъщи или болнично лечение. Надявам се, че можем да използваме това звено, което до този етап липсваше. Водещата роля при диагностиката става на общопрактикуващите лекари. Надявам се, че те ще могат да бъдат първото сито, а второто да бъдат тези кабинети, като в тях ще се преглежда по препоръка на общопрактикуващите лекари“, каза още Фандъкова.

 

 

 

 

 

 Само в София в днешния ден са хоспитализирани 1252 души, от които 141 са за интензивно лечение, съобщи още кметъ. Ръстът само за ден на интензивните е 84 души. „Това показва един огромен натиск върху болниците в София“, коментира Фандъкова. Всички екипи в COVID-зоните – лекари, медицински сестри и помощен персонал, ще получат допълнително по 1 000 лв., който са осигурени от Министерски съвет, поясни тя.

 

 

 

 

От днес се въвежда „зелен коридор“ от 8 до 10 часа за пазаруване в хранителните магазини за хора над 65 години. Мярката е разпоредена от Софийския оперативен щаб начело с Фандъкова. Забранява се на непълнолетни да посещават моловете без пълнолетен придружител. Екипи на общинската полиция и Столичния инспекторат продължават с контрола за носене на маски и спазване на дистанция.

 

Сега

Политика

More in Политика

горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024
радевbig_1b5a

Служебният кабинет се оказва по-сложен и от ротацията, задава се нова политическа каша

март 25, 2024