ИНЦИДЕНТИ

Преди убийството близък до Кристина полицай й казва: Няма кой да те защити! СНИМКИ

Преди убийството близък до Кристина полицай й казва: Няма кой да те защити! СНИМКИ

2018414fe7e64c4da14319c589b73340

 

 

Можеше ли двете деца на Кристина Дунчева и Георги Трайков да бъдат спасени?

 

 

 

Вече пети ден в Сандански се питат защо се стигна до зловещото убийство на 5-годишния Васил и 3-годишната Ивон, пише 24 часа. Градът е малък и всички се познават. Хората са разделени в отношението си към това престъпление, станало в четвъртък следобед. Тогава в къщата на семейството, около 17,30 ч са намерени заклани двете деца.

 

 

Бащата Георги бил на двора да подреди дървата за огрев. В жилището били майката Кристина с двете деца. Когато Георги се прибира, заварил вратата заключена отвътре, затова се наложило да бъде разбита.

 

 

 

Повиканите полицаи се натъкнали на зловеща гледка – децата заклани, а до тях седяла майка им в неадекватно състояние. Жената бе обвинена за тежкото престъпление, извършено по особено мъчителен начин и с особена жестокост спрямо жертвите, които са нейните малолетни деца. При извършения оглед са иззети два ножа и сатър.

 

 

Познати на семейството хвърлят обвинения и към бащата, и към майката, към техните родители, полицията, социалните служби. Близките на Кристина смятат, че тя също е жертва, тормозена физически и психически от мъжа си до степен да развие психическо заболяване.

 

 

 

От другата страна пък са категорични, че тя не е била добра майка, вероятно е развила шизофрения, но не се е лекувала, а мъжът ѝ нямал вина за лошите отношения между двамата. Има и упреци към социалните, които не са се намесили навреме, за да помогнат на семейството.

 

 

 

Кристина остава за постоянно в ареста с решение на окръжния съдия Красимир Аршинков. В събота в сградата на съда в Благоевград не бяха допуснати журналисти заради мерките, свързани с епидемията от коронавирус.

 

 

 

 

Не са често такива производства. С оглед изключителната тежест на извършеното от обвиняемата Дунчева и с оглед на предвидената опасност от извършването на престъпление, ако бъде третирана най-леко, ѝ беше взета най-тежката мярка за неотклонение. Предстоят да бъдат извършени множество експертизи.  

 

 

 

<strong class='keys'>Баща</strong>та Георги Трайков

Бащата Георги Трайков

 

 

Обвиняемата не каза нищо, освен че моли съда да бъде третирана по-снизходително и да ѝ бъде наложена по-лека мярка, без да се обосновава защо. Докато траеше съдебното заседание, тя с нищо не показа, че е неразположена или че има нужда от някаква медицинска помощ”, каза съдия Аршинков.

 

 

 

Наблюдаващият прокурор Весела Стоилова е назначила редица експертизи. Ще бъде направена и психолого-психиатрична, която да установи в какво състояние е била майката и дали е осъзнавала какво извършва. Първоначалните мнения на специалистите са, че вероятно наскоро жената е отключила психическо заболяване, което е било неглижирано, близките ѝ не са обърнали сериозно внимание.

 

 

 

“Кристина не е признала, че е извършила престъпното деяние, а само е казала при разпита: “Съжалявам за всичко това, което се е случило”, каза нейният адвокат Маньо Алексиев. Той има съмнения, че точно майката е извършител на престъплението, а разследването не се води обективно. Било едностранчиво и се събирали само и единствено доказателства в неин уклон.

 

 

 

 

“Установено е, че на разбитата врата на жилището ключът се е намирал от вътрешната страна, майката е била вътре с мъртвите деца, че е с кръв по ръцете и дрехите – това е така.

 

 

 

 

Но не може и не следва да се направи категоричен извод, че тя е действителният извършител. Човек може да заключи вратата отвътре и пак да свърши каквото иска и да излезе по различни начини.  

 

 

 

<strong class='keys'>АДВОКАТ</strong> МАНЬО АЛЕКСИЕВ

АДВОКАТ МАНЬО АЛЕКСИЕВ

 

 

 

В 17,30 ч любящият баща установява, че не светят прозорците на къщата, и решава да се обърне към нейните родители, с които отдавна не комуникирал. Обадил им се и казал: “Елате да видите, че пак ми се правят някакви постановки.”

 

 

 

Стои пред къщата, за да дойде полицията, тогава се качват и разбиват вратата, майката е седнала на пода до вратата, а децата са изстинали.

 

 

 

Бащата само е погледнал, изблъскал е хората и моментално е изчезнал. Не знам нормално ли е да види деца в такова състояние и моментално да се изнесе”, развива своята версия за случилото се адвокат Алексиев.

 

 

 

Предната вечер около 23,30 ч Георги е отишъл с полиция да прибере жена си Кристина с децата вкъщи, защото дни по-рано тя се изнесла в дома на родителите си.

 

 

 

Тя го е повикала, защото се оплакала, че баща ѝ я ударил. Не знаем дали е така, защото тя говори различни неща”, казват близки на Георги.

 

 

 

Адвокатът на Кристина обясни, че я познава от 10 г., когато била лъчезарна, усмихната и добронамерена. Преди няколко години я видял отново в кантората си, но вече била променена до неузнаваемост, смачкана психически.

Плачела, че иска да ѝ се помогне, да си вземе децата и да се спаси от тормоза.

 

 

 

 

Защитникът е разбрал, че Кристина е била бита от мъжа си, заставяна да стои вкъщи, проверявана през два часа, а свекърът ѝ я насилвал сексуално. И двамата мъже – съпругът и свекърът, се обръщали към нея с “гюбре”. В Уикипедия пише, че гюбре означава угнила животинска тор, а на жаргон в Югозападна България го използвали за глупав, неприятен човек.

 

 

 

Пак по нейни думи децата изпитвали страх от баща си.

 

 

 

“Едното дете получава тикове винаги, когато баща им започва да говори на висок тон. Преди време то бръкнало в шадраван и се намокрило, а той го е наказал с: “Легни, стани, легни, стани.”

 

 

 

Пистолети до нейната глава… С риск да бъда съден за разпространяване на клевети, но докато бях в полицията в Сандански след случилото се, случайни граждани ме питаха дали съм адвоката на Кристина. Казаха ми да направя всичко възможно делото да се гледа на друго място.

 

 

 

Неговата сестра била близка на високопоставен човек в полицията”, допълва Алексиев.

 

 

 

 

Според него два дни преди да бъде извършено престъплението, Георги със своя адвокат са взели Кристина от дома на родителите ѝ, часове наред са я возили в кола, за да подпише споразумение за родителски права. Бащата искал те да бъдат отсъдени на майката, но семейството да остане да живее заедно.

 

 

 

Наш репортер се свърза с адвоката на бащата Атанас Белички, който категорично отрече това да е вярно.

 

 

 

СЪДИЯ КРАСИМИР АРШИНКОВ

СЪДИЯ КРАСИМИР АРШИНКОВ

 

 

По никакъв начин не съм въздействал на момичето. Не мога да коментирам нещо, което не се е случило. Редно беше родителите да се разберат, да подпишат спогодба преди делото, но това не стана”, каза адвокат Белички.

 

 

 

Пред него майката на Кристина казала, че от известно време дъщеря ѝ е депресирана, с неадекватни прояви. Молила се да се откъсне от мъжа си и да си вземе децата, а в следващ момент се връщала при него. Водена била при психолог и психиатър. Той казал, че вижда един крайно депресиран и изтормозен психически човек.

 

 

 

Кристина е подавала жалби в полицията за домашно насилие.

 

 

 

“Няма резултат от жалбите, които е подавала. Последно е разпитвана на 5 октомври. Близък полицай ѝ казал: “Мило момиче, това, което виждаме ние и знаем, не значи, че ще ти помогнем. Няма кой да те защити.

 

 

 

 

И наистина тя вярваше, че нито аз, нито близките ѝ, нито системата е в състояние да я защити. Казваше ми: “Не, вие се заблуждавате, той ще ме съсипе, той ще ми вземе децата”, допълва адвокат Алексиев.

 

 

Юристът казва, че ѝ вярва, защото познавал семейството ѝ. Познавал и брат ѝ, който е пристигнал от Австрия, където работи, веднага след трагедията.

 

 

 

Всъщност по казуса с домашното насилие на 3 ноември в районния съд в Сандански е образувано дело по искане на Кристина срещу Георги. Първото заседание е насрочено за 26 ноември.

 

 

 

В събота сутринта в Сандански се състоя погребението на невръстните деца, а близките на Васил и Ивон отказаха да се разлепват некролози в града.

ИНЦИДЕНТИ

More in ИНЦИДЕНТИ

Image_17635178_40_0

Ще побеснеете: Смразяваща подробност от стрелбата по 18-месечното дете във Враца, ето какво са казали родителите

април 13, 2024
zaloviha-balgari-iztochili-milioni-292

Заловиха банда българи, източили милиони от обезщетения във Великобритания

април 10, 2024
afera

Изтекоха скандални снимки на Коцев и Рашков с контрабандните пачки и „куче касичка“

април 8, 2024
кола върху

Шофьорка обърка педалите на газта и спирачките в Пловдив, „приземи“ колата си върху друг автомобил

април 8, 2024
tova-li-e-balgariia-prebiha-817

Пребиха афганистанец, който от 20 г. живее в София и жена му – българка, посред бял ден пред блока им

март 29, 2024
ukrainets-e-saboril-mosta-sasht-kadeto-951

Украинец е съборил моста в САЩ, където загинаха шестима, щетите са за 100 млрд. долара / СНИМКА

март 27, 2024