СВЯТ

Предлагат 5% данък върху заплатата, ако работиш от вкъщи – било честно, защото пестиш разходи

Предлагат 5% данък върху заплатата, ако работиш от вкъщи – било честно, защото пестиш разходи

 

big_32c0

 

 

 

Ако служител избере да работи вкъщи, да му се начислява данък от 5 процента. Това предлага в свой доклад Deutsche Bank. Така ще се осигури помощ на работещите, чиито работни места са заплашени.

 

 

 

Налогът, гласи идеята, ще бъде плащан от работодателите, а генерираните приходи ще бъдат преразпределяни към хората, които не могат да вършат работата си от вкъщи. Икономистите на банката изчисляват, че в САЩ подобна практика ще събере $48 млрд. За Великобритания сумата би била £6,9 млрд. годишно, което би осигурило грантове от £2 хил. годишно за работещите си ниски доходи и тези, чиито работни места са заплашени, пише Money.bg.

 

 

 

В доклада на Deutsche Bank се твърди, че „така е честно“, тъй като тези, които работят от вкъщи, пестят пари и не ги връщат в системата, както тези, които не могат да работят от вкъщи.

 

 

 

„От години трябваше да имаме данък върху работещите отдалечено“, продължава стратегът на банката Люк Темпълмен. „Covid просто направи това очевидно“.

 

 

 

5% данък върху работещите от вкъщи в САЩ при заплата от $55 хил. би означавал по $10 на ден, а за Великобритания – £7 на ден при заплата от £35 хил.

 

 

 

 

Банката прогнозира, че работещите в САЩ ще прекарват по 4,6 млрд. дни годишно вкъщи вместо в офиса. „Тези, които могат да работят от вкъщи получават индиректна и директна финансова изгода и те трябва да бъдат облагани“, казват още от най-голямата банка в Германия.

 

 

 

 

Милиони други обаче не могат, като например медицински сестри или работници в заводи. Стратегът Темпълмен посочва, че работещите отдалечено допринасят по-малко за инфраструктурата на икономиката, като в същото време се радват на ползите. И не плащат за градски транспорт или обеди в ресторанти, а скъпите офиси остават празни.

 

 

 

„Работата от вкъщи“ носи спестявания от разходи като пътуване, обяд, дрехи и други, казва той. И данъкът от 5% ще балансира ситуацията.

 

money.bg

СВЯТ

More in СВЯТ

тръмп-1

Грешка или не? Тръмп пред европейски лидери: Украйна е част от Русия

април 23, 2024
володин

След решението на САЩ за руските активи Русия има всички основания да конфискува западни активи

април 22, 2024
сакс

Милиардерът Дейвид Сакс: Разпадът на Украйна е неизбежен, въпреки новите 60 милиарда от САЩ

април 21, 2024
конгрес-сащ

Уолстрийт Джърнъл: Новата американска помощ едва ли ще промени кардинално положението на Украйна

април 21, 2024
великден

Гърция нареди на производители и търговци да свалят цените за Великден

април 21, 2024
ezgif-7-2f65cc1242

САЩ разпалват войната в Украйна с нова помощ за Киев от $61 млрд., очакват Москва да развее бял байрак

април 20, 2024