Политика

Симеонов: Градинките, парковете и площадките също са огнища на зараза. Трябва да има ограничения

Симеонов: Градинките, парковете и площадките също са огнища на зараза. Трябва да има ограничения

 

big_11e6

 

 

 

Не се третира въпросът с режима за използване на паркове, градини, междублокови пространства, те също са огнища на коронавирус, защото там играят децата. Същото се отнася и за детските площадки, които са пасивен разпространител на заради пързалките, люлките, от които се прехвърля вирусът. Това коментира Валери Симеонов на брифинг в парламента.

Симеонов добави, че не разбира защо басейните са позволени, а фитнесите не.

 

„Смятаме, че и там също трябва да се наложат съответните ограничения и за влаковете не стана ясно по какъв начин ще бъде ограничавано струпването на големи групи хора. Това са практически въпроси, които съм сигурен, че щабът ще реши, препоръча и ще бъдат въведени със съответната допълнителна заповед“, каза той.

 

 

Според него не е нужно да се въвеждат КПП, каквато беше ситуацията през пролетта.

 

 

„Сегашните мерки са много по-прагматични и ефикасни. Новото е, че не се затварят малките търговски обекти, което е добре. Практиката показва, че малките магазини могат добре да организират мерките за дезинфекция и спазване на дистанция. Доволни сме и от това, че не се спират спортните състезания, защото те сами по себе си са един отдушник на хората, които са ограничени в своите контакти“, каза лидерът на НФСБ.

 

 

 

Въпреки че е доволен от ограниченията, Симеонов призна, че не е доволен от това, че точно преди 3 седмици той и колегите му от НФСБ са имали нещастието да изиграят ролята на лошите пророци.

 

 

„Тогава изложихме нашата позиция за по-строги мерки – затварянето на големите търговски обекти, на училищата, но това не се случи и след тези три седмици България мина начело по смъртни случаи и оглавихме черната статистика. Ако тогава бяха взети тези мерки, сега картината щеше да е различна. Пропуснахме го този период“, коментира той.

 

 

 

Симеонов все пак упрекна правителството, че няма съпътстващи икономически мерки на ограниченията.

 

 

„Считаме, че би трябвало да се въведе финансова компенсация на всички обекти и фирми, които са ощетени. Това са на първо място туристически и ресторантьорски бизнес, моловете. Мярката 60/40 може да отпадне и да бъде редуцирана във варианта 80% от оборота за месеца“, предложи той.

 

 

А относно искането му парламентът да работи дистанционно, Симеонов призна, че не е срещнал подкрепата на останалите сили в НС.

 

 

 

 

„Поставихме въпроса сутринта на Председателски съвет. Беше ни отказано и не бяхме подкрепени от никого под предлога, че нашето гласуване било по-сложно от ЕП“, коментира лидерът на НФСБ.

 

 

 

Според него обаче болните в парламента са много.

 

 

 

50% от депутатите на „Воля“ са болни и 20 % от тези на „Обединени патриоти“, посочи като пример той.

 

Той добави, че двама от колегите от неговата парламентарна група са все още в тежко състояние.

 

 

 

„Бърсането на дръжките и поставянето на маски не са достатъчно средство за ограничаване на епидемията. Тука сме уникален орган – 240 човека и 600 човека в администрацията. Стаите на групите са доста по-малко, наврени сме в по-малки помещения“, обясни ситуацията той.

 

 

 

Според него основно БСП не спазват мерките.

„5-10 човека трайно не носят маски, на 1/3 носът им е отвънка. Нивото на дисциплината не е такова каквото трябва да е, не искаме да даваме повече жертви“, каза той.

 

Блиц, Петел

Политика

More in Политика

ezgif-2-b348f3a860

Излагация: Прекъснаха партийна среща на ПП в Пловдив с викове: Стига сте лъгали, Кокорчо / ВИДЕО

април 15, 2024
big_4cea

Нейнски: Иран постъпва с Израел така, както Русия с Украйна

април 15, 2024
запрянов

Военният Запрянов: Oт стратегически интерес за България e Украйна да победи, Русия е заплаха за нашата сигурност

април 15, 2024
левон

Хампарцумян: Войните стимулират технологичното развитие и по-бързия индустриален растеж

април 15, 2024
елена п

Елена Поптодорова екзалтирано от САЩ: Подкрепата за Израел е споделена и непоклатима

април 14, 2024
php62c1e4_559x345

Маркет линкс: 46% са разочаровани от политическата ситуация, оценяват с 2,8 кабинета “Денков“

април 12, 2024