Политика

Спират пенсии и обезщетения за 6 месеца при съмнение за измама! До 8 г. затвор за фалшив документ

Спират пенсии и обезщетения за 6 месеца при съмнение за измама! До 8 г. затвор за фалшив документ

 

991-ratio-pensii

 

 

 

Бюджетната, социалната и здравната комисия гледаха законите в пленарната зала, за да има по-голямо разстояние между депутатите.

 

 

Пенсиите и обезщетенията ще се спират за до шест месеца при съмнения за измами. През това време експертите от Националния осигурителен институт ще проверяват документите. Тази промяна е записана в преходните разпоредби на проектозакона за осигурителния бюджет. Той бе разгледан на първо четене от депутатите в социалната и финансовата комисия.

 

 

 

 

 

Ако се установят фалшиви документи, ще се подава сигнал до прокурор и пенсията ще бъде спряна за по-дълъг период. Променя се и Наказателния кодекс и всеки, дал фалшив документ за пенсия, ще го грози затвор от 2 до 8 години.

 

 

 

Предвидена е глоба от 1000 до 5000 лв. Досега това се прилагаше само за измами с държавния бюджет, но вече ще е валидно и за пари, получени от НОИ или НЗОК.

 

 

 

 

Пенсиите на бивши военни и полицаи, възползвали се от ранното пенсиониране в последните 5 години, ще бъдат преизчислени и ще се вдигнат от 1 септември 2021. Тази промяна ще предложи ГЕРБ между първо и второ четене.

 

 

 

 

Държавата предлага минималната пенсия да се вдигне от 250 на 300 лв. от 1 януари. От същата дата максималната ще стане 1440 лв. От първи юли пък всички останали пенсии се увеличават по швейцарското правило с 5%. По 50 лв. бонус към пенсията да се получава до края на март. Тези параметри представи пред депутатите заместник – социалната министърка Зорница Русинова.

 

 

 

 

Максималният осигурителен доход остава замразен на 3000 лв., но минималната заплата става 650 лв. от 1 януари.

 

 

 

В сряда депутатите приеха на първо четене и данъчните закони. Според промените използването на софтуер за управление на продажбите ще е доброволно.

 

 

 

За тези, които го ползват, ще има отстъпки – при първо нарушение за неиздаване на касова бележка няма да се запечатва на търговския обект, по-бързо ще се връща и ДДС, ще има и ускорена амортизация в рамките на една година на софтуера, компютрите, принтерите и др. свързани устройства с него.

 

 

24 часа

Политика

More in Политика

Bojko-borisov-655x346

Борисов гневен на Радев, отрече се от служебното правителство: Да си носи той отговорност!

април 18, 2024
президент

Радев намекна, че не иска Даниел Митов за външен министър, ето какво предприема

април 17, 2024
главун

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

април 16, 2024
кючуков

Любомир Кючуков: Правителството не е експертно, а политическо, външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

април 16, 2024
ezgif-2-b348f3a860

Излагация: Прекъснаха партийна среща на ПП в Пловдив с викове: Стига сте лъгали, Кокорчо / ВИДЕО

април 15, 2024
big_4cea

Нейнски: Иран постъпва с Израел така, както Русия с Украйна

април 15, 2024