ОБЩЕСТВО

Учени от САЩ с апокалиптична прогноза: 18 600 българи ще умрат от К-19 до февруари, ако…

Учени от САЩ с апокалиптична прогноза: 18 600 българи ще умрат от К-19 до февруари, ако…

 

 

Болница-лекар-коронавирус-снимка-ТАСС-1000x620

 

 

Над 18 000 може да се окажат жертвите на Ковид-19 в България до началото на февруари 2021 г. Това показват изчисления на учените от Института за здравна метрика към Университета на Вашингтон, цитирани тази сутрин по Нова тв.

 

 

 

Към вчерашния ден починалите от коронавируса според националния информационен център бяха 1632-ма, което означава, че само в следващите малко над два месеца живота си могат да загубят близо 17 000 българи, сочи зловещата прогноза.

 

 

 

18 600 е очакваният брой на жертвите на болестта в България обаче, ако не бъдат наложени и не се спазват никакви предпазни мерки, уточняват американските учени.

 

 

 

При сегашното положение, когато маските са задължителни навън само при условие че сте в голяма група хора, очакваният брой на жертвите в началото на февруари трябва да е около 8600 души. Това е увеличение с над 5 пъти на броя на починалите спрямо сегашното ниво.

 

 

 

 

 

Най-оптимистичният сценарий е за малко над 4000 жертви към 1 февруари 2021 г. Той обаче е валиден, ако носенето на маски е задължително абсолютно навсякъде и се спазва от поне 90% от населението.

 

 

 

При сега наложените мерки американският модел работи с 41% носене на маска. Най-добро спазване на мерките в България американският модел отчита през април, когато употребата на маска са спазвали 64% от населението.

 

 

 

С 353-ма починали за седмица България отбеляза най-черните 7 дни от началото на епидемията през март. Като увеличението на седмична база е 80%, коментира математикът и експерт по управление на кризи Петър Велков в неделя. Увеличение на процента на починалите спрямо заразените пък отбелязва анализаторът Тихомир Безлов.

 

 

 

В момента дневно живота си губят между 50 и 60 болни от коронавирус, но американският модел предвижда броят на жертвите да премине 100 на денонощие още преди края на месец ноември. Това предвиждане важи и за сегашното ниво на спазване на наложените ограничения. При него обаче пикът на жертвите се очертава около 13 декември и се очаква тогава да има около 170 починали на ден. След което ще започне намаление докъм 70-80 души на денонощие в началото на февруари.

 

 

 

 

Леталитетът на болестта в България тепърва ще се увеличава, прогнозира пред БНТ математикът Петър Велков. “Ще се стигне до локдаун, това е неизбежно. Въпросът е кога. Колкото повече чакаме, толкова по-големи ще са пораженията”, категоричен бе той.

 

Нова тв, БНТ

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

парите

Енергийно дружество предупреди за голям проблем със сметките за ток от 1 юли

март 28, 2024
горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
събев

Бившият министър на „Промяната“ Николай Събев: ПП-ДБ е средство за удоволствие на сексуален доминант

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024