ОБЩЕСТВО

Чака се страшна статистика за COVID-19 нощес, предупреди здравният министър

Чака се страшна статистика за COVID-19 нощес, предупреди здравният министър

 

01c05b0652ccd5b7c98525a6f0984275

 

Забележка за недостатъчно бързо обновяване и предаване на данните за новозаразените към Единния информационен портал за коронавируса отправи здравният министър проф. Костадин Ангелов след срещата си е медиците от столичната Спешна помощ. 

 

 

 

От думите му стана ясно, че нощес, когато традиционно излизат данните, статистиката може да е плашеща за мнозина, но тя ще се дължи на „наваксване“ от лабораториите. Ангелов подчерта, че трудещите се там, също като лекарите, са на ръба от умора.

 

 

 

 

Започват масови проверки на държавните и частните лаборатории заради забавено качване на резултатите от PCR тестове в единната информационна система, обяви здравният министър Костадин Ангелов. По думите му има случаи, когато данните се забавят с дни.

 

 

 

По думите му заради забавеното качване на резултатите от изследванията регионалните здравни инспекции се обаждат със закъснение на хората, които трябва да бъдат поставени под карантина. Докато информацията стигне до личния лекар, който трябва да издаде болничен, понякога се оказва, че времето за документа е минало, обясни министърът и допълни, че това вече не може да се търпи.

 

 

 

 

„На територията на България има около 40 000 интензивни легла за активно лечение на пациенти с всички заболявания, а на територията на София 12 000 легла. 10% от тях са 1200 легла, до момента са разкрити 700 легла. Това е основният проблем, върху който сме съсредоточили усилията си. Има издадена заповед”, заяви той.

 

 

 

 

„Все още голяма част от софийските болници обаче не са предприели необходимите усилия за разкриване на тези легла. Понеже има в социалните мрежи информация, че съм размахвал пръст на българските лекари, категорично и напротив – уважавам всички български лекари, ценя ги, аз съм един от тях, но не мога да не бъда гневен на директорите на лечебни заведения, че не изпълняват заповедта на министъра, така, както е издадена.

 

 

 

 

Затова ще направя проверки, за да се уверя с очите си, че заповедта ми се спазва”, каза Ангелов.

 

 

 

 

Осигурени са още 10 коли за Спешната медицинска помощ в София, в сряда ще се получат и 17 оборудвани нови линейки. Това каза министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов на брифинг в ЦСМП – София по повод създадената организация по оказване на спешна медицинска помощ в столицата.

 

 

„Имаше затруднения в обслужването на пациенти в София. Затова решихме с министър Христо Терзийски и по разпореждане на премиера Бойко Борисов да се осигурят допълнително коли за Спешната медицинска помощ и по-специално за територията на София, където е най-големият проблем. Имаме 25 коли за дневно дежурство на разположение. От днес с още 10 коли екипите ще бъдат увеличени с почти 50% и се надяваме от днес да няма проблем с извозването на пациентите от дома им до лечебните заведения“, заяви Ангелов.

 

 

 

„В сряда ЦСМП – София град и област ще получи 17 оборудвани нови линейки, които да бъдат включени към екипите, които обслужват гражданите на територията на град София. Така ще подобрим извозването на пациентите. Основният проблем, на който се дължеше ситуацията с чакането на хората, които имаха нужда от екипи, се дължеше на затрудненото приемане на пациенти в лечебните заведения“, допълни той.

 

 

 

Към настоящия момент нямаме нужда от разкриване на специализирани болници, заяви още министърът.

 

 

 

„В 16.00 часа ще се срещна с представителите на фирмите за частните линейки, а след тях ще се срещна с представители на фирмите, които предоставят таксиметрови услуги. С частните болници ще имам допълнителна среща, за да чуя техните предложения. Техните предложения са обсъждани многократно в Министерството“, посочи Ангелов.

 

 

„Когато системата има необходимост за разкриване на специализирани болници, ще го приложим. Към настоящия момент нямаме такава нужда. Към настоящият етап нямаме нужда от разкриване на полеви болници. Когато имаме в системата над 40% заетост на леглата, ще обмисляме вариант за увеличаване на леглата по алтернативни начини. Около 2000 легла са заети в момента за COVID пациенти, а около 700 са в София. Около 650 са заетите с COVID пациенти, като сме осигурили по моята заповед за осигуряване на 10% капацитет 1200 легла.

 

 

 

 

„Ако леглата в болниците бяха разкрити по начина, по който е разписано в заповедта, нямаше да имаме проблем“, заяви още проф. д-р Костадин Ангелов.

„По-добре е да стигнеш до лечебното заведение, отколкото да стоиш вкъщи и да чакаш линейка. Това е целта на новите коли. В тези коли, които допълнително осигуряваме, имаме шофьор, обучен парамедик и фелдшери, които ще бъдат на разположение, за да бъдат пациентите мониторирани по пътя от дома им до болницата“, посочи министърът.

 

 

По думите му проблемът, когато линейка кара пациент към болницата, но междувременно се оказва, че свободните легла са били заети, се дължи на възможността на българските граждани да стигат по различен начин до болниците.

 

 
„Всеки пациент може да стигне в болницата с линейка, със собствен транспорт или самонасочвайки се. Всеки може да стигне до Спешното отделение, където лекарите да го прегледат и когато докажат, че той не е спешен, могат да го освободят. Ако леглата бяха разкрити по начина, по който е разписано в заповедта, нямаше да имаме проблем. От събота на територията на София няма проблем“, заяви той.

 

 

„Цялата сила на закона ще бъде приложена за тези, които не спазват закона. Проблем с линейките имаме основно в София. За момента нямаме съобщения за проблеми с линейките в други градове. В момента, в който се изчерпат силите на медиците в лечебните заведения, аз ще бъда първият, който ще съблече костюма и ще влезе в болниците. Ако си носим предпазните средства, опасност няма“, допълни той.

 

 

Епицентър

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

christos2

Христос Воскресе! Честит Великден! Много здраве и благополучие!

май 4, 2024
960x540

Акад. Петър Иванов: Вижте преди изборите каква е истинската реалност у нас

май 4, 2024
161d161aa3984ee18574c726c4a9114c

Евростат: България остава страната в ЕС с най-ниска продължителност на живота

май 3, 2024
big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
9cd8d4d4bc8fb70ffc27d33881a25d8f

КНСБ: Заплатата на 65% от работещите не стига за издръжка, 30% от тях получават дори под 1000 лв.

май 1, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024