САЩ

Четири щата решават кой ще е президент на САЩ

Четири щата решават кой ще е президент на САЩ

 

tramp-bajdan-1

 

 

Изходът от надпреварата за Белия дом до последно остава непредвидим. След като кандидат президентът на Демократическата партия Джоузеф (Джо) Байдън победи в щатите Уисконсин и Мичигън, той вече има подкрепата на 263 електорални гласа от Избирателната колегия при необходими 270, за да бъде избран. Докато съперникът му Доналд Тръмп има само 214 електорални гласа. Впрочем, в Уисконсин разликата между двамата се оказа по-малка от един процент.

Байдън води и по общ брой гласували: 50,4% за него срещу 48% за Тръмп.

Остава неясен крайният резултат в 4 от ключовите колебаещи се щати: Пенсилвания (дава 20 гласа в колегията), Северна Каролина (15 гласа), Джорджия (16) и Невада (6).

Към сутринта на 5 ноември не бяха преброени 11% от бюлетините в Пенсилвания, 2% в Джорджия, 6% в Северна Каролина и 25% в Невада. В първите три щати водеше Тръмп, но по-късно Байдън го задмина В Джорджия и Пенсилвания. Отделно Байдън водеше в Невада, а именно този щат дава недостигащите му 6 електорални гласа. Той направи изявление, че е победил в достатъчен за победата брой щати, но все пак не обяви, че е победил.

Анализаторите обясняват ръста на гласовете за Байдън до голяма степен с по-късното броене на гласовете по пощата на избирателите, които живеят в градовете и подкрепят Демократическата партия.

Доналд Тръмп може да спечели преизбирането, ако победи в Джорждия, Пенсилвания, но и в Аризона, където също продължава броенето. Междувременно щабът му заведе иск в държавния съд на Джорджия с искане да се спре преброяването на бюлетините, които са подадени в избирателните секции след тяхното затваряне. По-рано щабът му заведе дело и за спиране на преброяването в Мичиган и Пенсилвания, като се позова на липсата на достъп за проследяване на броенето. Преди това Доналд Тръмп заяви, че се опитват да „откраднат изборите“. Той обвини демократите, че „намират“ гласове за Джо Байдън навсякъде, за да изчезне предимството на републиканците. По-рано Тръмп обяви за „много странно“, че за една нощ в някои щати, където е бил начело, Байдън е „обърнал резултата“: Мичиган, Уисконсин, Минесота.

Президентският юридически съветник Рудолф Джулиани заяви във Филаделфия, че „се случва голяма измама“ на изборите в САЩ. Бившият кмет на Ню Йорк даде като пример, че „мъртъвци и марсианци“ може би са гласували, а Байдън вероятно е гласувал за себе си 5000 пъти.

Си Ен Ен прогнозира, че щабът на Тръмп ще предприеме правни действия в щатите Аризона и Невада, както направи в Уисконсин и Джорджия, за да спечели време и да заложи на това, което е негов стил и сила: съдебните битки. Властите в Невада съобщиха, че ще съобщят резултата веднага, щом това стане възможно и по-възможност още в сряда (местно или четвъртък наше време). Но Северна Каролина обяви, че резултатите няма да бъдат обявени преди следващата седмица.

В отговор предизборният щаб на Джо Байдън обяви, че е готов по съдебен път да поиска преброяването на всички бюлетини, пуснати на общите избори в страната. „Ако президентът на САЩ Доналд Тръмп осъществи своята заплаха и се обърне към съда, за да се опита да попречи на нормалното преброяване на гласовете, нашите адвокати са готови да му отговорят. И те ще победят“, се казва в изявление на щаба.

В същото време предизборният щаб на Байдън, без да дочака обявяването на изборната победа, създаде интернет-сайт, който ще се занимава със сдаването на властта към администрацията на кандидат демократа.

Междувременно в различни градове демонстрираха поддръжници на двамата претенденти. Във Финикс, щата Аризона, се събраха привърженици на Тръмп, няколко човека са проникнали в охраняваната иначе сграда на избирателната секция, но след малко са излезли оттам. Някои лица от тълпата били въоръжени. Във Вашингтон и Ню Йорк пък се събраха привърженици на Байдън, недоволни от Тръмп заради оспорването на резултатите от вода и намеренията му за съдебни искове. Няколко десетки души са се събрали на площад „Вашингтон“ в Ню Йорк, главно поддръжници на демократа Джо Байдън. Те осъдиха критикуваха Доналд Тръмп, който призовава за прекратяване на преброяването на гласовете в някои щати. Участници в движението „Животът на чернокожите има знамение“ (lack Lives Matters) се присъединиха към протестиращите. Те започнаха да скандират обиди към служителите на реда, както и към Тръмп, след което започнаха арестите. „Намалете полицейските разходи! Махни се, Тръмп!“, викаха активистите. Полицията арестува около 10 души. След това действието продължи в по-тих режим, но в близост до мястото остава блокирано всичко. Полицията отцепи целия район. Но при безредеци в Манхатън бяха задържани 60 души.

Губернаторката на щата Орегон Кийт Браун, която е от Демократическата партия, разпореди разполагането на Национална гвардия в Портланд за възстановяване на реда по улиците, където избухнаха протести след изборите. Правоохранителните органи регистрираха „мащабни нарушения“. Има съобщения за актове на вандализъм. Съобщаваше се за 9 задържани.

Иначе сегашните избори в САЩ биха различни рекорди. Джо Байдън вече е кандидат президентът с най-много събрани гласове в историята на страната. Според преброяването на „Ню Йорк Таймс“ той вече е събрал около 70 млн гласа, което го поставя над 69,4 млн, които Барак Обама е получил за своята гръмка победа през 2008 година.

Не само Байдън, но и неговият съперник и настоящ президент Доналд Тръмп е на път да вземе безпрецедентен брой гласове със своите 66,7 млн гласа в момента. Ключът се крие в необичайно високата избирателна активност на тези избори, която според някои анализатори е на път да стане най-голямата от един век. „На тези избори са гласували над 150 млн души, което е повече от всеки друг път в историята на тази страна,“ каза Байдън в реч през нощта.

Освен вече подобрените рекорди, тези избори все още могат да донесат изненади. Според организацията за анализ на изборите в САЩ „Изборен проект“, сега се очаква да гласуват 159 млн души, което би представлявало участие от 66,8% от имащите право на глас. Този процент не е достигнат от изборите през 1900 г., тъй като през 20-ти век участието винаги е било между 50 и 60 процента. Единствената година през миналия век, през която е достигнат подобен брой, е през 1960 г., когато демократът Джон Кенеди е избран пред републиканеца Ричард Никсън.

Анализатори като Нейт Силвър посочват, че Байдън ще получи около 80 млн гласа, което надскача всички други избори. Тръмп също може да получи между 73 и 75 млн, казва главният редактор на медията за анализ на изборите в социалните медии. По този начин и двамата биха се класирали сред най-популярните кандидат-президенти в историята на САЩ.

Междувременно в свой анализ „Евронюз“ твърди, че Русия не очаква много от резултата от президентските избори в САЩ. Преди четири години мнозина се надяваха, че идването на власт на Доналд Тръмп ще доведе до подобряване на двустранните отношения, но това само подтикна опонентите му да развият конспиративната теория за намесата на Русия в изборите. Отношенията продължиха да се влошават, коментира „Евронюз“.

„Очакванията на Русия и от двамата кандидати са приблизително еднакви“, каза Леонид Слуцки, председател на комисията по международни отношения на Държавната дума. Тръмп ще говори конструктивно, но ще прави обратното. Байдън ще говори и ще действа деструктивно. Кой е по-добър? По-добре лъжа и разочарование или ясно разбиране, че САЩ са нашият геостратегически противник? “ Но докато междудържавните отношения вероятно ще останат на същото ниско ниво при всеки домакин на Белия дом, Тръмп лично все още се радва на известна симпатия в Русия. Основният приоритетен въпрос, по който Москва би искала да постигне споразумение с Вашингтон, е да продължи Договора за намаляване на стратегическото въоръжение, който изтича през февруари 2021 г.

Пред радио „Юроп 1“ френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан окачестви като „историческо гласуване“ сегашните избори. „Както заради напрежението, с което то е съпроводено, така и заради мащаба на избирателната активност, защото пред избирателните урни дойдоха над 70% от гражданите. Това е много висок показател и пример за другите страни. Президентът, който ще бъде определен от това гласуване, ще има най-широката подкрепа на избирателите в историята на САЩ“, обобщи първият дипломат на Франция.

 

Мигнюз

САЩ

More in САЩ

хилари тръмп768x432

Хилари Клинтън: Гласуването за Тръмп е гласуване за Путин

март 13, 2024
Image_17344904_40_0

Bild хвърли бомба: Това е тайният план в ръкава на Тръмп за Украйна и Путин

март 9, 2024
1010x570

Тъкър Карлсън нарече думите на Байдън, че Украйна може да спре Русия „бълнуване на луд“

март 8, 2024
980x551_1709115677_8262279738184632447_big

Проучване: Тръмп води с 5% на Байдън

март 3, 2024
28dc265efa154b77bf9604ea4253abba

Байдън си изпусна нервите и обиди жестоко Путин, Кремъл реагира: Думите му позорят само самите САЩ

февруари 22, 2024
1010x570

Тръмп: Смъртта на Навални ми изясни, че САЩ е залязваща и проваляща се нация

февруари 19, 2024