СВЯТ

Шведската стратегия срещу коронавируса се оказа провал, затягат мерките и там

Шведската стратегия срещу коронавируса се оказа провал, затягат мерките и там

zx952y526_4133796

 

 

Властите в Швеция забраниха събирания на повече от осем души на едно място като част от мерките срещу втората вълна от коронавирус. Те включват още и защитни мерки около домовете за възрастни хора и забрана за продажба на алкохол в ресторанти и барове след 22.00 ч. Така страната започва бавно да изоставя “шведския модел“ за борба срещу заразата, който изключваше въвеждането на карантина, съобщава вестник “Вашингтон поуст“.

 

 

 

„Това е ясен сигнал за всеки у нас относно мерките, които ще се прилагат в бъдеще,“ каза министър-председателят на Швеция Стефан Льовен по време на пресконференция в понеделник. “Не ходете на фитнес, не ходете в библиотеката, не вечеряйте в ресоранти, не организираите партита“, каза той.

 

 
В петък Швеция регистрира почти 6000 нови случая на коронавирус в рамките на ден. Общият брой на инфекциите е близо 200 000 в страна с 10 милиона души. В столицата Стокхолм 1 на всеки 5 души е тестван положително, а официалният брой на положителните случаи може да се окаже много по-голям, ако се направят повече тестове. Хоспитализациите нарастват по-бързо в Швеция, отколкото в която и да е друга европейска държава, а смъртността на глава от населението е няколко пъти по-висока от тази на съседните Финландия, Дания и Норвегия.

 

 

 

 

Шведският водещ епидемиолог Андерс Тегнел прогнозира по-рано през годината, че до есента Швеция ще е натрупала по-високо ниво на имунитет от съседите си и че въздействието на втората вълна “вероятно ще бъде доста ниско“. Въпреки че Тегнел твърди, че “стадният имунитет“ никога не е бил цел за Швеция, той изглежда вярва, че относително леките мерки в страната ще й помогнат да издържи най-лошото от пандемията в дългосрочен план.

 

 

 

„Досегашната стратегията на Швеция се оказва драматичен провал“, каза пред Financial Times Лена Айнхорн, шведски вирусолог и ярък противник на стратегията на Тенгел. “Преди четири дни имахме осем пъти повече случаи на глава от населението от Финландия и три и половина пъти повече от Норвегия“.

 

 

 

Тегнел обаче остава донякъде непреклонен. „Не, ние ще продължим по този път“, каза той в петък пред “Ройтерс“. Той също така заяви, че правителствата на други страни взимат пример от Швеция. “Сега почти никой в Европа не затваря училищата“, каза той.

 

 

 

Сега

 

 

СВЯТ

More in СВЯТ

Апти_Алаудинов_2343663925109928787_8510251585202529343_big

Бившият командир на „Ахмат“: Въоръжените сили на Украйна ще започнат да се разпадат в повечето направления през май-юни

април 24, 2024
ako-rusiia-specheli-voinata-evropa-726

Урсула фон дер Лайен с епохално откритие: Ако Русия спечели войната, Европа вече няма да е същата

април 24, 2024
бригади

Forbes: Две бригади на украинските въоръжени сили избягаха от Очеретино

април 24, 2024
тръмп-1

Грешка или не? Тръмп пред европейски лидери: Украйна е част от Русия

април 23, 2024
володин

След решението на САЩ за руските активи Русия има всички основания да конфискува западни активи

април 22, 2024
сакс

Милиардерът Дейвид Сакс: Разпадът на Украйна е неизбежен, въпреки новите 60 милиарда от САЩ

април 21, 2024