ОБЩЕСТВО

Шефът на Лекарския съюз за болниците и ковид кризата: Системата се справи, обществото се провали

Шефът на Лекарския съюз за болниците и ковид кризата: Системата се справи, обществото се провали

 

big_111

 

 

 

Председателят на БЛС говори в ефира за състоянието на болниците в условията на пандемията. Той коментира и как функционира Здравната каса.

 

 

 

Има болници, които не са оборудвани за COVID-кризата. За това знаехме още преди пандемията, някои болници бяха затруднени. Има натоварване на системата, но тя не се е сринала. В момента сме на 10% капацитетът на леглата, стремим се да станат 20%. Това заяви д-р Иван Маджаров в предаването „Още от деня“ по БНТ.

 

 

 

„По начина, по който възникна тази епидемия, е трудно дори на добре оборудвани системи да поемат всички болни“, призна той, пише Novini.bg.

 

 

 

„Системата се справи, обществото се провали. До какво доведоха по-строгите мерки – отложихме вълната. Ние не можем да наложим елементарните мерки за носене на маски, представете си как ще затворим цялата държава“, пита се председателят на БЛС.

 

 

 

„Повечето средства за здравеопазване ще дадат възможност за глътка въздух, но няма да решат проблемите. Колегите на първа линия не са напуснали постовете си. Персоналът работи все по-амбицирано. Има лекари, които са се върнали на работните си места след прекаран COVID -19. Има и кадрови дефицити“, допълни Маджаров.

 

 

 

По повод осигуряването на звена за COVID-болни в поликлиниките, д-р Иван Маджаров обяви: „Всеки, който е МБАЛ може да осигури поток за COVID-болни. Лошото е, че сме най-бедната държава в ЕС. Дългото неглижиране на проблемите доведе дотам, че много колеги потърсиха кариерно развитие навън. Той призна, че авторитетът на професията се е сринал“.

 

 

 

„Има региони в страната, където положението е много тежко. Трябва да има регионална политика, за да се запазят кадрите, както и да има ясни правила за растеж в кариерата. България отделя едва 4,5% от БВП на фона на другите европейски страни. Ако това не се промени и в здравеопазването няма да се промени нищо. Няма да се реформира системата, докато експертите бягат навън“, предупреди той.

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

свещ

Тъжна вест: Отиде си голям български поет! СНИМКА

март 29, 2024
tova-li-e-balgariia-prebiha-817

Пребиха афганистанец, който от 20 г. живее в София и жена му – българка, посред бял ден пред блока им

март 29, 2024
big_768206

Скандал в парламента: Кой шмърка в залата и кой ползва крем от тестис на усурийски тигър

март 29, 2024
171161419827241

Наистина ли се помисли за Кралица?… Илияна Раева втрещи с външния си вид

март 28, 2024
парите

Енергийно дружество предупреди за голям проблем със сметките за ток от 1 юли

март 28, 2024
горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024