СВЯТ

Bild: Байдън ще погребе „Северен поток 2“

Bild: Байдън ще погребе „Северен поток 2“

 

 

52593713_303

 

 

Журналистът на германското издание Bild Юлиан Рьопке призова Германия да се подготви за „погребението“ на газопровода „Северен поток 2“, след като демократът Джоузеф Байдън дойде на власт в САЩ.

В статията си той отбелязва, че това ще се случи поради намерението на американските власти да наложат санкции срещу застрахователни и сертифициращи компании, които осигуряват работата на руските кораби по полагането на тръбите от газопровода.

Журналистът се позовава на мнението на бившия съветник на президента Барак Обама Бенджамин Шмит, който твърди, че демократите и републиканците са еднакво негативно настроени към завършването на работата по „Северен поток“.

Позицията му се потвърждава от американския експерт по енергийна сигурност Алън Райли. Той вярва, че новите санкции ще принудят „Газпром“ дълго време да търси сертифициращи компании. Което в резултат може да доведе до срив на целия проект.

Райли също така изтъква, че основната цел на Байдън е окончателно да прекрати строителството на тръбопровода. За целта администрацията му може да предложи на Германия „широк пакет за сигурност“, който би включвал замяна на руския газ с възобновяеми ресурси на ниски цени.

Това предложение вероятно ще принуди германските власти окончателно да се откажат от споразуменията за „Северен поток 2“, заключава журналистът.

По-рано беше съобщено, че Сенатът и Камарата на представителите на Конгреса на САЩ ще наложат санкции срещу застрахователни и сертифициращи компании, които си сътрудничат с руски кораби и предприятия, завършващи строителството на газопровода „Северен поток 2“.

Изпълнението на проекта „Северен поток 2“ бе спряно поради санкциите, наложени от САЩ през декември 2019 г. срещу изпълнителите на газопровода. Президентът Владимир Путин обяви през януари 2020 г., че „Северен поток 2“ ще бъде завършен от руска страна, но строителството ще бъде завършено няколко месеца по-късно от планираното.

Превод и редакция: DarikNews

loading...
СВЯТ

More in СВЯТ

d503573106af46bc8cc1d25f96124312

Путин: Китай даде пример на целия свят за успешна борба с коронавируса

ноември 17, 2020
560x315

Меркел предлага децата да изберат само по един приятел за игра

ноември 17, 2020
orban_moraw

Унгария и Полша блокираха бюджета на ЕС и ковид – помощите! Какво следва?

ноември 16, 2020
big_67

Обмислят задължителна ваксинация срещу коронавирус при пътуване в чужбина

ноември 16, 2020
560x315 (1)

Венецуела купува 10 млн. дози от руската COVID ваксина и ще я произвежда

ноември 16, 2020
phpv6bfmz_800x_

Нови мерки в Европа – всички по домовете, навън само за храна и лекарства

ноември 15, 2020