СВЯТ

Новият мутирал щам на COVID-19 е извън контрол, откриха го в още четири държави

Новият мутирал щам на COVID-19 е извън контрол, откриха го в още четири държави

 

koronavirus

 

 

 

Новият щам на коронавируса, който по-рано бе открит във Великобритания, е открит още в три страни – Нидерландия, Дания, Южна Африка и Австралия. Притеснителната новина бе съобщена от Световната здравна организация, информира Би Би Си.

 

 

 

Специалистите напомнят, че новият тип на коронавируса се разпространява много по-бързо от този, който ни е известен в момента, но засега не може да се говори дали е по-опасен. Освен това, няма доказателства, че мутацията на вируса реагира по друг начин на ваксината.

 

 

 

Правителството на Нидерландия заяви, че в близките дни започва работа с други страни членки на ЕС с цел проучване на възможното разпространение на новия щам. Освен това, от 1 януари страната взе решение да спре всички полети от Великобритания.

 

 

 

СЗО съобщи в Туитър, че е в контакт с британските власти. И обяви, че Лондон споделя информация за продължаващите изследвания на мутацията. „Обществеността ще бъде информирана, когато научим повече за характеристиките на тази вариация на вируса“, уточниха от СЗО.

 

 

 

Въпреки „значителната доза несигурност“ британският премиер Борис Джонсън съобщи, че новият щам може да е 70% по-преносим от стария.

 

 

 

Британският министър на здравеопазването Мат Ханкок заяви днес, че новият щам на новия коронавирус е „извън контрол“. Така той оправда карантинните мерки в Лондон и част от Англия, които според него биха могли да продължат до масовото ваксиниране, предаде Франс прес.

 

 

 

За жалост новият щам на вируса е извън контрол. Ние трябва да си върнем контрола и единственият начин това да стане е отново да ограничим социалните контакти, заяви Ханкок в ефира на Скай нюз, предава БТА.

 

 

 

 

Вчера правителството на консерватора Борис Джонсън обяви, че отново въвежда карантина в Лондон, в Югоизточна Англия и в част от източната ѝ част. Това ще принуди над 16 милиона британци да си останат у дома и да се откажат от коледните срещи.

 

 

 

Франция, Италия и Германия са на път да последват решението на Нидерландия и да преустановят пътуванията от Великобритания. Париж и Рим възнамеряват да прекратят въздушния и железопътния трафик до Острова заради открития по-заразен нов щам на COVID-19.

Новината идва и на фона на влезлите в сила от днес по-строги мерки в някои части на Англия, сред които и столицата.

 

Вечер редица европейски държави взеха подобно решение. Белгия също е забранила полетите. В ефира на телевизия VRT премиерът Александер де Кро обяви, че забраната за пътувания ще бъде в сила поне за 24 часа.

 

 

Министерството на здравеопазването в Германия също обяви, че ще предприеме действия и ще забрани полетите от Великобритания и Южна Африка, където е регистриран новият щам. 
Според данните на здравните власти новият щам на инфекцията е 70% по-заразен. Все още няма информация дали той води до повече летални случаи. Новият щам е отговорен за ръста на инфекциите на острова.

СВЯТ

More in СВЯТ

хилари тръмп768x432

Хилари Клинтън: Гласуването за Тръмп е гласуване за Путин

март 13, 2024
путин

Путин: Не вярвам на никого. Войната в Украйна ще спре, ако Москва получи „гаранции за сигурност“

март 13, 2024
челинджър

Британски „Чалънджър“ затъна в калта по време на украинска демонстрация за медиите

март 12, 2024
боинг-служ.

Инженерът, който съобщи за проблеми и нередности при монтажа на „Боинг“, е намерен мъртъв

март 12, 2024
Image_17344904_40_0

Bild хвърли бомба: Това е тайният план в ръкава на Тръмп за Украйна и Путин

март 9, 2024
1010x570

Тъкър Карлсън нарече думите на Байдън, че Украйна може да спре Русия „бълнуване на луд“

март 8, 2024