Европа

Великобритания сменя тактиката – ще дава по една доза ваксина

Великобритания сменя тактиката – ще дава по една доза ваксина

 

112_55

 

 

 

Великобритания, която първа в света започна масова ваксинация срещу COVID-19 и вече има две одобрени ваксини за употреба, реши да смени подхода си. Новият курс е максимум хора да получат поне по една доза ваксина, преди да се пристъпи към поставяне на втората доза, съобщи „Гардиън“.

Така може да се наложи над 500-те хиляди британци, които вече получиха първата си доза, да чакат до 12 седмици за втората доза, въпреки че по указания тя трябва да се постави след 3 седмици (4 седмици за ваксината на Оксфорд). В момента във Великобритания са одобрени ваксините на „Пфайзер/Бионтех“ и на „Оксфорд/АстраЗенека“. И двете изискват две дози, като от Националната здравна служба на Острова уверяват, че никой няма да остане без втората си доза, необходима за гарантиране на пълен имунитет.

Сър Саймън Стивънс, главен директор на Националната здравна служба, е обявил това решение в писмо до ръководния състав на службата в сряда – ден, в който във Великобритания бяха регистрирани 981 нови жертви на коронавируса, съобщава британското издание. Промяната идва след указания на тамошната агенция по лекарствата.

Идеята се появи преди Коледа, като пръв я изказа проф. Дейвид Салисбъри, бивш шеф на имунизациите в министерството на здравеопазването. Според него за втората доза трябва да се мисли, когато има достатъчно наличности от ваксини. Тази политика означава, че най-уязвимите групи ще имат по-малка защита, но пък броят на хората, които имат поне някаква защита, ще се удвои. Салисбъри бе подкрепен и от бившия премиер Тони Блеър. „Дава ли първата доза поне 50% имунитет? Ако дава, то не следва да задържаме хиляди дози от ваксината“, коментира той. Според опоненти на предложението обаче такава промяна е твърде рискована и липсва достатъчно информация за ефикасността на една доза.

Според изследване, публикувано в New England Journal of Medicine, първата доза от ваксината на „Пфайзер“ дава 91% ефективност, а две дози – 95%. „Това оправдава стратегията да се ваксинират първо повече хора с една доза, а след това да им се даде втора доза, когато е налична“, обясни Салисбъри. Според изследването ваксината показва 52% ефективност в периода между първата и втората доза, но според професора всяка доза започва да действа няколко дни след поставянето.

Стивънс очаква в късната пролет във Великобритания да са ваксинирани 25 млн. души от приоритетните групи. Според съсловни организации на лекарите обаче тази внезапна промяна в плановете ще предизвика огромен натиск върху здравната система и кампанията за ваксиниране на населението. Тя ще се окаже и повод за тревога сред хиляди хора от най-рисковите групи, които получиха първата си доза и сега ще тънат в неизвестност кога ще се появи втората, коментира д-р Джулия Патерсън. Според нея правителството трябва максимално бързо да мобилизира армията в помощ на лекарите за тази мащабна операция.

На практика промяната означава, че много хора, които получиха ваксина от 8 декември нататък, ще чакат чак до края на март за втората доза, посочва „Гардиън“. Здравните власти обаче са притиснати от огромната вълна новозаразени в последните седмици и очакванията смъртните случаи скоро да надхвърлят 1000 на денонощие. Болниците се задъхват и от огромния брой хора в тежко състояние, особено в южните части на Англия. Заради тази тежка ситуация, управляващите в здравеопазването считат, че трябва да се приоритизира поставянето на първа доза на възможно най-много хора от приоритетните групи, за да се намалят смъртността, усложненията и хоспитализациите.

В писмото на Стивънс се посочва, че всеки, който трябва да получи втората си доза до понеделник, ще я получи по план. За хората, които по график трябва да се явят за втора доза след 4 януари, ще има разсрочване от 3-4 до 12 седмици. Тези, които трябва да получат първа доза от Нова година нататък, също няма да получат втората ваксина навреме, а ще чакат до 12 седмици.

От понеделник в кампанията влиза и ваксината на „Оксфорд“, което означава, че във ваксинациите ще бъдат включени и медицинските работници. За разлика от България, където медицинските работници първи получават ваксини, във Великобритания приоритет бе поставен на възрастните хора.

ОТКАЗ

Унгария се отказа да купи ваксини от Русия, страната ще вземе ваксини по механизма за доставки от ЕС или ще купи направо от Китай, съобщи агенция Ройтерс, позовавайки се на шефа на кабинета на Виктор Орбан. Причината за отказа от руската ваксина е в недостатъчните мощности на производителия.

Китай одобри за употреба първата си ваксина срещу новия коронавирус (COVID-19), разработена от китайската държавна фармацевтична компания Sinopharm.

Одобрението, обявено от Съвместния механизъм за превенция и контрол на Държавния съвет, дойде ден след като Sinopharm заяви, че нейната ваксина е показала 79,3% ефективност в предварителните данни от последния етап на клинични изпитвания.  Досега с нея са ваксинирани милион и половина китайци. Намерението на властите е до началото на Лунната Нова година в средата на февруари да бъдат ваксинирани 50 млн.

 

Сега

Европа

More in Европа

1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024
1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024
евро хърватия

Лоша икономическа новина от Хърватия година след приемането на еврото

април 4, 2024
Image_17542094_40_0

Разследват Урсула фон дер Лайен за измама с COVID ваксини

април 2, 2024
борел

Жозеп Борел: Западът подкрепя Киев в полза на своите интереси, а не от любов към украинците

март 26, 2024
орбан402460791

Орбан: Западът може да изпрати войски в Украйна до два-три месеца. Брюксел е пленник на мрежата на Сорос

март 22, 2024