ОБЩЕСТВО

Вече има таен списък кого ще боцнат с първите ваксини

Вече има таен списък кого ще боцнат с първите ваксини

 

991-ratio-vaksina

 

 

В началото на седмицата министър Костадин Ангелов се похвали, че първите 125 000 ваксини срещу коронавируса вече пътуват към България и ще пристигнат за празниците в края на годината с шейната на дядо Коледа.

 

 

Думите му хич не са празна хвалба, но далеч не казват всичко – Lupa.bg научи от свои източници, че в три елитни държавни столични болници вече тече подготовка за ваксинация.

 

 

 

Като първата стъпка е обособяване на списъци с „правоимащи“, които първи ще получат шанс да изпробват чудодейната защита.

 

 

 

Официално с предимство са обитатели на старчески домове, граждани над 80 години с хронични заболявания, както и медиците от първа линия, борещи се с COVID-19. Според нашите хора обаче изготвящите се списъци са все едно извадени от папката с охраняваните лица от НСО.

 

 

 

Започва се с президента, председателя на Народното събрание и министър-председателя, членовете на Министерския съвет, членовете на Конституционния съд, заместник-председателите на Народното събрание, председателя на Върховния касационен съд, председателя на Върховния административен съд, омбудсмана, кметовете на столицата и други големи градове.

 

 

 

Очаква се ваксинацията да покрие и техните семейства, както и заместник-министри, председатели на агенции, висши държавни  служители до девето коляно. Мнозина от тях вече са изкарали коронавируса, но въпреки това ще им бъдат поставени ваксини заради риска от повторно заразяване.

 

 

 

Списъкът е важен, защото въпросните лица ще трябва да бъдат обстойно прегледани в оставащото до пристигането на ваксината време. Целта е да се установи дали не страдат от заболявания, които може да предизвикат нежелани усложнения.

 

 

 

„Старата приказка, че рибата се вмирисва откъм главата, се разказва в нов вариант – рибата се ваксинира откъм главата“, иронично отбелязва нашият източник. И очаква с интерес дали олигархичните кръгове, гравитиращи около основните политически сили, няма също да се опитат да се подредят за боцкане. За което, в интерес на истината, засега нямало индикации.

 

 

Лупа бг

lupa.bg

 

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

kristiyan-tedi

Стана ясно кои са жертвите от кървавата баня с джип в Пловдив, шофьорът е син на служителка от КАТ / СНИМКИ

май 13, 2024
радев,радев

Радев остро срещу Силяновска: РСМ да спазва договорите, вкл. този за Приятелство и добросъседство

май 13, 2024
малинов

Цената на тока скача от 1 юли – няма как иначе, обяви енергийният министър

май 12, 2024
катастрофа

Няма край: Ад с много ранени на пътя за „Маказа“, дете е с опасност за живота

май 12, 2024
171544294712064

Трагедия! Наш спортист почина само на 38 години

май 11, 2024
1010x570

Американците ни натискат да дадем на Украйна безплатно двата реактора от АЕЦ „Белене“?

май 11, 2024