Коментари

Д-р Панчо Панайотов: Как спокойно да минем през К-19

Д-р Панчо Панайотов: Как спокойно да минем през К-19

1435402326

 

 

 

 

Известният действащ лекар и екскмет на Дупница Панчо Панайотов написа:

„Пиша този текст, с една цел- да бъде полезен на читателите и особено на тези, които са наплашени, наплашени, както никой до сега не ги е плашил. По тази причина, няма да се съобразявам с обема му. Всяка дума е искрена и вярвам вярна. Всеки коментар, очевидно на тролове, на калинки( включително и мъжки), на лузъри, от рода на-  “ ти пък много знаеш“, “ ти пък кой си“, коментари, обиди без нито атом аргумент ги блокирам и трия 2 секунди след като ги прочета. Нищо лично, тази страница не е за толкова умни.

 
Душици наплашени

 

 
Този китайски вирус, не е по- опасен от другите ( аерозолни) вируси- грипни, парагрипни, от които боледуваме всяка година. Това твърдят единствените лекари специалисти, които имат знанието и правото да посочат истинската причина за смъртта, които единствените пост-мортем изследват органите, тъканите включително и на клетъчно и субклетъчно ниво, а това са лекарите патолози. НИКОЙ ДРУГ НЯМА ЗНАНИЕТО ЗА ПРИЧИНАТА ЗА ОБЯВЕНАТА СМЪРТ ОСВЕН ПАТОЛОЗИТЕ. НИКОЙ ДРУГ! И най- добрите лекари, от най- добрата клиника в света, нямат знанието, а следователно и правото само въз основа на клиничната диагноза да посочват, да обявяват причината за смъртта.

 

 
Следователно, това което всеки ден обявяват( починали от корона вирус), е лъжа, медицински недостоверно, неетично. Това е недопустимо. Това е официализирана, масова ятрогения( когато лекаря със своите непремерени думи, жестове, когато с неадекватно лечение уврежда психо СОМАТИЧНОТО здраве на пациента).

 

 
Две жени на еднаква възраст- на 75 години. двете с пневмония. Едната с тежка дихателна недостатъчност, за жалост почива. Другата, другата в задоволително общо състояние ( ходи сама, включително и по двора). Разликата. Първата е с тежко подлежащо заболяване- тежка анемия, която сама по себе си ( под определени стойности е несъвместима с живота). Другата е с добро количество еритроцити и понася Ковид пневмонията( доказана) много по- леко.

 

 

 
Добрата медицинска практика при първата пациентка изисква: преглед от личния лекар. Настаняване в болница и най- важното освен кислород терапията( важно е!. Вчера при посещение на пациент у дома – също лекуван по телефона измерих кислородното насищане- 90- ниско настанихме го в линейката за болница, сложихме го на кислород и 30- 40 минути по-късно късно, когато пристигнахме, отново измерих кислорода в кръвта беше-94. А и пациентката каза- докторе по- спокойно дишам. ). Та при тази пациентка другото най- важно е да се внесе еритроцити, които тя няма и което може да се направи само в болница.
Не е извършен преглед; не е приета в болница. За какво говорим.

 

 
ПРЕДПАЗВАНЕТО ОТ ВИРУСА.

 

 
Темата е аерозолните вируси. Темата не е другите семейства вируси, които се предават от човек на човек чрез наранена кожа, наранена лигавица, чрез други телесни течности. Темата е онези вируси, които засягат дихателната система, всяка година страдаме от тях и се предават основно чрез аерозола, който се отделя от нас при всяко издишване, кашлица, кихане.
Аерозола представлява газ, в случая въздух, в който има миниатюрни капчици течност( в случая, телесна течност- трансудат и/ или ексудат.).

 

 

 
В издишания въздух се съдържат милиони капчици телесна течност. В тези капчици се намират милиони клетки. В заразоносителите ( за разлика от здравите, чистите) в всяка клетка се намират вируси.

 

 

 
Аерозола, който издишваме се състои от различно фракции( различна големина на капчиците телесна течност).
При кашляне и кихане всеки е виждал капчиците, които хвърчат. Това е най- едрата фракция на аерозола. Освен тази едра фракция, има и няколко други с много малки капчици. Те не се виждат, защото са много малки, микроскопични.
Какво е значението на тези различни фракции капчици за заразяването.

 

 

 
Основно, много по- голямо значение за заразяването имат, невидимите за окото капчици. Защото.
Съдбата, живота на тези различни капчици е различен.
Едрите капки( основно при кашляне и кихане), бързо се утаяват- изчезват от въздуха и падат.( Те като по- големи, с по- голямо тегло по- бързо преодоляват съпротивлението, плътността на въздуха и в рамките на секунди се утаяват-, няма ги във въздуха).
Другите фракции, с много малък обем и тегло, невидими за окото могат и остават във въздуха часове, дни. Жизнеспособността на тези заразени клетки, плуващи във въздуха е в зависимост от температурата и влажността му. По- високата температура и по- ниска влажност по- бързо  „убиват“ клетките и вируса в тях. ( Клетките се дехидратират, мумифицират, а заедно с тях загиват и вирусите). Обратно, при по хладно и по- висока влажност на въздуха , клетките се запазват повече време, а в тях и вируса.

 

 

 
Следователно. Непрекъснато, в градовете, селата, там където има хора, въздуха около нас съдържа аерозол отделян при човешкото издишване. НАВСЯКЪДЕ!!.
Цял живот ние вдишваме въздух, а с него и аерозол, издишан от други. Цял живот. Част от този чужд аерозол, може да е  “ заразен“ в него да има капчици, със заразени клетки.

 

 

 
МАСКИТЕ ПРЕДПАЗВАТ ЛИ

 

 

 
Значението на маските е минимално. Те предпазват само от най- едрите фракции- при кашляне и кихане( когато на половин ,един метър от теб буквално те наплюят. Тогава маската ще задържи тези едри, заразени, капки.
Маските не могат да ви предпазят от дребните фракции, които се отделят при дишане. Прашинките, които виждате в стаята огрята от слънчев лъч и които свободно се реят в въздуха са хиляди пъти по- големи от опасните частички от аерозола , които свободно преминават ( като по магистрала),покрай и през маската.

 

 

 
Можем ли да се предпазим така, че нито един вирус да не ни „хване“. Почти е невъзможно.
Това означава ли, че всяко прикосновение,всяко  вдишване на заразен аерозол, ще ни разболее.
Не. Не означава.
Дали ще се разболеете, основно зависи от експонацията( количеството вируси, които ще ви “ нападнат“. Ако ви нападнат хиляда вируса( числата са случайни за преглед ост), няма да се разболеете. Вашата имунна защита ще идентифицира( разпознае) чуждия белтък, ще се организира и ще го унищожи. Ако ви нападнат един милион вируси, имунната система ще направи същото, но докато ги убие може да развиете леки симптоми на заболяването.

 

 

 
Ако вирусите са един милиард- защитата се пропуква, вирусите са много и развивате сериозно заболяване.
То излиза, че ако се заразиш с малко вируси, хем не се разболяваш, хем ще си изградиш имунитет. Да. Точно така.
От всичко казано да тук. Най- голямо значение за заразяването имат:

 

 

 
1. Концентрацията на заразен аерозол в въздуха около вас( който вдишвате).

 

 
2.Времето на експонация( колко време сте, колко време дишате в “ заразения“ въздух. Ако сте там 3_4_5 минути е едно, ако сте 15_30 минути е друго.

 
От казаното до тук следва, друг правилен извод:

 
Най- опасни са закритите помещения, в които има/ или е имало и други хора. В тези помещения, въздуха дълго време е един и същ. И ако там е имало заразоносители , часове след като те са напуснали във въздуха “ плуват“ милиарди заразени клетки, които вие ще вдишвате часове ако сте там.( Дори и да няма вече друг в стаята, залата).
Откритите места, са почти безопасни. Там концентрацията на заразен аерозол, е много, много ниска. Особено при вятър, особено паркове, гори, но също улици, площади.

 

 

 

 
От това следва ли, че по- важно от маската е проветряването на стаите, залите, магазините. Да. Точно така.
Хиляди хора се разразяват и им минава без да усетят; хиляди хора се заразяват и преминават много леко; други хиляди се разболяват по- сериозно. Най- тежко се засягат хората с сериозни хронични подлежащи заболявания.

 

 

 

 
Сърдечно съдови заболявания. Най- много са. ИБС, най- често с ритъмни нарушения; сърдечна недостатъчност; хипертония.
Не се паникъосвайте. Епидемията от вас изисква, повече внимание и отговорност за основното си заболяване-
Следете си ритъма( ако се налага и провеждате лечение за контрол ( в повечето случаи с хронично предсърдно мъждене). Най добрия ритъм 60-90 / Мин. Ако падне много или се повиши много , особено се яви пулсов дефицит- лекуващ лекар да прецизира терапията.

 

 

 

 
Приемайте си терапията за сърдечна недостатъчност. Обикновено са няколко медикамента. Неправилното приемане( небрежност, безхаберие) само на един ще създаде проблеми. Контролирайте си кръвното. Така както не е добре да бъде неприемливо високо, така не е добре да бъде и неприемливо ниско.

 

 

 
Диабет. По внимателен и отговорен контрол на кръвната захар. А това значи по стриктно приемаме на медикаментите ) таблетки или инсулин).по стриктен двигателен и  хранителен режим. Самонаблюдение- чувството на жажда, количеството урина, остри моментни прималявания, треперене. Препоръчително – и за тези, които са на лечение с „хапчета“ да си купят глюкомер. Просто е изследването и може да се прави у дома( тези на инсулин си имат апаратчета).

 

 

 
Анемиите- особено неблагоприятни подлежащи заболявания. Много пряка е връзката между това подлежащо заболяване и евентуално остро заболяване на белия дроб.

 

 

 
Измервайте си хемоглобина и еритроцитите. Трябва да са в норма или близо. При вас много тежко ще протече евентуално остро белодробно възпаление, ако еритроцитите са малко

 

 

 

 
Спирам стана много обемно.

 

 
Написаното ми отне часове труд.
Приемам коментари. Критики. Но с аргументи. Писаници на тролове, калинки и мисирки ще блокирам и трия. Не съм си разрешил да отида на чужда страница и да хуля, да обиждам. Уважавам чуждата свобода, но и собствената. Ако написаното е било полезно и на петима и на двама дори, е пак добре“.

 

 

19 минути

https://19min.bg/news/8/143456.html?page=1

 

Коментари

More in Коментари

960x540

България е на прага на конституционна криза. Вината за това е изцяло на правната нула Христо Иванов

април 18, 2024
hristo-grozev-768x403

Сириец разкости Христо Грозев: Човек с психични отклонения, който от малък си играе на тайни агенти, търчи и клюкари съучениците си на класната и ги обвинява в агентури

април 12, 2024
chukov

Боян Чуков: Скоро безусловната капитулация на Киев ще бъде най-обсъжданата международна тема

април 12, 2024
bb48fb65db3b4836aef941041d75e75b

Карбовски: Киро иска да бъде избран, за да може той лично да даде властта на ГЕРБ

април 5, 2024
kiril-petkov

Калина Андролова: Някой да скрие Кирил Петков поне до деня на гласуването / ВИДЕО

април 2, 2024
соломон

Соломон иска католици и православни да си обединят Великдена – само така можело да се пречупи Путин

март 31, 2024