Русия

Заедно срещу заплахата! Путин похвали компанията „АстраЗенека“

Заедно срещу заплахата! Путин похвали компанията „АстраЗенека“

zaedno-sreshtu-zaplahata-putin-pohvali-kompaniata-astrazeneka-1

 

 

 

Руският президент Владимир Путин похвали днес британската фармацевтична компания „АстраЗенека“ за решението ѝ да направи пробно комбиниране между своята експериментална ваксина срещу COVID-19 и руската „Спутник V“, предаде Ройтерс.

 

 

 

Путин направи изказването по видеоконферентна връзка на виртуално събитие, на което „АстраЗенека“ подписа меморандум за сътрудничество с руския институт „Гамалея“, разработил „Спутник V“, с Руския фонд за преки инвестиции (РФПИ) и руската фармацевтична компания „Р-Фарм“. Това съобщи БТА.

Продължаващите клиничните изпитания показват, че „Спутник V“ има над 90 процента ефективност – по-висока от тази на ваксината на „АстраЗенека“ и сходна с тази на американските конкуренти „Пфайзер“ и „Модерна“.

 

 

 

Путин похвали главния изпълнителен директор на „АстраЗенека“ Паскал Сорио, който се включи по видеоконферентна връзка.

„Искам да изтъкна Вашата активна позиция за постигане на целите, които са изключително важни не само за Вашата компания, но всъщност, без прекалена бомбастичност и преувеличение, за човечеството“, каза Путин.

Ръководителят на РФПИ Кирил Дмитриев заяви, че клиничните изпитания, комбиниращи „Спутник V“ и ваксината на „АстраЗенека“, ще започнат скоро в три държави. Той не назова тези страни, но спомена, че някои от тях са в Близкия изток и от бившия Съветски съюз.

 

 

 

 

По-рано Дмитриев каза, че според Русия комбинацията ще повиши ефективността на ваксината на „АстраЗенека“. РФПИ финансира и популяризира „Спутник V“.

Кейт Бингам, която оглавява британската работна група за разработване на ваксина, заяви този месец, че Великобритания ще започне изпитания догодина, използвайки комбинации от различни видове ваксина за първоначалните и вторичните ваксинации, като се надява, че подобен подход може да засили имунната реакция.

 

 

 

Сътрудничеството между една от водещите британски компании и руския изследователски институт подчертава натиска за разработване на ефективна ваксина за борба с пандемията от коронавирус, отнела досега живота на над 1,6 милион души по света.

В Москва този ход се разглежда като дългоочаквано гласуване на доверие от страна на западен производител към ваксината „Спутник V“, която според руските власти е обект на подкрепяна от чуждестранни сили клеветническа кампания. Русия иска да произвежда новата ваксина съвместно, ако тя се окаже ефективна.

 

 

 

 

Дмитриев каза, че според Русия „Спутник V“ е доста ефективна срещу новия щам на коронавируса, установен в Европа.

Той заяви, че Беларус ще започне да произвежда руската ваксина през първата четвърт на следващата година и че Казахстан вече е започнал производство.

По думите му чуждестранни заводи ще произведат над 500 милиона дози от руската ваксина догодина.

 

 

БТА, Факти бг

Русия

More in Русия

ezgif-6-4cf25b0bf5

Путин се срещна с Емир Кустурица в Кремъл и обяви: Фашизмът е жив, използват го срещу Русия!

април 2, 2024
Алла Пугачева

Реакцията на Алла Пугачова на терора в „Крокус“ шокира руснаците

март 27, 2024
cf67c3d4c86ffdb6cdc9074ee377d956

Путин: Москва вече знае кой е извършителят на терористичната атака

март 25, 2024
ислам

Това 15-годишно момче спаси над 100 зрители от касапницата до Москва. „Връщах се пак и пак“

март 24, 2024
960x540

Първите показания на един от задържаните терористи: За пари – половин милион рубли

март 23, 2024
big_Scree1

Терористична атака в концертна зала в Подмосковието, има загинали и ранени

март 22, 2024