Коментари

Как това лекарство, което у нас струва 280 лв. ампулата, в Швейцария може да се вземе за 18 лв.! СНИМКА

Как това лекарство, което у нас струва 280 лв. ампулата, в Швейцария може да се вземе за 18 лв.! СНИМКА

manuela_maleeva
Как едно лекарство, което в България струва между 240 и 280 лева, в Швейцари може да се вземе за 18 лева. За този скандален случай разказва тенисиската Мануела Малеева във Фейсбуск. Ето и нейната история във Фейсбук:

Тези дни под пара отново ми звънят познати, за да купя лекарства в Швейцария, които по различни причини не се намират в България. Всички знаем, че в България болните и нуждаещите се, често са оставени да се оправят сами. Адски стресиращо е да ти се обадят и да кажат “Моля те, помагай, нямаме друг начин”. Покрай пандемията хората пътуват много по-малко и тези, които разчитат да им бъдат занесени жизнено важни лекарства закъсват много.

 

 

 
И така, хукнах онзи ден към моя любим швейцарски аптекар, който щом ме видя да влизам в аптеката с умоляващия ми поглед, веднага ме попита “Сега какво Ви трябва?”. Показвам рецептата и започвам да обяснявам, че майка на детенце с проблеми ми се е обадила почти разплакана, че трябва да се намерят някакви си ампули, които да започнат да се бият възможно най-бързо. Че в България са й казали, че за да бъде одобрена от здравната каса ще минат месеци. Че струват между 240 и 280 лв на ампула. Трябва да се бие една на месец в продължение на няколко години. Стрес отвсякъде, къде да ги намери по-бързо и как ще се справят финансово.

 

 

Аптекарят чуква на компютъра няколко клавиша, намира го и ми казва, че ампулите след няколко часа ще са в аптеката. Продават се по 7 в опаковка. Уау, страхотно! Сещам се да го попитам колко струва, за да сравним и да съм сигурна, че намира правилното лекарство. Той ми казва 10 франка (18 лева) на ампула. Или около 130 лева за опаковката от 7 инжекции!!!!!!! Казвам му да провери още веднъж, проверяваме и сравняваме рецептата, казвам му, че сигурно нещо бъркаме, че не е възможно. Почва да проверява наново, звънва няколко телефона дори. Това е, нищо не бъркаме. 18 лв на ампула, вместо средно 250 лв в България. И точно това е лекарството за дадения случай.

 

Хем съм щастлива, че ще се обадя на майката и че ще я зарадвам с хубавите новини, хем се чудя как ще се справя с изпращането на ампулите, хем съм бясна. Как е възможно в една от най-скъпите страни в света едно лекарство да е повече от 13 пъти по-евтино в сравнение с България?! Не един, не два пъти, не пет пъти, а повече от 13 пъти?! Съвсем наясно съм с източването на касата. С дупката, в която е влязло здравеопазването ни от години. С това как закриха Фонда за лечение на деца в чужбина за уж злоупотреби. За това как хора ми споделят, че ще оцелеят въпреки здравеопазването ни!

 

 

Но тук се сблъсках с конкретен случай, за който аз нямам никакво обяснение. Знам, че какви ли не скандали избухват всеки ден и “милите” ни управляващи все ни обясняват, че всичко е наред. Това е подигравка и безочие. Това е престъпление, това е грабеж и геноцид спрямо най-уязвимите и безпомощни българи. Но ако някой от приятелите ми разследващи журналисти иска да се поразрови, с удоволствие ще помогна, за да разберем какво и как.

 

 

 
За да завърша с позитивна нотка…по щастлива случайност намерих същата вечер бус, който тръгваше за България. Българският шофьор беше много любезен, каза че ще държи ампулите на възможно най-студено място (трябваше да се държат в хладилник), сестра ми Katerina ги чакаше в София и веднага ги препрати към майката. За 48 часа ампулите бяха на местоположение и чакам вести днес да чуя как е минала първата инжекция. И другото лекарство, за което не ви писах, но беше жизнено важно, и то стигна до чакащия болен благополучно. То не се намира в България, но поне беше на нормалната му цена…

Коментари

More in Коментари

събев

Бившият министър на „Промяната“ Николай Събев: ПП-ДБ е средство за удоволствие на сексуален доминант

март 27, 2024
sivilov

Ал. Сивилов: „Терористичният акт е организиран от хора, които не искат войната да спре“. И каза кой има най-голяма полза

март 23, 2024
960x540

Хора без чест и достойнство ни разиграват и мислят, че им вярваме

март 19, 2024
мигри

Трябват масови протести, защото утре, за което някои хора от години предупреждавахме, вече е днес…

март 10, 2024
волгинphpuekalp_800x

Урсула и урсулите с кожата си усещат, че краят на клиширания ЕС наближава

март 7, 2024
ирини

Дъщеря съм на човек, който на 17 години хваща пушка, за да се бори срещу неофашистката хунта в Родината си

март 6, 2024