ОБЩЕСТВО

Кунчев: Ако се отменят мерките, в средата на януари болниците ще са драматично пълни

Кунчев: Ако се отменят мерките, в средата на януари болниците ще са драматично пълни

8dd1c37c26e94b6b86c6ad2cdca2875b

 

 

 

„Ако се отменят епидемичните мерки, в средата на януари болниците ще са драматично пълни“

 

 

Това каза главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев по време на уебинар „Масовите имунизации – ключ към преодоляване на COVID-19 пандемията и предпазване от опасни заразни заболявания“, предаде БТА.

 

 

 

Организатор на форума е Българското сдружение по иновативна медицина. България отново е на първо място по смъртност от COVID-19 в Европа, посочи Кунчев.

 

„Имаме първите кълнове на задържане и лек спад на заболеваемостта, които може бързо да пропилеем, ако не вземем точните решения“, каза още той.

 

 

 

„От една страна, на политическо ниво, има желание за отхлабването на мерките, но от друга гледна точка цифрите, въпреки че показват тенденция за плато и намаляване на натиска върху болниците, все още не са се отразили върху смъртността“, посочи Кунчев.

 

 

 

Противоречиви са данните в Европа, но общата тенденция е към повишаване на случаите на COVID-19, въпреки че през последния 14-дневен отчетен период България показва минус 4.8 процента. По думите на Кунчев в някои държави от ЕС и Европейското икономическо пространство се наблюдава спад в броя на заболелите, но в други – значителен ръст. Нараства броят на болните в Дания, Кипър, Литва, Словакия. Разнообразната картина до голяма степен се дължи на мерките, които всяка държава прилага, допълни той.

 

 

 

Ако се приравнят показателите на антигенните тестове към резултатите от PCR тестовете, данните ще покажат повишена заболеваемост, добави Кунчев и изрази тревогата си, че сега се ползват тестове от над 20 фирми и някои от тях не показват достоверни данни.

 

БТА

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

главун

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

април 16, 2024
милошев

Наш професор: Учените разработват метод за създаване на бебе от два мъжки индивида

април 16, 2024
кючуков

Любомир Кючуков: Правителството не е експертно, а политическо, външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

април 16, 2024
ezgif-2-b348f3a860

Излагация: Прекъснаха партийна среща на ПП в Пловдив с викове: Стига сте лъгали, Кокорчо / ВИДЕО

април 15, 2024
big_4cea

Нейнски: Иран постъпва с Израел така, както Русия с Украйна

април 15, 2024
запрянов

Военният Запрянов: Oт стратегически интерес за България e Украйна да победи, Русия е заплаха за нашата сигурност

април 15, 2024