ОБЩЕСТВО

Кунчев огласи неизвестни досега данни за ваксината „Пфайзер“ и обясни аномалията с ниската смъртност в София

Кунчев огласи неизвестни досега данни за ваксината „Пфайзер“ и обясни аномалията с ниската смъртност в София

php0ycjkq_800x_

 

 

 

 

Иска ми се да има по-сериозен контрол. Добре е да го има, но още по-добре е хората да знаят какво да правят и да го правят. Това заяви в ефира на Нова телевизия главният държавен здравен инспектор и член на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса Ангел Кунчев.

 

 

 

„Моите наблюдения показват, че има три групи предприятия, които изпълниха много точно мерките – хотелите, училищата и големите вериги магазини. Навсякъде има контрол на температурата, дезинфектанти, контрол на влизащите, другаде направиха броя на количките толкова, че да отговаря на изискванията. Желание от тяхна страна за съдействие има“, каза той.

„Ако хората спазват 2 метра дистанция и са с маски, няма да има никакъв проблем“, смята той.

 

 

 

По думите му мобилни групи ще обикалят да проверяват спазват ли се мерките през почивните дни.

„Големите вериги удължиха работното време. Това им струва много, но е много правилен подход“, коментира той.

 

 

На 24 декември от Брюксел тръгват камионите с ваксините към всички страни. Най-вероятно ще дойдат на Коледа. Ще я посрещнем в София и ще я приберем по фризерите. Ще се започне с 5000 души, но ще осигурим възможност във всеки областен град да може да се стартира този процес на 27-и до 29-и декември„, каза той.

 

 

 

„Не бих искал да иззема функциите на Щаба, той може да реши да започнем на 28-и. В София ще има ваксинация в 6 болници, вече имаме списъците“, каза той.

По думите му след Нова година ще получим още ваксини.

 

 

 

На който и да направим първата ваксина, ще е напълно заслужено. Хубаво е да е знаково лице, това би задало насоката на действие на първо време. Ще го оповестим и ще има възможност и телевизиите и другите медии да присъстват“, заяви Кунчев.

 

 

 

Според него още 52 000 ваксини ще дойдат в първата седмица на януари. „Февруари започват големите доставки“, уточни той.

 

 

По думите му организацията трябва да е доста стегната. „Има устройство, което показва температурата. Ако цветът на ваксината е променен, тя не може да се използва. Имаме 5 работни дни, в които при нормални условия трябва да я използваме“, каза той. 

 

 

 

 

Кунчев обеща, че ваксината ще остане доброволна и достъпна безплатно за всеки желаещ.

Според него това, че човечеството успя да се организира и да създаде толкова бързо ваксина, е нещо положително.

 

 

 

„Това, което „Модерна“ и „Пфайзер“ правят е много иновативно и ще се използва занапред най-вероятно при направата на всички ваксини“, подчерта той.

„Виждаме нетърпение в медиите и обществото. Няма да кажа нищо за никоя ваксина, докато не получа решението на Европейската комисия по лекарствата. Там пише какво да очакваме. Всички други приказки са предварителни и спекулации. Нормалният път да дадеш мнение за нещо, е когато получиш информация“, каза той.

 

 

 

 

По думите му кампания ще има и то много широка. „Ще има прецизни и точни описания коя ваксина за коя група действа“, добави той.

 

 

 

 

На въпрос кога е редно да бъдат изборите от епидемиологична гледна точка, Кунчев се засмя и заяви, че се опитват да го плъзнат по тънък лед: 

 

 

„От медицинска гледна точка колкото по-късно са изборите, толкова по-добре. Когато времето се затопля случаите намаляват“, обясни той.

 

 

 

 

По думите му е много вероятно карантинираните да имат право да гласуват в рамките на един час. „Може да ги пуснем от домовете и да отидат в специални секции, само за тях“, уточни той.

 

 

„За мен антигенните тестове не са равностойни на ПСР, но вече ще карантинираме и с тях“, подчерта Кунчев.

„Колкото и да обясняваме, каквито и цифри да даваме, всеки гледа нещата от собствената си камбанария“, каза той.

 

 

 

 

„В азиатските страни нямаше такива дискусии. Там държавата казва – „Ще носите маски“ и всички го правят. Тук всеки спори“, добави Кунчев.

 

 

 

„Според мен няма да скочи драматично заболеваемостта, след като антигенните тестове се приравнят към ПСР-те. Ще има скок с няколко процента. Не е важно на кое място сме и какви са цифрите, а да действаме ефективно“, каза той. 

Мислим да направим проучване и да изследваме един по-голям и един по-малък град изцяло с антигенни тестове„, каза Кучнев.

 

 

 

 

Кунчев коментира статистиката за неочаквано ниската смъртност в София в сравнение с другите градове, на фона на многото заболели в столицата:

 

 

 

„За да е статистически вярно, трябва да се вземат предвид достатъчен брой случаи. Влияят много неща на тези данни – дали в болницата се грижат добре, каква е възрастта на хората, морфологичните данни какви са, кога тези хора са потърсили медицинска помощ“, каза той.

 

 

 

 

„Оптимист съм по отношение на две неща – първо идва пролетта и този вирус намалява при температура и второ – ваксините идват. Общество, което си ваксините както трябва, ще пребори пандемията. Трябва 70% от хората да се ваксинират. Според мен няма да стигнем обаче този процент, защото хора, които са прочели 2 статии ще се обявят против. Тези ваксини са безопасни и не влияят на ДНК-то„, подчерта той.

 

Нова тв, Блиц

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

свещ

Тъжна вест: Отиде си голям български поет! СНИМКА

март 29, 2024
tova-li-e-balgariia-prebiha-817

Пребиха афганистанец, който от 20 г. живее в София и жена му – българка, посред бял ден пред блока им

март 29, 2024
big_768206

Скандал в парламента: Кой шмърка в залата и кой ползва крем от тестис на усурийски тигър

март 29, 2024
171161419827241

Наистина ли се помисли за Кралица?… Илияна Раева втрещи с външния си вид

март 28, 2024
парите

Енергийно дружество предупреди за голям проблем със сметките за ток от 1 юли

март 28, 2024
горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024