ОБЩЕСТВО

Лекарка: Огромната част от хората с положителни тестове са на улицата, вместо да са затворени

Лекарка: Огромната част от хората с положителни тестове са на улицата, вместо да са затворени

 

orig_f275f16ef76d273e3841376b8b6b0e86

 

 

 

Намаляват желаещите да си правят PCR тестове. Хората вече не искат да правят тези изследвания, откакто антигенните тестове са достъпни.

Това съобщи пред БНР д-р Виктория Чобанова, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София област.

 

 

 

Голяма част са си купили тестове и си правят изследванията вкъщи. Не уведомяват изобщо лекар. Огромната част от хората с положителни тестове, антигенни, се разхождат по улиците, пазаруват, в градския транспорт, пътуват. /…/ PCR-ите намаляват като процент, защото всеки PCR означава карантина. Докато антигенният тест дава същата информация, но не значи карантина“, каза д-р Чобанова.

 

 

 

 

Ако сега и антигенният тест въз основа на клинична картина стане основание за карантина, на хората, които си правят тези тестове в домашни условия, никой нищо не може да им каже, посочи д-р Виктория Чобанова. Според нея много малък процент от хората ще известят здравните власти за положителен такъв тест.

 

 

 

Поне тестовете, които се правят в лабораториите, ще бъдат легитимни и ще имат последствия, допълни тя.

 

 

 

Това е много хубава и разумна мярка и аз я приветствам, само че е много закъсняла. Това трябваше да стане август, още преди да започнат хората масово да боледуват, за да можем да изолираме всички, които са носители. Сега вирусът е навсякъде.“

 

 

 

В предаването „Преди всички“ общопрактикуващият лекар предупреди за сериозни проблеми при бъдещите електронни рецепти, които ще се издават по време на извънредна епидемична обстановка и извънредно положение.

Информацията ще се пази в облак, а джипитата няма да имат възможност визуално да разполагат с рецептата, за да я коригират и допълват, поясни Чобанова. „И вероятността пациентите да се разкарват напред-назад, защото аптеката няма да може да изпълни съответната рецепта, изобщо не е малка. В проекта, който видях, обикновената бяла рецепта става 100% електронна.“

 

 

 

Как ще се издава електронна рецепта при домашно посещение и когато ви изписват от болница, как ще се коригират грешки, пита общопрактикуващият лекар.

 

 

 

С рецептите ще имаме много сериозни проблеми, а в същото време санкциите за неправилно издадени рецепти продължават да действат – 50 до 100 лева на грешка, подчерта Виктория Чобанова. Електронните рецепти ще увеличат и възможността за грешка в аптеките, категорична е тя.

 

 

 

Не можем да направим компютърна игра като запазим хартиеното зарче. Трябва да направим и зарчето електронно. Същото правим и тук – някаква смесица между правилата за хартиените рецепти и електронния начин на подаване“, коментира д-р Чобанова.

 

 

 

От момента, в който електронната рецепта стане задължителна, личните лекари няма да могат да издават рецепта на хартиен носител, допълни още тя. Единствената възможност да получим нещо на хартия ще бъде при липса на връзка с националната система, допълни тя.

 

 

 

 

Д-р Чобанова не е решила дали ще се ваксинира, защото няма достатъчно информация, а има доста въпроси – например дали може ваксината да се поставя, ако си контактен или си в инкубационен период, ако си активно работещ лекар с онкологично или друго заболяване. Затова и не препоръчва ваксината на свои пациенти, защото по думите ѝ, те ѝ имат доверие и не може да препоръчва нещо, за което не знае какво е. „Това е най-малкото несериозно. В крайна сметка хората на нас ни вярват.

 

 

 

Отнема ми повече време и повече енергия да проследя какво искат да правя управляващите, отколкото да го свърша“, категорична е д-р Чобанова. „Нито хората, нито ние, лекарите, виждаме някаква посока.“

 

БНР

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
събев

Бившият министър на „Промяната“ Николай Събев: ПП-ДБ е средство за удоволствие на сексуален доминант

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024
радевbig_1b5a

Служебният кабинет се оказва по-сложен и от ротацията, задава се нова политическа каша

март 25, 2024