Коментари

Медсестра от Свищов разказа как е принудена да работи болна, докато шефът й се лекува в столична клиника

Медсестра от Свищов разказа как е принудена да работи болна, докато шефът й се лекува в столична клиника

f649245064f3991179423dd4cc57028e-7834707-1
Как медицинските сестри ”саботирали” работата на болницата в Свищов, са били принудени за работят, докато карат коронавирус. В същото време шефът им бил настанен и се лекувал в столична болница. Това става ясно от писмо на една от медицинските сестри Соня Диманова, цитирана от Фрог нюз.

ПРАВО НА ОТГОВОР ОТ СТАРША МЕДИЦИНСКА СЕСТРА ВЪВ ВЪТРЕШНОТО ОТДЕЛЕНИЕ НА
МБАЛ „Д-Р ДИМИТЪР ПАВЛОВИЧ“
В последните няколко дни в социалните медии, в пресата и в електронните медии се разпространиха обвинения от страна на ръководството на Община Свищов за „явен саботаж“ и „преднамерени действия“ от страна на девет медицински сестри, които са довели до „стопиране на приема на пациенти и възпрепятстване обслужването на приетите пациенти в МБАЛ „Д-р Димитър Павлович“-град Свищов“. В последствие е била сезирана и Районна прокуратура- Свищов за проверка на случая и проверка на представените от медицинските сестри болнични листове.
До момента запазих мълчание, защото не желая конфронтация, но считам , че достойнството ми изисква да изложа пред обществеността фактите.
А фактите са такива:
Още на 27.11.2020 г. в сайта „Свищов инфо“ излезе статия, от която става ясно, че във вътрешното отделение на Свищовската болница МБАЛ „Д-р Димитър Павлович“ е „пламнала COVID инфекция“ , което е потвърдено от излезлите резултати на много от лекуващите се в отделението пациенти, които при приемането им са били с отрицателни PCR тестове и поради това са били приети на лечение във вътрешно отделение, а не в COVID-19 отделението на болницата.
В действителност освен пациентите във вътрешното отделение са разболя и завеждащ отделението , който и в момента е на лечение в болнично заведение в град София.
Освен това обаче, се разболяхме и ние медицинските специалисти по здравни грижи както ни наричат в момента медицинските сестри. Постепенно в рамките на около два дни почти всички медицински сестри във вътрешното отделение проявихме признаци на COVID-19 инфекция. Незабавно беше уведомено по телефона ръководството на болницата в лицето на нейния управител, който в този момент се лекуваше от COVID-19 в болница в град София. Уведомен беше и господин Кмета на Община Свищов, както и старшата сестра на болницата Г-жа Ламбева.

 

Всички знаеха, че медицинските сестри във вътрешно отделение са болни, че работят пряко силите си и борейки се освен всичко друго и с тежкия вирус на COVID-19. Вместо ръководството да прояви разбиране и да ни намерят заместници, за да можем да се лекуваме, ни беше обяснено, че независимо, че сме болни, след като сме на крак, значи можем да работим.
И ние продължихме да работим болни повече от една седмица. Но силите ни свършиха. Както физическите, така и психическите. Болестта ни надви. И ние бяхме принудени от болестта и от обстоятелствата да се възползваме от конституционно гарантираното ни право на здравеопазване, като всички други болни граждани на България.
Защото, когато управителят на болницата се разболя от COVID-19 беше настанен на лечение в друга болница, която очевидно предоставя по-добри условия от МБАЛ „д-р Димитър Павлович“ в град Свищов. Защото, когато Г-н Кмета на Община Свищов се разболя от COVID-19 се самоизолира в къщи и ръководеше работата от там и се лекуваше. Само, че ние-медицинските сестри, за разлика от ръководството, не можем да работим от вкъщи. Ние трябва да сме непосредствено до пациентите си , да сме напълно концентрирани, защото работата ни е изключително сериозна и от нея зависи живота и здравето на лекуващите се в отделението.
И когато всичките ни сили свършиха и болестта ни надви, единствената ни възможност беше, сами да се погрижим за себе си, след като никой друг не намери за необходимо да ни обърне внимание. И потърсихме личните си лекари, които след преглед ни издадоха болнични листове. Вярно е, че в тях пише като диагноза Остра вирусна инфекция (ОВИ), но единствената причина за това беше, че не ни бяха излезли резултатите от направените PCR тестове. Впрочем тук е мястото да посоча, че COVID-19 инфекцията също е ОВИ. На същия ден или на следващите дни, след издаването на болничните листове, шест сестри се подложихме на PСR тестове, които както е известно не се правят в град Свищов. Бяхме принудени да пътуваме до други градове. И резултатите са следните:
5 от всички девет медицински сестри (включително и аз) сме с потвърдени положителни PCR тестове. Една от медицинските сестри е с отрицателен PCR текст, но с положителен тест за антитела и за вирусен товар, което означава, че инфекцията вече е навлязла в долните й дихателни пътища. Една от сестрите е в толкова тежко състояние, че дори не й е възможно да пътува, за да си направи PCR тест, а останалите очакват резултатите си.
Това са фактите.
Вие, уважаеми съграждани сте достатъчно интелигентни, за да направите своите изводи и да решите дали са налице наши злоумишлени, преднамерени действия и дали е налице саботаж от наша страна.
Ние ще се защитаваме по образуваната преписка от Районна прокуратура в град Свищов и ще представим съответните доказателства в подкрепа на изложените по-горе факти.
Но считам, че всички имат право да знаят истината.
Ние не сме престъпници, уважаемо ръководство на Община Свищов, уважаемо ръководство на болницата в град Свищов. Ние сме обикновени медицински сестри, които имат право на здравеопазване, които никой не може да принуди да работят болни от тежка инфекция и то в отделение, което не е COVID и в което може и да има болни пациенти, които не са носители на COVID-19 инфекция и които ние можем да заразим , работейки болни с тях. Ние сме отдали на болницата в град Свищов повече от 30 години от живота си, цялата ни трудова дейност е преминала в това лечебно заведение. Ние не искаме благодарности, не искаме дори разбиране, борим се за живота си.
И сме обидени, огорчени и унизени. Защото с нищо не сме заслужили такова отношение към себе си. Защото проблемите на болницата в град Свищов не са по наша вина, както се внушава в последно време.
И да, някои от нас вече не желаят да работят в тази болница. Сами прецените от гореизложеното дали имаме право на това лично решение.
В навечерието на най- светлия християнски празник Ви пожелавам искрено : „Бъдете здрави и се пазете“.
Това са фактите, а изводите оставаме на вас.

 

Старша медицинска сестра Соня Диманова

 

Фрог нюз

Коментари

More in Коментари

hristo-grozev-768x403

Сириец разкости Христо Грозев: Човек с психични отклонения, който от малък си играе на тайни агенти, търчи и клюкари съучениците си на класната и ги обвинява в агентури

април 12, 2024
chukov

Боян Чуков: Скоро безусловната капитулация на Киев ще бъде най-обсъжданата международна тема

април 12, 2024
bb48fb65db3b4836aef941041d75e75b

Карбовски: Киро иска да бъде избран, за да може той лично да даде властта на ГЕРБ

април 5, 2024
kiril-petkov

Калина Андролова: Някой да скрие Кирил Петков поне до деня на гласуването / ВИДЕО

април 2, 2024
соломон

Соломон иска католици и православни да си обединят Великдена – само така можело да се пречупи Путин

март 31, 2024
КЕВО

ЗЛОВЕЩО ПОСЛУШАНИЕ

март 30, 2024