Европа

Меркел: Това е най-трудната година, която изпращаме. Неизвестен вирус проникна в телата и живота ни

Меркел: Това е най-трудната година, която изпращаме. Неизвестен вирус проникна в телата и живота ни

 

56100195_303

 

 

2020 година е една от най-трудните – пандемията с коронавирус, политически и социални катаклизми. Това коментира канцлерът на Германия Ангела Меркел, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

„Това е историческа криза, която до голяма степен засегна всички, а някои твърде много“, каза ръководителката на германското правителство.

 

 

„Зимата ще бъде тежка“, предупреди Меркел и добави, че зависи от цялото общество колко скоро ще бъде преодоляна пандемията.

 

 

Тя каза, че през 2020 г. нещо се е стоварило върху човечеството, което светът не е очаквал.

 

 

 

„Неизвестен дотогава вирус проникна в телата и живота ни“, заяви Меркел и припомни, че на хората се е наложило да се откажат от контакти, прегръдки, лични разговори и тържества. „Вирусът превръща нормалното поведение в риск, а напълно необичайните защитни мерки в норма“, каза канцлерът.

 

 

 

По думите й „теориите на конспирацията, разпространени във връзка с пандемията, са не само погрешни и опасни, но и цинични и жестоки“ спрямо хората, загубили близките си поради коронавируса.

 

 

„Позволете ми да кажа нещо лично накрая: след девет месеца ще има избори за Бундестаг, на които няма да се кандидатирам. В тази връзка, както изглежда, днес мога да се обърна към вас за последен път с новогодишно обръщение като канцлер“, каза Меркел.

 

 

 

„Мисля, че не преувеличавам, когато казвам, че никога през последните 15 години не сме смятали старата година за толкова трудна и че въпреки всички притеснения и известен скептицизъм, никога не сме посрещали новата година с такава надежда“, допълни тя.

Европа

More in Европа

1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024
1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024
евро хърватия

Лоша икономическа новина от Хърватия година след приемането на еврото

април 4, 2024
Image_17542094_40_0

Разследват Урсула фон дер Лайен за измама с COVID ваксини

април 2, 2024
борел

Жозеп Борел: Западът подкрепя Киев в полза на своите интереси, а не от любов към украинците

март 26, 2024
орбан402460791

Орбан: Западът може да изпрати войски в Украйна до два-три месеца. Брюксел е пленник на мрежата на Сорос

март 22, 2024