ОБЩЕСТВО

Министър Ангелов се ваксинира в присъствието на епископ и обяви: Спасението, което чакахме, е тук!

Министър Ангелов се ваксинира в присъствието на епископ и обяви: Спасението, което чакахме, е тук!

991-ratio-vaksinaciia

 

 

Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов стана първият българин, който се ваксинира срещу коронавирус. Това стана днес точно в 10 часа в столичната болница „Света Анна“, известна още като Окръжна болница.

 

 

На третия ден на Коледа в България стартира имунизационната кампания срещу COVID-19. Първите градове, където това се случва са София, Пловдив и Бургас. Днес и в следващите няколко дни ще бъдат ваксинирани лекари, медицински сестри и санитари, които работят на първа линия в борбата със заразата.

 

 

 

След като беше ваксиниран министър Ангелов заяви, че вече няма търпение да се види със своя 70-годишен баща, без да се притеснява, че може да го зарази.

 

„Ваксинирам се днес, защото този свят без ваксините нямаше да е такъв, какъвто го познаваме. Вярвам, че учените са си свършили работата. Вярвам, че скоро ще надделеем над COVID-19 – това заяви  Ангелов веднага след поставянето на ваксината.

 

 

„Церемонията“ с министъра стана в присъствието и на епископ Тихон, който също бе ваксинират малко по-късно.

 

 

 

Министър Ангелов след <strong class='keys'>ваксиниране</strong>то: Нямам търпение да се видя с <strong class='keys'>баща</strong> си и да знам, че няма опасност да го заразя (Видео)

 

 

Спасението, което очаквахме, е тук. Вярвам, че скоро ще започнем да надделяваме над COVID-19. Нямам търпение да се видя със 70-годишния си баща и да знам, че няма опасност да го заразя“, каза още министър Ангелов минути, след като бе ваксиниран, пише 24 часа.

 

 

 

Три минути след министъра във Военномедицинската академия (ВМА) беше сложена ваксина и на генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски, който освен началник на Военна болница е и шеф на Националния оперативен щаб (НОЩ) за борба с коронавируса.

 

 

Измина една много тежка година. Дано всички мъки да останат зад нас. Ние се намираме във война, но нашето оръжие дойде – в тези малки флакончета, заяви шефът на ВМА генерал Венцислав Мутафчийски минути преди да стане първият медик от болницата ваксиниран срещу COVID-19.

 

 

 

„Това оръжие ще ни спаси и ще ни върне близките ни – нашите деца и семейство. Ние сме длъжни и имаме необходимост да върнем целувката и прегръдката с нашите близки“, добави военният хирург.

 

 

 

Преди да му бъде поставена ваксината, бе измерено кръвното на генерала – 130 на 80.

 

 

 

След Мутафчийски се ваксинираха и проф. Никола Владов, проф. Крум Кацаров, проф. Илия Салтиров и други светила в медицината.

 

 

 

 

 

След него бяха ваксинирани епископ Тихон, д-р Рада Прокопова, началник на Отделението по кардиология към Клиниката по вътрешни болести на лечебното заведение и понастоящем ръководител на COVID отделенията в лечебното заведение, както и Ани Кирова, медицинска сестра.

 

 

 

 

 

В Пловдив в 10 часа болница „Свети Георги“ първите имунизации срещу COVID-19 са д-р Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюз, Райна Тодовичина, медицинска сестра с 48-годишен трудов стаж в хирургичното звено към Отделението по Спешна медицина към болницата, както и на д-р Венцислав Филипов, ръководител на звено „Вътрешни болести“ към същото отделение.

 

 

 

В Бургас в Медицински център „Св. Николай Чудотворец“ в сградата на УМБАЛ – Бургас първата имунизация срещу COVID-19 беше направена на Златина Парушева, медицинска сестра с 40-годишен стаж. Парушева е на 59 г., като последните 10 години работи в Спешното отделение на болницата. От първия ден на разкриване на триажната зона тя е в графика. След нея се ваксинират 34-годишният д-р Светлин Харалампиев, който от 4 години работи в ОАИЛ, като специализира анестезиология и реанимация. От самото начало на пандемията работи с COVID пациенти.

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

christos2

Христос Воскресе! Честит Великден! Много здраве и благополучие!

май 4, 2024
960x540

Акад. Петър Иванов: Вижте преди изборите каква е истинската реалност у нас

май 4, 2024
161d161aa3984ee18574c726c4a9114c

Евростат: България остава страната в ЕС с най-ниска продължителност на живота

май 3, 2024
big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
9cd8d4d4bc8fb70ffc27d33881a25d8f

КНСБ: Заплатата на 65% от работещите не стига за издръжка, 30% от тях получават дори под 1000 лв.

май 1, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024