ОБЩЕСТВО

Не трябва да бързаме с разхлабването. В Европа затягат мерките, въпреки че обещаха свободна Коледа

Не трябва да бързаме с разхлабването. В Европа затягат мерките, въпреки че обещаха свободна Коледа

kunchev_bgnes
Решението за децата е колкото медицинско, толкова и политическо и социално-икономическо. Знаем какво затруднение е да няма детски градини и ясли. Първи обнадеждаващи данни за намаляване на темпа са налице. Гледах данните на Европейския център за контрол на заболяванията – имаме намаление на 14-дневната база.
Тенденцията е налице, но е много крехка. Мисля, че не трябва да пропилеем този ресурс, който набрахме, с бърза отмяна на всички мерки, защото бързо ще се върнем в изходна позиция.

Това посочи в ефира на Българската национална телевизия главният държавен здравен инспектор и член на Националния оперативен щаб доц. д-р Ангел Кунчев.

 

 

Изказването му идва в разрез със заявката на премиера Борисов, който преди дни категорично посочи, че ще нареди пълно отваряне на държавата на 21 декември. Часове по-късно здравният министър проф. Костадин Ангелов коментира, че е рано да се говори за пълно отхлабване на мерките.

 

 

До утре трябва да са готови списъците с лекарите, които биха искали да се ваксинират срещу COVID-19. Към този момент обаче се наблюдават големи разлики в боря на желаещите. Има места, в които интересът е слаб, но има и такива, където той наближава 100%. Медиците се притесняват основно от липсата на достатъчно информация.

 

 

В ефира на Българската национална телевизия Кунчев посочи, че докато не се получи официално разрешение от Европейската комисия, ние не разполагаме с нужните данни, но наличната към момента информация е достатъчна, за да се смята, че изследванията показват добри резултати. С разрешението от ЕК всеки непредубеден човек ще убеди в ефективността на ваксината, а освен това ще се появят и данни от опита на Великобритания и Бахрейн.

 

 

„Медиците ще имат възможност да се ваксинират и по-късно, разбира се. Има хора, които вероятно ще се откажат заради заболявания. Хубаво е обаче бройката да е максимално точна, защото организацията и без това е трудна“, посочи още доц. Кунчев.

 

 

Страната ни очаква освен първата доставка от 125 хиляди ваксини, и още такива, които ще бъдат по-големи. Става дума за ваксините, разработени от Pfizer/BioNTech. Останалите ваксини също очакват разрешения.

 

 

 

„Задължението на държавата е да осигури на всеки български гражданин възможност за имунизиране. Идеята е да стигнем до заветните 70%, за да прекъснем предаването на вируса в обществото“, посочи Кунчев и обеща да бъде проведена информационна кампания.

 

 

 

Предвижда се създаването на мобилни екипи, които да достигнат до възрастните хора, които са трудноподвижни и до намиращите се в труднодостъпни населени места хора.

 

 

 

„Ваксините ще са безплатни и доброволни – това регулира държавата. Дали някой авиокомпания или работодател ще иска сертификат, не е нещо, което препоръчва или пък регулира държавата. Да, има данни, че има агенции и държави, които ще изискват такъв документ, но ще изпълним това, което сме обещали“, увери Кунчев.

 

 

Въпросът ще бъдат ли антигенните тестове приравнени с PCR изследванията също стои на дневен ред в момента. ФрогНюз припомня, че здравният министър проф. Костадин Ангелов е радетел за тази идея, но не така стоят нещата според доц. Кунчев:

 

 

„Аз не съм привърженик. Когато говорим за бързи антигенни тестове, трябва да си даваме сметка, че има различни фирми и повярвайте, те не са равностойни. Ще има разминавания“, посочи Кунчев.

 

 

„Много наши грешки мога да посоча. Те са по-скоро залитания в една или друга посока – дали взимаме много строги мерки, дали не избързваме с разхлабването. Виждате в Европа се затягат мерките, въпреки че обещаха свободна Коледа. Ако тръгнем да обикаляме по магазините, ако тръгнем да се събираме, ще видим резултата още на 7-8 януари“, посочи още Кунчев.

 

БНТ, Фрог нюз

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

малинов

Цената на тока скача от 1 юли – няма как иначе, обяви енергийният министър

май 12, 2024
катастрофа

Няма край: Ад с много ранени на пътя за „Маказа“, дете е с опасност за живота

май 12, 2024
171544294712064

Трагедия! Наш спортист почина само на 38 години

май 11, 2024
1010x570

Американците ни натискат да дадем на Украйна безплатно двата реактора от АЕЦ „Белене“?

май 11, 2024
qvor-dachkov-e1486391023192_1746892204914951909_big

Дачков коментира Волгин по „Панорама“: Това е единствената мотивация при 100% от кандидатите

май 11, 2024

Топ 5 тенденции в онлайн казината през 2024 г.

май 11, 2024